Ekologiska-natpasar

Ett perfekt tips om man saknar “den vanliga frukostens” när man kör LCHF. Ett fröknäcke / LCHF-knäckebröd på bara frön och kokosfett i princip. Perfekt att breda massa smör på och hyvla tjocka skivor västerbotten-ost…

Lchf knäckebröd / fröknäcke
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
1 msk fiberhusk (finns på Ica, glutenhyllan)
1-2 tsk brödkryddor (färdig mix från Santa Maria)
2,5 dl kokt vatten
3 msk kokosfett (utan smak, och inte det i silverblock)

Garnering:
Sesamfrön
Flingsalt

Gör såhär: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda de torra ingredienserna. Koka vatten och häll i kokosoljan. Rör ihop allt. Fiberhusken gör att degen blir gelé-aktig. Låt stå ca 10 min. Bred/kavla ut på bakplåtspapper. Garnera med flingsalt och sesamfrön. (Vill man inte ha salt på kan man hälla i vanligt salt i degen istället). Grädda i ca 50 min. Dela i lagom bitar med tex en pizza-slicer. Lägg på galler och låt stå i eftervärme i någon timma.

 

Detta recept slår de tidigare knäckebröds-recepten. Man kan byta ut brödkryddorna mor kummin eller hoppa över det helt om man känner för det. Jag tyckte det blev kanon med brödkryddorna. Smakade lite juligt.

Så sätt igång att baka. Går supersnabbt och lätt att göra!

 

20120821-081415.jpg20120821-081422.jpg20120821-081430.jpg

20120821-081436.jpg

 

24 kommentarer

 1. Ååh låter gott! Knäckebröd är ju smaskens så det där ska absolut prövas. Måste hitta ett bra kokosfett först bara, Life nästa!:) Kram!

 2. Hej Cecilia,
  Vad kul att du testade mitt recept från Instagram! 🙂

  Håller med om brödkryddor/kummin – gör att det blir så gott! Mina barn 7 och 9 år, älskar detta knäcke, jag får inte ha det i fred, men det gör ju inget. 🙂

  I början när jag gjorde fröknäcke, gjorde jag som du och lät “degen” vila i 10 min och behövde sen kavla ut. Om du istället bara väntar tills det tjocknat på sig lite (någon minut), kan man med sked mycket lätt bre ut det på bakplåtspappret!

  //Alexandra (lchf_inspiration på Instagram)

 3. Jag har testat ditt andra recept på fröknäcke men tyckte inte att det blev så krispigt, mer åt det sega hållet. Har det blivit så för dig? Några tips för att få det sprödare? Testade periodisk fasta för första gången förra veckan, oh jäklar vilken kick! Det var ju hur smidigt som helst, inte det minsta jobbigt. Förut när jag åt mer kolhydrater hade jag aldrig pallat, då blev jag panikhungrig två timmar efter 1,5 portion av ‘nyttig’ havregrynsgröt… Kram och tack för din inspration, Cecilia!!

  1. Åh, varsågod 🙂
   När knäckebröden stått inne i 50 minuter och jag delat dem, låter jag dem ligga kvar i ugnen på eftervärmen 1-2 timmar. Man kan inte göra “degen” för tjock, utan kavla ut den på hela plåten. Värt ett nytt försök 😉

 4. Ar kokosolja samma sak som kokosfett? Har fatt for mig att kokosfett ar mer som smor i konsistensen och oljan ar rinnigare..? Men hittar bara kokosolja i london (kan kanske kopa over amazon iof). Tror du det funkar att byta kokosfettet mot smor annars?

  1. Det undrar jag med! Kör med kung markattas kokosolja på burk. Med den är ju inte som olja utan är mer som en fet kräm i konsistensen.
   Kan den användas i recept där det står kokosfett?

  2. Kokosfettet är “hårt” när det är kallt. När det blir varmare än 37 grader smälter det. Och till just fröknäcke smälter man det i det varma vattnet, så så kvittar det om det är rinnande eller fast från början. Det jag använder är som smör i konsistensen.

 5. Okej, jag kopte den enda kokosoljan som jag kan hitta igar och den var typ som smor i konsistensen (iaf efter 1h i kylen) sa det ar nog samma, dock smakade den kokos och det fanns ingen utan smak sa det blir nog smor till knackebrodet. Men sa himla gott att mixa i kokosfett i kaffe! det ska jag definitivt fortsatta med!

  Om nagon annan som bor i London ar sugen sa kopte jag den har pa Sainsburys: http://www.google.co.uk/imgres?um=1&hl=en&sa=N&biw=998&bih=587&tbm=isch&tbnid=MS3Zar_SaCE-tM:&imgrefurl=http://www.freefromandfinefoods.co.uk/product/Organic_Virgin_Coconut_Oil_GFCC0069&docid=Bl7FIv2YV29oiM&imgurl=http://www.freefromandfinefoods.co.uk/pub/files/Groovy_Food_Products/.thumbnails/1307729211_The_Groovy_Food_Company_Organic_Virgin_Coconut_Oil_w450_h400.jpg&w=400&h=400&ei=vZg0UL6kC_C10QWWr4DwBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=636&vpy=226&dur=530&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=138&sig=116120637628140396050&page=2&tbnh=128&tbnw=128&start=18&ndsp=24&ved=1t:429,r:10,s:18,i:163

 6. Kokosfett blir flytande redan vid 24-25 grader, så nu på sommaren flyter den i rumstemperatur. Jag tycker det funkar med kokossmak i knäcket, men vill man ha utan smak så finns det på lchfbutiken.se (de har även med smak).

  Se upp med silverpaketen i mejeridisken. INTE bra.

  Apropå att skippa mejeriprodukter så hjälper det för min problemhy. Får bölder av för mycket mjölk, crème fraiche och grädde. Funkar hyfsat med hårdost och framför allt ostar gjorda på får- och getmjölk. Och de är ju ändå godast!

  Tack för en inspirerande blogg! Har provat ditt tips att rengöra ansiktet med mandelolja/ricinolja och det funkar fantastiskt fint!

  Hälsningar Klara

 7. Pingback: Fröknäcke/lchf-knäckebröd | Petronella – mitt liv @ Spotlife
 8. Supergoda! Både barn o svärföräldrar gillade dessa skarpt! Tog 1 tsk kummin i. Så smidigt o lätt att göra oxå!

 9. Hej!
  Har letat som en galning efter smaklös kokosolja, hittar det inte någonstans. Tycker det är väldigt mycket smak i den andra. Tips??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*