Hann att packa ner några böcker innan jag åkte. Hemma har man aldrig tid att läsa. Den enda “läsning” jag gör är ljudböcker på väg till och från jobbet och för barnen på kvällarna. Dessa två fick följa med till Bali:
Sanningen om mat och hälsa – Vad säger forskningen?
Vad är egentligen sant om alla våra kostråd? Vilken forskning finns till exempel bakom 5:2 metoden, LCHF och lågfettkost) Kan man lita på Dr Mosley och Livsmedelsverket?
I boken Sanningen om mat och hälsa – Vad säger forskningen? finns faktabaserad vägledning om de flesta dieter. Och hur gör egentligen forskarna när de ska få svar? Boken sammanfattar vad vi vet och inte vet om mat och hälsa. Författaren Måns Rosén är professor och har tidigare varit ansvarig för de nationella folkhälsorapporterna och forskat kring sjukdomars orsaker.
Groddar, skott och mikrogrönt
I denna bok lär av Lina Wallentinson lär du dig grodda och odla skott och mikrogrönt. Lätt, snabbt och är ett smart sätt att få i sig mer nyttigt grönt. Allt du behöver är ett durkslag eller en burk plus några frön.
Boken är full av både fakta, instruktioner och recept som groddad ärtfalafel, pesto på rucolaskott och groddade bovete- och vallmoplättar. Inspirerande och väldigt fina bilder.
Det här med att grodda är ju faktiskt superspännande! Jag har haft dålig koll på groddning fram till nu. Grodda för mig, var något mamma och moster gjorde med alfaalfa-frön när man var liten. Och som man absolut inte ville äta. Men grodda är så mycket mer än det. Visste du att man kan grodda både linser, quinoa, bovete och massa annat?
Detta händer med näringen när man blötlägger och groddar:
Frön innehåller massvis med näring men även fytinsyra (lektiner) som naturligt gör att de inte ska förstöras när de hamnar i jorden. Detta hindrar oss från att ta upp alla näringsämnen. Genom att blötlägga lurar man fröna att tro att de har hamnat i jorden och vi får i oss mer näring. Smart!