När man väljer bort mejerier i sin kost är det viktigt att man tänker på sitt kalcium-intag. Som de flesta vet finns det mycket av detta i just mejeriprodukter som yoghurt, ost och mjölk. Men visst finns det kalcium i fler livsmedel än mejeriprodukter. Här är exempel på livsmedel med högt kalcium-innehåll:
Nässlor
Chiafrön
Sardiner
Sötmandel
Grönkål
Sesamfrön med skal
Linfrö
Persilja
Nypon
Spenat
Kalcium behövs för uppbyggnad av skelett, tänder, nervernas funktion och musklernas funktionalitet. Kalcium är även bra för hud, hår, blodtryck och bra för blodfetterna. Det sägs även minska risken för diabetes typ 2 och motverkar även allergier och infektioner.
Symptom vid kalcuimbrist
Några av symtomen kan vara hämmad tillväxt, benskörhet, muskelkramper, högt blodtryck, sömnsvårigheter, depression, hud- och hårproblem, blödande tandkött, karies, allergier, nedsatt produktion av magsyra, och menstruationssmärtor.
Behov och rekommendationer
Män: 600 mg
Kvinnor: 800 mg
Gravida och ammande: 1000 mg
Barn: 360-700 mg
Källor:
halsosidorna.se/Kalcium.htm
allergimat. com/
vitaminsidan.se/mineraler/kalcium/