antibiotika i kött

Antibiotikaresistensen i köttet ökar – Välj rätt kött

av Cecilia Folkesson

I går släppte Världsnaturfonden WWF  Köttguiden 2016. I år ligger fokus på antibiotika och den ökande köttkonsumtionen.

 

Antibiotikaresistensen i kött

I många länder är det fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djuren både för att de ska växa och i förebyggande syfte. Enligt WHO använder man globalt mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Detta leder till ökad antibiotikaresistens hos både oss och djuren. Bakterier blir alltså resistenta mot fortsatt behandling och mediciner till både människor som djur förlorar sin effekt.

 

Den ökande köttkonsumptionen

I Sverige äter vi ca 1 kg kött i veckan. Ungefär dubbelt så mycket sen 1970. Vi behöver halvera vår köttkonsumtion och äta bättre kött för minskad klimatpåverkan och en hållbar kost. Det innebär ungefär 2-3 måltider i veckan med vanliga portioner kött. Mer grönsaker med andra ord! Men vill du ändå äta kött, välj gärna efter denna lista:

 

Nötkött
Ät med måtta:
– KRAV-certifierat nötkött
– Certifierat naturbeteskött
– Svenskt EU-ekologiskt nötkött

Undvik alltid:
– Nötkött från Irland, Tyskland, Polen, Sydamerika och Nordamerika

 

Griskött
Ät med måtta:
– KRAV-märkt griskött
– Svenskt EU-ekologiskt griskött

Undvik alltid:
– Danskt och tyskt griskött

 

Kyckling
Ät med måtta:
– KRAV-certifierat kycklingkött
– Svenskt EU-ekologiskt kycklingkött
– Importerat EU-ekologiskt kycklingkött

Undvik alltid:
– Kycklingkött från Danmark och övriga EU
– Kycklingkött från Asien

 

Vilt
Välj svenskt viltkött när du kan. Se till att det är veterinärbesiktigat.

 

WWF köttguiden app

Ladda ner köttguiden som app till mobilen

 

Källa: Världsnaturfonden WWF

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Sophie 1 juni, 2016 - 10:32

Hej!
Till att börja med vill jag säga att jag älskar din blogg – väldigt inspirerande och peppande.

Jag skulle vilja ge dig ett tips som jag tror du skulle älska. Det har nämligen lanserats ett nytt, svenskt, ekologiskt kycklingmärke vid namn REKO där kycklingarna kommer från 4 olika gårdar i Sverige. http://www.reko.nu

Till skillnad från alla andra kycklingar får dessa leva dubbelt så länge, äta ekologiskt foder, varje kyckling hanteras manuellt med två händer, får visas både utomhus och inomhus på 20.000 kvadratmeters area. Sist men inte minst är det så otroligt gott. Smaken och strukturen skiljer sig något enormt från andra kycklingar.

Tror verkligen du hade gillat det! Finns att köpa på de flesta Hemköp, Ica, Coop.. Skriv gärna på bloggen om REKO så vi tillsammans kan uppmuntra andra till ett mer hälsosamt och ekologiskt liv!

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2016 - 22:04

Hej Sophie!
vill börja med att säga TACK! så kul att höra 🙂

Och tack för info! Gör absolut ett inlägg om det.

Ha en härlig vecka,
Kram

Svara
Noora R 2 juni, 2016 - 12:55

Varför borde man inte köpa irländskt kött? Själv är jag vegan men bor med en kött-ätande irländare på Irland 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 2 juni, 2016 - 22:05

Hej Noora
Detta är information från WWF. Kan tänka mig att det beror på regler om antibiotika eller djurhållning eller en kombo av dessa.

Hälsningar Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More