nitrit läckt rapport

Läckt rapport: Tillsatsen nitrit i charkprodukter – inte alls nödvändig!

av Cecilia Folkesson

De flesta har väl koll på att charkprodukter nästan alltid innehåller nitrit?

Nitrit är en tillsats som används som konserveringsmedel för att behålla köttets färg. Men även för att skydda oss mot den livshotande sjukdomen botulism.

 

Nitrit = Inte nödvändigt i charkprodukter

Men nu har en läckt industrirapport visat att nitrit inte alls har den effekten på botulism.

Rapporten skulle alltså bevisa att nitrit är nödvändigt för att tillverka säkra charkprodukter, men resultaten visade istället att nitrit inte alls var så effektiv mot botulism som den sagts vara. Bakteriens sporer kan överleva även vid den högsta halten nitrit som får tillsättas inom EU.

Så varför använder producenterna nitrit om det inte behövs? Troligtvis för längre hållbarhet och rödare kött.

 

Därför vill du inte äta nitrit

Detta konserveringsmedel som nästan alltid används i dagens charkprodukter har sedan länge pekats ut som misstänkt cancerframkallande.

Nitrit kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen vilket ökar risken att få cancer. Forskning visar att om man äter mycket charkprodukter med nitrit ökar risken för cancer i bland annat matstrupe, magsäck och tjock- och ändtarm. Man bör alltså skippa produkter med nitrit.

 

Nitritfria charkprodukter

Det räcker tyvärr inte att välja ekologiskt, då man enligt EUs regler får använda nitrit i ekologisk produktion. Men det finns nitritfria charkprodukter att hitta i butiken.

Och ju mer vi efterfrågar dem – ju vanligare kommer de bli!

 


 

 

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Nitritfri Gruvkorv från Gröna gårdar - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 15:51

[…] Läs mer: Därför är nitrit helt onödigt! […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More