Hemmagjord mandelmjölk

av Cecilia Folkesson

Att göra egen mandelmjölk är superenkelt:

20130805-213014.jpg
Låt mandlarna ligga i vatten över natten. Tryck längst bak på mandlarna så lossnar skalet.

 

20130805-213020.jpg
Mixa mandlarna med nytt vatten. ca 1 liter vatten till 200 gram sötmandel. Häll gärna i lite vaniljpulver så blir det ännu godare.

 

20130805-213026.jpg
Sila genom saftduk, kaffefilter eller som ovan; nylonstrumpa.

 

20130805-213031.jpg
Mjölken blir perfekt att ha till kokosgröten.

 

20130805-213008.jpgOftast innehåller mandelmjölken man köper massa socker. Nu har Alpro kommit med en osötad version. Men den innehåller såklart massa annat än mandel och vatten. Bättre än den sötade, men att göra själv är ännu bättre!

 

Du kanske även gillar detta

28 kommentarer

M 5 augusti, 2013 - 22:47

Finns det inte färdigskalad mandel i Sverige?

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2013 - 14:41

Ingen aning?

Svara
M 6 augusti, 2013 - 15:00

Det har vi på Åland iaf. Slipper man skala dem 🙂

Svara
Elsa 10 november, 2013 - 20:41

Jo, det finns färdigskalad mandel i de flesta vanliga mataffärer. Det är olika från butik till butik vad de köper in, men det brukar finnas. (I stockholm)

Svara
Tove 6 augusti, 2013 - 09:08

Det ska jag nog ta och prova! Jag vill dra ner på mejerier men jag klarar mig inte utan mjölk i kaffet och jag klarar mig inte utan kaffe på jobbet 😉 Har annars funderat över äggmjölk att ta med. Hur länge håller den sig ungefär?

Svara
Sofia 6 augusti, 2013 - 12:26

Måste testa detta, ser riktigt lätt ut att göra själv!
Undrar bara hur mycket mandlar påsen du köpte innehåller? 🙂 Blir resultatet 1 liter mandelmjölk eller ett glas?

Svara
Cecilia Folkesson 6 augusti, 2013 - 14:40

200 gram mandel. Det blir nästan en liten mjölk.

Svara
Emma K 6 augusti, 2013 - 17:58

Stort tack för recept! Försöker också dra ner på mejerier.

Svara
Karin Somplatzki 19 september, 2013 - 19:52

Hej. Var ute på nätet och letade efter recept att göra egen mjölk på nötter. Alpro har nu kommit ut med en mjölk gjord på hasselnötter. Jag är stormförtjust ii hasselnöt, köpte hem därför en liter, men hemma i köket när jag smakade på mjölken kände jag direkt en stark sötma som inte kunde komma naturligt från hasselnöt. Det visade sig i innehållsdeklarationen, att näst efter vatten i kommer socker. Endast 2,5 % är hasselnöt. Den var också dyrare än någon av Alpros övriga alternativa mjölkprodukter. Dricker en sojamjölk av ett lågprismärke och läste i innehållsförteckningen att det fanns inget socker tillsatt och andelen sojaböna var 6% och stod som andra ingrediens efter vatten.
Förstår nu att det för min del är det bättre att göra egen mjölk gjord på nötter än denna sockrade drink. (“Drink” beskrivs sådan produkt i engelska språket och stämmer bättre överrens med verkligheten). Tack för recept på mandelmjölk den ska jag utgå ifrån men byta ut mot hasselnötter.

Svara
Cecilia Folkesson 23 september, 2013 - 20:09

Visst är det oftast så! Massvis med onödigt socker. Och ofta är det e-nummer i också. Göra eget är bäst! Lycka till 🙂

Svara
Helena 26 oktober, 2013 - 11:11

Snabbaste sättet att skala mandel är att skålla dem i kokande vatten. Då lossnar skalet på en minut. Men man får vara försiktig att man inte skållar fingrarna på samma gång! 😉

Svara
Anette 7 januari, 2014 - 19:57

Sila mjölken genom nylon är inte att rekommendera. Nylon är en polyamidplast. http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Skadliga-amnen-i-svarta-koksredskap/

Svara
Cecilia Folkesson 7 januari, 2014 - 20:44

I brist på bomullspåse… Tack för infon!

Svara
Daniel 14 januari, 2014 - 17:03

Kan man använda mandelmjöl istället för att göra en snabbvariant? I så fall hur?

Svara
Jonna 7 februari, 2014 - 09:45

Hej, har du något bra recept där jag kan använda mandeln jag silat bort?

Svara
Gun-Marie 17 februari, 2014 - 15:08

Hej, alla som liksom jag älskar att göra nötmjölk själv.
Jag är återförsäljare av en fantastisk produkt som gör att det går underbart lätt att göra sin egen nötmjölk själv. Du slipper gorma med bomullsduk och annat när du ska sila mjölken. Detta går på ett kick. Allt du behöver är denna produkt och en stavmixer. Resten går på 1 minut.
Vill ni veta mer så kontakta mig på gunmarie65@gmail.com så skickar jag information gratis.

Svara
Linda 28 juli, 2014 - 11:23

Toppenbra tips! Vet du hur länge mandelmjölken håller i kylskåp?

Svara
Cecilia Folkesson 28 juli, 2014 - 14:40

Några dagar skulle jag tippa på 😉

Svara
Linda 24 februari, 2015 - 09:24

Får jag fråga om du brukar ta reda på mandel “båset” som blir kvar efter silning? Känns onödigt att kasta bort ..

Svara
Linda 24 februari, 2015 - 09:32

Brukar du göra nå med båset som blir kvar? Känns lite onödigt att kasta bort.

Svara
Mini 17 mars, 2015 - 16:46

Det här tyckte jag var toppen!
Jag tog det som blev kvar i silpåsen och gjorde mandelmassa på det, sötad med sötströ =) Ska dock köpa bittermandelextrakt och ha i några droppar nästa gång! ^^

Svara
Cecilia Folkesson 19 mars, 2015 - 10:22

Bra idé! Tack för tips!

// Cecilia

Svara
Daniel Öjergren 5 april, 2016 - 12:18

Insåg idag att den köpta mandelmjölken ju knappt innehåller någon mandel alls. Det man betalar för är ju vatten och tillsatser. Sjukt dåligt. Kommer verkligen att göra den själv hädanefter. Synd bara att man redan konsumerat bortåt en tio liter

Svara
MajBritt Laestadius 3 mars, 2017 - 18:23

Varför tycker Du att mandlarna ska skållas till mandelmjölken? Förlorar mandlarna näringsämnen då man hettar upp dom vid skållning?
Mvh
MajBritt

Svara
Cecilia Folkesson 27 mars, 2017 - 14:23

Hej Majbritt! Det har du rätt i. Man kan göra som man vill 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More