menskopp

Utvärdering av menskoppen

av Cecilia Folkesson

Nu har det gått ungefär 2 månader sen jag skippade tamponger och började använda menskopp. Jag har tänkt på att göra det länge, men tyckt att det låtit både krångligt och lite äckligt.

Jag tycker fortfarande att det är lite äckligt. Nu ser man ju allt blod, vilket egentligen är helt naturligt. Man vänjer sig säkert vid detta också. Jag kommer definitivt INTE byta tillbaks till tamponger.

Första månaden var det inte helt bekvämt. Det var svårt att få in menskoppen rätt och jag kände av den ibland. Första gångerna man använder den kan det vara bra att använda ett trosskydd. Men övning ger färdighet. Nästa månad satt den som en smäck!

Fördelar med menskopp:
– Man slipper byta/tömma så ofta. Menskoppen rymmer ca 20 ml (beroende på storlek)
– Man sparar pengar i längden.
– Man slipper gifter som tas upp av kroppen då tamponger innehåller blekt bomull (eller rayon).
– Man slipper risken med TSS (Toxic shock syndrome eller tampongsjukan).

Såhär använder du menskoppen:
– Tvätta händerna noga
– Blöt gärna ner koppen med lite vatten, då blir det enklare att föra in den.
– Vik/rulla ihop menskoppen på längden. Menskoppen ska inte sitta lika långt in som en tampong.
– Koppens ring ska expandera. Lättast är att vrida och vicka lite på det när den sitter på plats. (Man känner när den expanderar).
– Om piggen sticker ut kan den behöva klippas av
– Koka menskoppen med jämna mellanrum.

menskopp

Menskoppen finns här

Du kanske även gillar detta

9 kommentarer

Frida L 21 november, 2015 - 19:18

För att inte tala om miljöaspekten! En av de viktigaste fördelarna tycker jag.

Svara
Cecilia Folkesson 22 november, 2015 - 19:18

Det har du så rätt i! Missade det 🙂

Svara
Marina 21 november, 2015 - 22:34

och blir den missfärgad kan man använda tandprotesrengöringstabletter så blir den som ny igen 😉

den största nackdelen tycker jag är att jag glömmer bort att jag har mens 😀

Svara
Cecilia Folkesson 22 november, 2015 - 19:22

Bra tips, tack! Haha, att man glömmer är ju fantastiskt 😉

Svara
Mad 22 november, 2015 - 01:32

Åååh är inte helt övertygad. Första och värsta dagen så måste jag tömma varannan timme om det inte ska läcka. 🙁

Svara
LottaJ 22 november, 2015 - 15:03

Älskar min menskopp, började med det för över sju år sedan då jag hade underlivsbesvär. Kommer aldrig, aldrig ha tamponger igen, det är döden för slemhinnorna.

Svara
Madde 22 november, 2015 - 15:24

Åh, önskar verkligen att jag fått menskopp att funka för mig! testade olika storlekar men det gjorde bara skitont och läckte trots att jag gav det flera månader 🙁 blev så illa till slut att jag inte kunde ha sex pga smärta även mellan mensperioderna… använder tygbindor istället, funkar okej men är ju inte alls lika smidigt som menskoppen när den funkar.

Svara
Cecilia Folkesson 22 november, 2015 - 19:20

Men nej! Få vad tråkigt. Jag fick ont första månaden med sen blev det bra när jag fick i tekniken ordentligt. Synd att det inte fungerade för dig.

// cecilia

Svara
Linda 24 november, 2015 - 10:53

Om du vill göra ett nytt försök så testa en av ett annat märke. Det är tydligen rätt stor skillnad på materialen. Första menskoppen jag köpte var väldigt stel. Den gjorde ont och läckte. Efter ett år gav jag upp och köpte en annan. Den var mjukare och varken läcker eller gör ont. Kommer inte ihåg vilket märke den första var, men den mjukare sorten är en Lunette. Har haft den i fem år nu och kan verkligen rekommendera den.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More