”kokosnötsskålar”
plocka kantareller

Att plocka kantareller är en perfekt anledning att komma ut i skogen. I den där tysta skogen där grenar knäcks under fötterna och man hör alla ljud från djuren utan att de försvinner i ljudet från bilar, fläktar och annat o-härligt.

Det är bara tyst och lugnt. Precis det som så många av oss behöver.

Men att hitta kantareller är inte alltid så lätt…. Här kommer några tips hur och var du hittar dem.

Här växer kantarellerna

Kantareller växer i nästan hela landet. De behöver levande trärötter för att växa och de gillar de flesta träd som granar, tallar, björk och ek, asp, hassel, bok och lind. Man hittar dem alltså nästan överallt. Kantarellerna trivs extra bra där marken är lite stenig och backig och de växer ofta vid små grusvägar i skogen, men även där marken är lite mossig med lite gräs gärna blåbärsris.

De växer ofta många samlingar kantareller utmed trädets rötter, så har du hittat några stycken växer det ofta fler nära, eller på andra sidan trädet. Leta under mossa, gräs och löv. Där kan det gömma sig massvis!

 

kantareller granskog

Blandskog är ett bra ställe för kantareller, men de växer även i mossig barrskog med blåbärsris.

Tips!

Leta inte i allt för unga skogar och inte heller i skogar som blivit röjda av skogsmaskiner. Skippa de områden där många går. Ju svårtillgängligare skog, desto större chans att vara först på kantarellerna! Och förväxla dem inte med Narrkantarell även kallad falsk kantarell. Den falska kantarellen har en tunnare hatt och ihålig fot. Vet du hur en riktiga kantarell ska lukta, lukta för säkerhet skull! Man är osäker på giftigheten men den ska ändå undvikas att äta!

Och kom ihåg – Tålamod är svampletarens bästa vän!

 

plocka kantarellerOrdentliga kläder är ett måste när man är ute i skogen. Det gäller att skydda sig mot fästingar, älgflugor och vassa grenar. Och man kan vara ute betydlig längre med bra kläder!

 

plocka kantareller

Mina recept med kantareller

Så vad gör man med dessa gyllengula kantareller? Stek dem i smör och toppa en zucchinifralla med dem eller gör zoodles med kantareller och bacon!

 

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Total
44
Shares

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

5 kommentarer

 1. Förvånar mig att du lägger de plockade kantarellerna i en plastpåse. Använd en spånkorg nästa gång och kantarellerna är vackra ända fram till grytan. Väljer man dessutom att rensa kantarellerna, när man kommer hem efter plockningen, är det förkastligt och använda plastpåse. Kantarellerna mosas ju sönder i plastpåsen.
  Erfarenheter talar. Har under senaste veckan plockat och rensat omkring 2o kilo kantareller.
  Ha det!

  1. Hej Tord!
   Där har du en poäng 🙂
   Tar det som finns nära till hands. Så blir det när man lyckas få till en liten snabb svamprunda utan alla barn 😉
   Bra jobbar med svampen!

   Hälsningar Cecilia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*