fortnite barn åldersgräns

Veckans dilemma – Fortnite eller inte? Hur gör ni?

av Cecilia Folkesson

Detta är inte veckans dilemma utan borde mer gå under “livets dilemma” just nu. Jag pratar alltså om Fortnite. Eller rättare sagt Fortnite inklusive barn under 12 år. Eller barn under 18. Jag känner att 18 år borde vara en mer rimlig åldersgräns…

Men trots detta låter jag mina barn spela Fortnite. Hur sjukt är inte det?

 

En vision om skateboards, kastanjer och reggae…

När jag fick barn hade jag en vision om hur det skulle bli. Att barnen skulle gilla samma musik som jag, gilla att åka skateboard, älska att resa och avsky halvfabrikat.

Jag såg dem springa och samla kastanjer som jag alltid gjorde när jag var liten. Klättra upp på stora stenen och hänga där i timmar samtidigt som de inte kunde slita sig från att bygga på den där kojan där de hängt varje dag efter skolan. Jag såg framför mig hur jag fick dra in dem när det var dags för middag. Hur de skulle älska att komma hem till hemmagjorda köttbullar med broccolimos. De skulle älska att lyssna på reggae och inte gilla kommersiell smörja.

Om det blev som jag tänk? Gissa…

 

Förbjuda Fortnite – kan man göra det ens?

Mina barn älskar sport – vilket jag är väldigt tacksam för. Och mycket tack vare Johan som pushar, tränar och hänger med på allt. Men dessa små liv är besatta av Fortnite. De spelar hellre Fortnite än att vara ute och leka. Vi är noga med regler och gränser för spelandet. Något som vi måste vara, annars hade det ballat ur helt…

Vi förbjöd Fortnite länge, men när alla andra spelade funkade det inte med förbud. Det kändes som att barnen var tillräckligt ensamma som inte bor i byn utan 4 km in i skogen…

Både Zion och Sid, 10 och 8 år spelar men såklart inte Otis på 4. Men jag känner mig som världens sämsta mamma när de spelar. Det känns som jag inte står upp för mina åsikter. Och det känns rätt orimligt att införa ett förbud dem nu…

 

Ni med barn: Låter ni era barn spela Fortnite? Tycker ni det känns ok? Eller är det bara jag som tycker det är en ytterst tveksam sysselsättning? Kommentera gärna, och skriv gärna med barnens ålder <3

 

Läs mer:

Speltid vs utetid – hur gör man?
Lördagsgodis – ett måste?
Lästid mot skärmtid –så fungerar det hos oss!

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

48 kommentarer

Sofie 12 oktober, 2018 - 18:18

Vi har samma dilemma med äldsta sonen som är 8, nästan alla killar i klassen får spela men jag säger nej. Han har tjatat sen innan sommaren men jag känner att någon måste sätta ner foten. Det finns 6-åringar som spelar GTA, 18-års gräns. Det finns en anledning att åldersgränserna är satt, det handlar om hjärnan och dess utvecling, och konsekvenstänk och om att inte kunna skilja på verklighet och spel. Det är jättesvårt att säga nej och min son går inte på fritids pga föräldraledig mamma så han är också ”redan ensam som det är”.
Men jag är inte perfekt, jag ger mina barn både oboy, nutella och startmusli.. I det moderna Sverige orkar man inte ta alla strider, för de är fler än när vi var barn. Mer sockerprodukter, ipads /telefoner fannns inte och barnprogram visades inte dygnet runt.

Man får tänka att man är ”bra nog”!!

Tack för en härlig blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:39

Hej Sofie,
Jag gillar att du säger att du inte är perfekt. För det är ingen förälder men man stressas att tro att alla andra är det. Vi förbjöd länge också. Jag tycker de är för små. Speciellt Sid som bara är 8.

Och tack, kul att höra <3
Kram

Svara
Nina 12 oktober, 2018 - 19:10

Har en son som är fem o vi håller honom långt ifrån spel..jag visste inte ens va Fortnitght va, va tvungen att googla.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:40

Hej Nina!
Härligt att höra 🙂 det kommer tids nog.

// Cecilia

Svara
Nina 12 oktober, 2018 - 19:12

O jag stavade det inte ens rätt

Svara
Janette 12 oktober, 2018 - 20:09

Åh vad jag känner igen mig! Vi insåg ganska fort att förbud inte funkade då de gick till kompisar och spelade (kanske en dålig ursäkt men känns ändå bättre om de sitter här hemma och spelar så man vet lite mer med vem och hur länge de spelar)
Så istället för förbud låter vi dom spela en viss stund varje dag och engagera oss i spelandet. En posivitv bieffekt är att 8-åringen lärt sig en hel del engelska 🙂
Våra barn tränar mycket så jag är inte särskilt oroad över själva skärmtiden i sig men det blir ju verkligen uppslukade av fortnite! Om de ex spelar NHL hockey kan man ju säga att de får spela en match och sen avsluta men det här kan ju pågå i oändlighet… Tröstar mig med att de har trygga, sunda (hyffsat ;)) vuxna omkring sig och att de nog kan skilja på spel och verklighet?
Skulle så gärna vilja hitta forum för att diskutera detta, kanske vid brukarråd eller föräldramöte?
Följtips är mickegunnarsson på insta, han har många kloka tankar…
återkom gärna i frågan, det här känns väldigt aktuellt!

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:43

Hej Janette,
Tack för tips, ska kolla upp honom 🙂

Det vore super att prata om i skolan tycker jag. Då får man ju det verkliga svaret på hur länge de andra barnen spelar och man har kanske en möjlighet att komma fram till något som kan gälla alla barn. Hade säkert inte varit så lätt iof. Men kanske med de barn som ens barn leker mest med…

Och som du säger, är man en bra förälder, trygga och vettiga förebilder så är det såklart ett stort pluss!

Lycka till!

// CEcilia

Svara
Ella 12 oktober, 2018 - 20:20

Min son är 9 och ett halvt…och påstår att alla i hans klass utom han får spela 12-årsspel. Han är ensambarn, sitter mycket vid padda/tv-spel och telefon och jag tänker att om all den tiden ägnades åt våldsspel…näe. Så jag försöker härda ut när han gråter och säger att jag är världens sämsta mamma, att han känner sig så utanför i kompisgänget etc etc

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:44

Hej Ella,
Så svårt! men bra att du står på dig!

// CEcilia

Svara
Louise 12 oktober, 2018 - 20:37

Jag håller med om att det är ett dilemma.. Min son är 11 och får inte spela Fortnite. Men han spelar andra spel och slukas upp av t.ex. Skylanders och nu Zelda. Som någon så så är en positiv bieffekt att han lärt sig massor av engelska och vi har en dialog om spelandet och jag försöker vara med när han spelar emellanåt. Men “alla” spelar Fortnite och jag är lite rädd att han ska känna sig utanför. Dagens kids (killar i mellanstadiet) verkar inte så intresserade av att leka utan sitter helst hemma på varsit håll och spelar. Jag försöker uppmuntra honom att bjuda hit hans nya klasskamrater men utan framgång. För mig är det ok att han spelar men vissa spel som Fortnite bär mig verkligen emot. Tack och lov vet barnen om mina regler och min son tjatar inte om spelet, särskilt inte nu när han är så uppslukad av alla uppdrag i Zelda… men så var det det där med skärmtid- den blir det väldigt mycket tjat om.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:46

Hej Louise!
Det är så viktigt med regler! Och det här med engelskan är ju ett pluss. Och fortnite är ju inte så mycket värre egentligen än många andra spel…

// cecilia

Svara
Jenny 12 oktober, 2018 - 21:16

Min son på snart tretton år fick börja spela tidigt i våras. Bryr mig inte om vad hans kompisar får eller inte får spela, hemma hos oss gäller våra regler. Måste erkänna att jag blir chockad när jag hör om barn på åtta år som får spela, det känns ju helt galet. Min dotter på 10 är helt ointresserad och min sjuåriga son försöker tjuvtitta när storebror spelar.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:47

Bra regel!!
// Cecilia

Svara
Stina 12 oktober, 2018 - 22:09

Vår 12-åring får inte spela.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:47

Härligt att höra att inte “alla andra får”

🙂

// cecilia

Svara
An 12 oktober, 2018 - 22:17

Har tre söner som är 11, 8 och tre. Känner precis som du! Elvaåringen fick börja spela för två månader sedan. Åttaåringen får inte spela Fortnite ännu dock. Vi har förklarat varför och han förstår även om han inte är supernöjd över detta. Han får spela andra spel. Känner mig också som en dålig mamma och jag avskyr på riktigt denna typen av spel. Jag gav med mig för att han kände sig så utanför när ”alla” runt omkring pratade om spelet för jämnan. Däremot är speltiden begränsad och vi är en sportig familj så det spelas inte enbart iaf…men detta har varit ett stort dilemma för mig..killarna har inte ens fått ha leksakspistoler som mindre. H

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:49

Låter som hemma hos oss med enda skillnaden att vår 8-åring får… Våra gör samma saker och har öppet mellan deras rum, så väldigt svårt att förbjuda 8-åringen. Önskar dock att jag hade gjort det…

Men sport upptar mycket av deras tid, så det är en klar fördel. Även om det är väldigt mycket tjat om spel då de inte har något att göra…

// Cecilia

Svara
Malin 12 oktober, 2018 - 22:28

Min 10 åring spelar tillsammans med sin pappa/min man och de är beroende och spelar ca 2 timmar varje kväll. Jag gillar det inte och ibland blir de arga när de misslyckas i spelet och då tycker jag att de skall sluta spela och göra något annat. Mitt råd är att sitta med och titta när barnen spelar så att du kan bilda dig en uppfattning om vad spelet handlar om och se hur mycket våld spelet innehåller. Lycka till!

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:51

Hej Malin,
tack för bra input!

// CEcilia

Svara
Linda 12 oktober, 2018 - 22:34

Som jag känner igen mig. Tänkte också som du om mina barn, men har insett att vi tillhör olika släkten. Jag har tre killar, 13, 10 och 8. De äldsta spelar. Jag var helt emot det ibörjan men sedan har jag lyssnat och suttit med. De skrattar, pratar och lär sig engelska, vilket är bra. De samarbetar, smider planer och tänker strategiskt. Det gillar jag. Det jag har svårt med är att de blir fullkomligt uppslukade av spelet. Det blir ett starkt beroende och de som byggt upp spelet är extremt smarta. De skapar ett beroende, events och saker att köpa. Jag vill inte att de spelar mer än 1 timme när de spelar men det är svårt att sluta. Det blir ett behov att spela och de vill gärna göra det varje dag. Deras kompisar spelar och de blir verkligen utanför om de inte spelar. Alla pratar om det. Alla spelar det känns det som. Svår nöt att knäcka! Nu har de faktiskt spelförbud en stund och det är bra med pauser emellanåt känner jag. Jag vill inte förbjuda det eftersom det är ett sätt att umgås och det är inte i närheten av GTA som är ett fruktansvärt spel, så det är jag inte orolig för….. men det är klart hade väl hellre sett att de spelade mario eller något annat snällt. Bara man pratar om det och är lyhörd för hur de mår och om deras beteende ändras. Ser man att beroendet är för starkt och att humöret ändras så skulle jag överväga paus eller avslut på den typen av spel. Viktigt och svårt ämne.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:53

Hej Linda!
Tack för en superbra kommentar! Jag resonerar på samma sätt som du 🙂
VI har också förbud/pauser under vissa perioder. Om humöret blir katastrof, ej lyssnar osv kan spelen ställas iväg upp till en vecka.

Men det är så svårt att sätta regler och gränser som alla är nöjda med…

// Cecilia

Svara
Sus 12 oktober, 2018 - 22:36

jag är en spelmamma dvs jag spelar själv wow o CS och ja mina killar får spela fortnite de är 8 o 12 Jag hade oxå en dröm om hur de skulle välja skate, vara ute o hänga med kompisar att jag skulle få leta efter dom ute varje dag, nu får jag ju mest hota ut dom….nja så farligt kanske det är men de älskar detta spel o jag tycker man får välja sina strider. Mina föräldrar förfärades att vi gick hem o kollade terror på elm street, att vi såg så mkt våld att vi skulle bli hemska människor, det blev vi inte däremot blev jag en mamma som gillar dataspel men jag blev ingen våldsmamma för att jag kollade video som fredag den 13 mm….du är en jättebra mamma som försöker ge allt herregud du får ju iaf i dom bra mat!! go girl o var snäll mot dig själv

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:56

Hej Sus!

Härligt med en spelmamma 🙂 Det hade nog mina killar önskat sig. Jag spelade med den för någon vecka sen och de var såååå glada över det. Även om jag var n00big 😉

Jag kollade skräck, tjuvspelade etc när jag var barn, så du har rätt, resultatet blev inte allt för mycket katastrof 😉

tack för fina ord, kram

Svara
Johan 13 oktober, 2018 - 07:16

Mina döttrar 12 och 14 fick mig att ladda ner fortnite, skit kul! Jag spelar varje dag , dom spelar annat – sims eller vad det heter, skittråkigt.
Kanske är det föräldrar som inte kan skilja på spel och verklighet.
Spel: kul, gemenskaphetsskapande.
Verkligheten: vad du gör den till.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:56

Hej Johan,
haha, säker så 😉

Svara
Katarina 13 oktober, 2018 - 08:53

Jag förstår dig. Vår son är 7.5 år.
Vi förbjöd det men insåg att det inte ”gick” när dom va ett gäng kompisar och alla skulle spela.. Kändes inte rätt att säga ”nä, du får stanna hemma när dom ska gå och spela”..

Vi valde dock att spela spelet själva för att se vad det innebär. Tyckte efter ett tag att vår son blev förändrad när det blev för mkt spelade, och vi började lite lätt förbjuda det. Men han får spela med kompisar, men inte när han är ensam. Och istället för att bara helt förbjuda utan alternativ så har vi försökt hitta något annat spel han kan fastna för som vi anser är bättre. Så nu spelar han något spel där man skall bygga ett tivoli och få besökare, rollercoster tycoon 2. Så ett tips kanske kan vara att hitta ett spel som man anser är bättre?

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 09:58

Hej Katarina,
killarna spelar även andra spel, så inte bara fortnite. De gillar Fifa och det tycker jag är betydligt bättre 😉
Men som flera skrivit – de läs sig engelska, strategier mm, så inte bara dåligt.

Bra att ni hittat ett upplägg som funkar för er 🙂

// CEcilia

Svara
Anna 13 oktober, 2018 - 15:46

Vår snart 11-åring spelar men ej vår 7 åring. Skitsvårt men gränser! Säger som någon annan, han har lärt sig riktigt bra engelska och talar stort sett obehindrat nu med andra över världen. Till min stora glädje har intresset i klassen börjat avta och det är inte så poppis, nu är det ngt annat spel som jag inte alls är insatt i ännu. Han spelade ett spel som heter MSP för ngt år sedan, verkade frid och fröjd och mer “gulligt” tills jag jag in och kollade lite och ser att han deltagit i chattar om att kn*lla på stranden mm…. skräcken!!! Dessutom inte förstod alls vad det innebar, utan man bara skrev så för alla gjorde det…. så alltså finns en del att lära och kolla upp.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 10:00

Hej Anna,
Härligt att höra att det avtagit!

Men oj! man måste verkligen hålla koll på dem och vad de gör på nätet.

// CEcilia

Svara
Theres Doczi 13 oktober, 2018 - 18:44

Mina killar är snart 12 år och de fick börja spela Fortnite i våras. De var typ sist i sin klass med att få spela. Är alltid noga med att hålla åldersgränser, finns ju av en anledning. Sedan begränsar vi med speltider.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 10:01

Hej Theres,
Så sant. Önskar att jag inte släppt på det där…

Vi begränsar också mycket, vilket är räddningen. Annars hade det blivit katastrof 😉

Kram

Svara
A 13 oktober, 2018 - 22:11

En fråga, hur gör ni som har fler barn och där de äldre får spela Fortnite men inte de yngre? Har de möjlighet att ” stänga in sig” och spela eller sitter de yngre och tittar på? Har två söner 8 & 5. 8 åringen vill gärna spela för att ALLA andra gör det men vi har sagt nej, (de spelar andra spel). Dock har vi vänner med barn i samma ålder & där spelar både stora och små.

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 10:02

Just det är anledningen till att vår 8-åring spelar. De har en konsol och spelar i samma rum. Går liksom inte att stänga in….

// Cecilia

Svara
Jonna 13 oktober, 2018 - 22:55

Verkligen knepig fråga. Vi kör ganska strikta regler hemma. Min son som är 8 spelar inte fortnite. Men än så länge verkar inte hans kompisar göra det heller. Jag hör ofta från vänner att de låter barnen spela pga att deras kompisar spelar. Det jag tycker är obehagligt är hur spelen är utformade för att trigga igång vårat belöningssystem. Som jag förstått så är de dopamin nivåer vi får av spel högre än de naturliga dopamin nivåer vi får av exempelvis mat, träning, sex m.m. Om hjärnan utsätts för högre nivåer ofta så kan hjärnan vänja sig vid högre nivåer och de naturliga nivåerna blir inte lika stimulerande som de höga nivåerna och verkligheten kan te sig lite tråkig om man vant hjärnan vid de högre nivåerna. Jag vet inte vid vilka nivåer hjärnan börjar förändras på detta sätt kanske är de nivåer som utsöndras vid spelande inte tillräckligt höga? P.g.a denna osäkerhet väljer jag att vara lite försiktig med spelande för barnen. Men det är inte helt lätt att veta vad som är rätt att göra. När man ska stå på sig gällande sina värderingar. Jag tror man måste känna efter innåt. Jag tror att barn också behöver aktiviteter som inte är fyllda av dopamin kickar lite lugn och ro aktiviteter som skogsutflykt, läsa eller bara skrota runt hemma utan att göra något speciellt. Det är inte alltid lätt att vara förälder men alla gör vi så gott vi kan för våra barn

Svara
Cecilia Folkesson 15 oktober, 2018 - 10:04

Hej Jonna,
Åh vilken intressant läsning! Ska verkligen ta med mig det och få till fler utomhusaktiviteter med barnen. Så svårt att få till allt när man alltid har saker att göra…’

Tack för bra kommentar!!

// Cecilia

Svara
Madeleine 16 oktober, 2018 - 13:08

Hej Cecilia!
Vad intressant och vad glad jag är att du lyfter denna fråga till diskussion. Vår 9-åring spelar Fortnite och precis som många andra skrivit, har han på egen hand lärt sig engelska i rask takt! Vi har känt att det behövs gränssättning annars skulle han sitta där så ofta det går. Men vi är lite oroliga över det som även Jonna skriver om att det triggar belöningssytemet i hjärnan..
Vi försöker att se till att han får variation med att röra på sig i andra aktiviteter som fotboll, judo, skidåkning mm. Men det ligger och gnager i bakhuvudet att det inte är så bra för så unga, och då menar jag egentligen alla under 18 år att spela, man har ju idag ingen aning om vilka konsekvenser det får i framtiden eftersom detta är ett relativt nytt fenomen.
Skulle jag gå på min magkänsla borde det vara totalstopp på detta.. Tack för att du lyft frågan, vi kommer att fortsätta denna diskussion hemma.

//Madde

Svara
Cecilia Folkesson 18 oktober, 2018 - 11:19

Hej Madde!
Jag känner precis som du. Och hoppas på att de kan hitta något annat spel de gillar lika mycket, som inte innehåller våld….

// Cecilia

Svara
Hanna 17 oktober, 2018 - 16:58

Hej Cecilia

Detta är ett hett ämne, särski,t när Katrin z ”rasar” över detta i media.

Våra barn är nu 9 resp 11, båda spelar Fortnite och jag förstår int varför de inte skulle få så länge man har regler. Exempelvis på sommarlovet var det en timma spel i utbyte mot en timma läsning och givetvis inte konstant spelande. Aldrig har barnen snappat upp det underbara i att läsa som då! Nu är det annat, läxor, fortfarande läsning och utomhuslek. Idag när M hade sin paus, då gick han på eget bevåg ut och krattade löv och la över våra rosor. Sen lär de sig makalöst mycket engelska, vi har pratat mycket om vad som kan gömma sig därute, superviktigt att lyfta det. M har förresten träffat en flickvän som han dejtar via Fortnite, supersött.

Spelet är förvisso lite våldsamt men det finns betydligt värre, som GTA som är totalt förbjudet, finns fler. Fortnite har ingen fast åldersgräns utan en rekommenderad. Nä, så länge man har koll, de inte spelar jämnt och har tydliga regler, inte missar vardagslivet och lär dem vad det finns för lurigheter på nätet så behövs inga moralkakor eller oro, släpp det och lita på Dig

Svara
Cecilia Folkesson 18 oktober, 2018 - 11:22

Hej Hannah,

Haha, så gulligt med dejtingen 🙂

Absolut, så länge det finns regler och gränser är det betydligt bättre. Vi är ganska hårda med det liksom ni.
Det finns såklart även fördelar med detta spel, men det ar emot när ungarna blir glada över ett “Head shot”….

Kram

Svara
Jenny 22 oktober, 2018 - 06:01

Alla andra får inte även om det lätt låter så när barnen pratar. Jag har en son på åtta år håller många ovanstående om att det kan kännas svårt, men vi måste få besluta själva i våra hem vad som är okej eller inte oavsett vad andra får. Jag känner att det är den sista plats där jag fortfarande har lite inflytande och det tänker jag värna om. Min son får spela fortnite hos sin far men inte hos mig. Häromdagen uttryckte han att det var ganska så skönt att få en paus hos mig. Jag är övertygad om att i slutändan kommer våra barn att respektera oss för att vi satte gränser och brydde oss, även om de inte ger uttryck för det just nu.

Svara
Cecilia Folkesson 22 oktober, 2018 - 10:47

Hej Jenny! SÅ SANT!

<3 Cecilia

Svara
Therese 16 december, 2018 - 10:14

Hej,
Vi har en son på 11, och hans största dröm är att bli en proffesionellt e-sportare. Den drömmen har han haft sen han var ca 5 när han började spela minecraft. Jag & min man har pratat så mycket om detta, hur vi ska förhålla oss till all tid framför skärmen. Vi vill uppmuntra hans dröm, men samtidigt lära han hur viktigt det är samtidigt att röra på sig samt att fixa skolan. För hade han fått välja hade han suttit framför datorn 24/7.
Förstår dilemmat. Alla kompisar spelar, och av någon märklig anledning få va uppe till 24 på vardagarna & får tydligt bete sig hur som. Där är vi de stänga föräldrarna & allt är så orättvist enligt honom. Men vill inte heller låta han bli exkluderad från gemenskapen som blir genom spelandet. Samt att han lär sig engelska på ett roligt sätt Så vi har kommit fram till att vårdar han språket, är en schysst gamer, fixar skolan & rör på sig som tennisträning & va ute och cykla så är vi helt ok med att han spelar. Han började spela när fortnite kom, kan de va två år sen? Eller är det tre? Hur som – det funkar! Men självklart får han förbud när det går överstyr vilket händer ofta. Men han är med på reglerna!
Lycka till!

Svara
Josefine 16 december, 2018 - 11:15

Lite av det dilemmat har vi också. Vi har en dotter på snart 13 år som får spela Fortnite men gör det inte så ofta. Vi har också en son på 9 år dom inte får spela fortnite. Vi tänker som så att åldersgränsen är satt av en orsak. De är inte mogna för ett sådant spel vid lägre ålder. Många i sonens klass får spela det men när han är hos dem och leker har vi meddelat dess föräldrar att vår son inte får spela det och litar på att de lyssnar på det. Argumentet att alla andra får det och att han skulle hamna utanför är inget vi är rädda för. Vi diskuterar och förklarar mycket för våra barn om hur vi tänker och varför. Det finns saker som se får göra som kompisar inte kanske får och så kommer det att vara hela livet.

Svara
Titti 7 april, 2019 - 09:45

Ja, visst hade man en dröm av att ens barn skulle vara en mindre kopia av sig själv innan de kom till en som egna individer. Det är en stor utveckling av en själv att inse att de är ett eget liv och att man ska finnas att stötta dem i det de vill göra. Visst kan man påverka och leda in dem på ett visst spår, men de har även en egen vilja.
Jag är inte heller glad i allt detta spelade. Min som på 9 skulle spela oavbrutet om han fick. Min dotter på 12 är inte lika intresserad. Men vet du. Ibland är även jag med och spelar. Jag deltar i deras intresse, jag visar att jag är intresserad av vad de (han) brinner för. När jag spelar så inser jag att han lär sig mycket också. Han lär sig strategier, han lär sig vart saker finns (som memory) han bygger mycket i spelet, det finns flera olika delar av fortnite, man kan försöka ta sig fram i svåra labyrinter, man kan bygga, spela i lag och samarbeta. Han har fått många “vänner” i spelet och de är väldigt vänliga mot varandra. Han pratar även med en del ibland. Var min fasa tidigare men de har hållt så trevlig ton mot varandra så då tycker jag det är helt ok. Så alla dessa danser, de är ju toppen! Vi gick på en sportlovsaktivitet sär de satte ihop olika danser till en lång dans. Det var nog många sär som aldrig dansat annars!
Min son är redan en hejare på hur teknik fungerar och fixar själv när det är något strul. Det är kunskaper som är ovärderliga i deras framtid tror jag. Så ja jag låter honom spela och försöker intressera mig för det. Men låter förstås inte honom sitta hela tiden men mycket mer än jag kanske själv tycker är bra egentligen. Det är hans intresse, hade det varit fotboll han varit intresserad av hade jag inte hindrat honom spela.
Även jag tipsar om Micke Gunnarsson, han är toppen!
Man gör så gott man kan i sitt föräldrarskap även om det kanske inte blev som man trodde från början. Även jag måste formas.

Svara
Cecilia Folkesson 8 april, 2019 - 13:53

Hej Titti,
Jag tycker precis som du att det är en bra ide att dela barnens intressen. Men just fortnite lockar verkligen fram våra barns sämsta sidor. Så det har vi förbjudit helt nu. Och det har funkat väldigt bra hemma hos oss. Kan man ha en sund relation till det funkar det såklart, men hos oss resulterade fortnite i totalt kaos 😉

// cecilia

Svara
Martin 29 oktober, 2020 - 08:34

Jag är väldigt sen på bollen här men jag har två söner, 9 och 6 år, som båda får spela Fortnite. Vi upptäckte spelet relativt nyligen när äldste sonen introducerade det för oss.

Orsaken till att de bägge får spela spelet är delvis för att det är betydligt mindre realistiskt än motsvarande spel i genren men framförallt för att jag är med och spelar med dem hela tiden. Jag sitter på datorn, äldste sonen på Xbox och 6-åringen på Switchen.

Vi spelar tillsammans i ett lag, diskuterar spelet och jag har minst lika roligt som dem. Jag engagerar mig väldigt mycket i deras spelande, jag vet vad de spelar, och om jag inte spelar med dem så har jag åtminstone provat spelen.

Därmed kan jag också alltid vara med i deras diskussioner och förklara saker och ting för dem när de frågar. Och framförallt få dem att förstå att spel är spel.

Svara
LUDDE 23 november, 2020 - 19:28

Vi har en fosterson som fyller 9 år nästa år och har sagt till honom att han inte får spela Fortnite förrän han är 12 år, men frågan är om han klarar av det. Vi har blivit mer tillåtande nu när han bott hos oss i några år, men är ff strikta i andras ögon med både det ena och det andra. Han går och lägger sig 19:30 sön-tors och får läsa en bok till kl. 19:50 och sen släcker vi ljuset. På helger får han vara uppe till kl. 20:30. På vardagarna går han upp kl. 7 och tar bussen till skolan (en bussresa på 4 min) själv och går på fritids till kl. 16. Han kommer hem 16:20 och har då lekstund på rummet utan elektronik till kl. 17 när det är middag. Om han har läxor gör han dem efter middagen och därefter får han spela FIFA i ca 45 minuter och sen TV/padda i max en timme (eller häng med oss) tills det är dags att gå och lägga sig. Han tränar fotboll 2 dagar i veckan och amerikansk fotboll 1 dag i veckan och till våren kommer han att börja simma. Han älskar sport och att träna med sina kompisar vilket underlättar hanteringen av elektronik eftersom han värderar träning mer än spel (än så länge). Vi är dock väldigt uppmärksamma på hans förmåga att hantera just känslor i relation till spelande och är tydliga med att om man inte kan hantera sitt humör/agerande när man spelar så kan man inte heller hantera spelandet. Har han attityd när paddan ska stängas av blir det ingen padda nästa dag (padda/spel benämns som belöning och ingen rättighet). Blir det bråk om det, då blir det ingen padda nästföljande dag heller osv. Tufft? Vi menar nog på att det är konsekvenser som är nödvändiga och som även är effektiva i kombination med dialog/kommunikation eftersom det faktiskt leder till självkontroll. Vi lägger stor vikt vid attityd/ton och är noga med att belöna det som är gott och prata om det som är mindre gott samt vara tydliga med att vi har förväntningar på ett schysst uppförande. När jag läser inläggen ser jag att det är flera föräldrar som ser att effekten av att spela Fortnite resulterar i – för vissa barn – en negativ attityd oavsett vinster med spelandet. Cecilia – du ändrade inställning till Fortnite från det att du skrev inlägget till ditt sista inlägg där du skrev att det blev total kaos. På vilket sätt blev det kaos och har du sett en förbättring sedan Fortnite inte längre spelades?

Svara
Lena 10 januari, 2022 - 16:34

Hejsan svejsan , hittade in till din blogg genom en slump och tyckte att det här ämnet var intressant även fast jag inte har några egna barn. Har däremot en systerson på 11 år som spelar just Fortnite då och jag ska i ärlighetens namn säga att jag känner mig kluven till att de låter honom göra det :/ för visst har jag blivit uppbjuden på hans rum och fått suttit och tittat, men jag förstår verkligen inte det roliga i dem och tror att yngre barn kan ha svårt för att ibland se skillnaden mellan spel och verklighet.
Fast jag har nog aldrig varit intresserad av den sortens spel heller, utan själv så är jag bara insnöad på Sims 4 och Nancy Drew, som jag tycker främjar kreativiteten på ett helt annat sätt och förut så tyckte jag även om Kings Quest serien och Backpacker. Sedan är det ju kanske viss skillnad på vad tjejer spelar jämfört med killar även om jag vet att det börjar se allt mer likadant ut, min syster har även två töser som är 13 och 16 år gamla & de har då haft väldigt roligt när de har fått suttit med mig framför datorn och spelat Sims!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More