Barn och sockersemester.

av Cecilia Folkesson

Alltså semester! OCH tur med vädret!

Men så är det ju det här med glass och fika. När man har semester och är iväg blir det lätt mer av detta. Inte för mig, men för barnen. Alla äter glass, fikar och dricker saft. Hela tiden. Överallt.

Så jag har infört en semesterregel: 1 sötsak per dag. Barnen är fullt medvetna om detta nu. Dom vet att om dom dricker saft blir det ingen glass osv. Och det funkar faktiskt bra.

Igår cyklade jag och Zion förbi ett jordgubbsstånd. Zion 4 år säger:
“Mamma, ska vi inte köpa jordgubbar? Eller förresten, man kan ju inte hålla på att äta jordgubbar hela tiden. Det är säkert massa socker i det”

Nu tycker inte jag att jordgubbar faller under 1-sötsak-per-dag-regeln , men jag blev väldigt stolt över min sockermedvetne son. (Och jag förklarade så klart att jordgubbar får man äta hur mycket man vill när det är sommar.)

20130711-224721.jpg

20130711-224715.jpg
Mitt egna fika består oftast av detta. Väldigt smidigt!

Du kanske även gillar detta

11 kommentarer

Emma K 11 juli, 2013 - 23:13

Inspirerande! Och bästa sonen, ju!

Svara
Marie Areschoug 11 juli, 2013 - 23:15

Såå klokt. Måste provas.

Svara
Nadja Eleonora 12 juli, 2013 - 08:14

Underbart!
Själv kämpar vi med/mot sockret för sonen, han är besatt av glass och saft men börjar bli bättre. Försöker dock att prata om socker och E-nummer, kanske han kommer till samma insikt som din son snart? Hoppas kan man alltid!

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2013 - 20:49

barn tar efter allt man gör. jag visar aldrig mina barn när jag kör periodisk fasta, men att visa dem att jag väljer bort dålig mat tycker jag bara är bra. Det får dom gärna lära sig. Dock är det väldigt viktigt att inte prata vikt, utan att det är dåligt för tänderna och kroppen att äta mycket socker.

Svara
Angelica 12 juli, 2013 - 10:01

En burk innehåller väl nästan 250 kcal? Visst lchf, men det är väl ändå ganska mycket kcal för en fika/mellanmål? Eller är jag helt ute o cyklar?

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2013 - 20:46

Jag försöker äta mer än vad jag gjort tidiagre nu när jag tränar så mycket. Och jag räknar aldrig kcal. Går man på diet och har som mål att hålla nere kcal kanske det är mycket för ett mellanmål. Men helt lagom för mig 🙂

Svara
sara 12 juli, 2013 - 14:43

Åh så jäkla gott med makrill!

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2013 - 20:45

Verkligen! Godare än kokota ägg 😉

Svara
Anna 12 juli, 2013 - 16:30

Jättebra regel och kul att det funkar! 🙂 Jag undrar, möter du något LCHF-motstånd ifrån andra föräldrar i er omgivning och hur hanterar du det i så fall? Tack för en superblogg, blir så inspirerad!

Svara
Cecilia Folkesson 12 juli, 2013 - 20:44

Tack 🙂
absolut gör jag det. Men nu äter inte mina barn LCHF, men jag tänker på vad jag ger dem. Me många har åsikter. Speciellt de som har svårt att låta bli kakor, bullar och glass själva 😉

Svara
Mamma Monica 13 juli, 2013 - 09:04

Det är ju det jag sagt hela tiden, du har kloka och förståndiga barn, är mäkta stolt:)

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More