När jag får förfrågan om kostrådgivning i november/december brukar jag nästan alltid svara: “Vänta till efter jul. Jul är den jobbigaste tiden att hålla sig undan skit”.
Men “skit” menar jag ohälsosam mat. Sån mat som absolut inte gynnar vår hälsa och som man bör undvika när man lägger om sin kost.
Skitmat under julen enligt mig:
– Glögg
– Pepparkakor
– Charkuterier (då de nästan uteslutande innehåller nitriter)
– Julgodis
– Risalamalta
– Julöl / Julmust
Och man äter över lag alldeles för mycket mat och alldeles för ofta.
Det här med att välja hälsosam mat, speciellt under högtider är konstigt nog ett känsloladdat ämne. Många gånger tror jag det handlar om ens egna dåliga samvete. Sitter man själv och frossar i onyttigheter har man svårt att uppmuntra och unna andra att äta hälsosamt. För man hade säkert själv velat fylla sin jultallrik med de nyttigare alternativen på julbordet.
5 tips för en hälsosammare jul:
1. Välj de bra alternativen på julbordet: t. ex. brysselkål, rödbetssallad, grönkål/rödkål, hemmagjorda köttbullar.
2. Gör din egna glögg, recept kommer i veckan.
3. Baka nyttigare pepparkakor utan mjöl och raffinerat socker.
4. Skippa massa julöl och julmust. Drick ett glas torr Cava om du vill skåla in julen och drick vatten istället.
5. Ta med dig familjen ut på julpromenader! Låt inte julen bli en tid enbart framför paddor och teve.
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
3 kommentarer
Vi går alltid en långpromenad på julafton. Sen satsar vi mest på det vi tycker är godast och äter oss inte dö-mätta. Sen har vi inget julgodis förutom någon lussebulle och pepparkaka. Så även om vi kör på det traditionella så varken går vi upp i vikt runt jul eller känner oss stabbig. Det är skönt!
Hej Jennifer!
Det låter som ett vettigt upplägg 🙂
God Jul!
Kram Cecilia