ekologiska blöjor

När man inte orkar med tygblöjor…

av Cecilia Folkesson

Så var det det här med blöjor… När man äntligen fått två blöjfria barn är det bara att börja om från början. Jag hade verkligen glömt hur mycket blöjor det går åt!! I den bättre av världar skulle jag använda ekologiska tygblöjor. Jag skulle haft egna höns, och slakta mina egna lamm också. Men nu ser ju livet inte riktigt ut så. Då får man köra på näst bästa alternativet

Eco attitude är det ekologiska alternativet till  engångsblöjor. Tillverkade av förnyelsebara och komposterbara material och CO2 neutrala. Blöjorna är inte klorblekta och innehåller inga parfymer.

Det översta och det understa lagret är tillverkat av 100% biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast (PLA) av majsstärkelse. Huvudingrediensen i det absorberande mellanlagret är FSC-certifierad pappersmassa. Även ytterförpackningen är 100% biologiskt nedbrytbar och komposterbar.

Självklart dyrare än “vanliga” blöjor. Men vilka ekologiska produkter är inte det? Och ju mer vi handlar av dessa, bättre alternativ, desto billigare kommer de bli!

Finns här

 

Ni som testat tygblöjor, hur tycker ni att det funkar? Vad gör man med allt bajs? Hur många blöjor behöver man om man inte tvättar varje dag?

Du kanske även gillar detta

20 kommentarer

Tina 20 augusti, 2014 - 10:21

Länge sedan jag hade bebis och tygblöjor men jag satte en handdusch på handfatskranen och spolade av blöjorna rakt ner i toan. Sen fick de ligga i en hink med vatten i väntan på ursköljning och tvätt. Jag använde sådana man viker ihop själv i kombo med plastsnibb. Det finns väl inte idag.

Svara
Lotte 20 augusti, 2014 - 11:27

Även jag använde plastsnibb. Hade rispapper över blöjan som lyftes av med bajset och spolades ner. Se’n lades blöjan i en hink med vatten i väntan på tvätt.
Hur lätt som helst! Måste sparat tusentals kronor på två barn!
På min tid fanns inga engångsblöjor som var ens i närheten av miljövänliga, så det fanns inget alternativ för mig

Svara
Jannice 20 augusti, 2014 - 12:48

Jag hade ca 30 blöjor och tvättade kanske varannan, var tredje dag. Men precis som kommentarerna ovan var det här ett tag sedan. 17 och 14 år sedan… Det fanns betydligt bättre alternativ till min “trea” som är 8 år. Hade nog inte gått på tygblöjan idag när det finns annat. Hade även tygbindor ett tag, med rispapper i och av flanell-de hade jag gärna hittat igen däremot!
Kram hej!

Svara
Bella 20 augusti, 2014 - 13:19

Min kille föddes den 8/8, så någon dag efter dig. Än så kör vi engångs på natten å tyg på dagen. Vikblöjor finns fortfarande 🙂 som man fäster med en snappie eller blöjnål.
Vi använder oss av ekologiska vikblöjor med PUL eller ull som skalbyxa. Vi har ca 20st vikisar och 5st skalbyxor, ska sy lite ullbyxor av gamla ulltröjor. Använder mig även av rispapper som bajset hamnar i som jag slänger i soporna. Vikisarna slänger jag i en hink med PUL påse i i väntan på tvätt.

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:26

Tack för info, och grattis till bebisen 🙂

Svara
Elin 20 augusti, 2014 - 21:39

Jag har använt tygblöjor hela tiden till min tjej som nu snart är två år. Har använt de klassiska vikblöjorna med ullbyxor till, inte krångligt alls, rispapper i fångar upp bajset, sedan lagt blöjorna i hink med lock i väntan på tvätt, man behöver inte alls lägga dem i vatten, sen tvättat varannan till var tredje dag.
Hur gör du med de ekologiska engångsblöjorna när de är använda? Slänger du dem som kompostavfall eller i vanliga sopporna?

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:25

Låter ju inte så jobbigt som jag trott 🙂
Vi har sopsortering i vår kommun, så jag lägger dem i kompostpåsen

Svara
Madeleine Camenius 21 augusti, 2014 - 08:01

Nästa barn kommer jag testa EC-metoden så att det blir blöjfritt tidigare, men med första har jag gjort som du och använt eko-blöjor.

http://traningsbloggen.shapemeup.se/2014/06/18/ec-blojfri-bebisbebis-pa-pottan/

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:24

Sugen på att testa det också. Tack för länken!

Svara
Jenny 21 augusti, 2014 - 10:11

Jag använder tygblöjor av modellen pockets. Bajs sköljer jag av i toan (amningsbajs i handfatet) och lägger sedan blöjan i en PUL påse. Tvättar ca varannan var tredje dag och har 20 blöjor totalt till 2 barn (10 mån och 2,5 år) då blöjorna kan knäppas till olika storlekar! Skönt att alltid ha blöjor hemma, slippa slänga massa sopor osv. Du kan ju alltid köpa några st och testa. Finns en grupp på fb som heter tygblöjor om du vill lära dig mer:)

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:23

Tack för info 🙂
Jag, jag borde faktiskt testa!

Svara
Elin 21 augusti, 2014 - 12:37

Vi har kört tygblöjor sen Oskar var 8 veckor, han är nu 14 månader. Köpte ett paket All in one från Poops som har funkar jättebra. Använder dock engångs på natten och när vi inte är hemma och har tillgång till tvättmaskin, typ på semester. När han bara ammades sköljde vi av blöjorna i handfatet, nu torkar vi av med toapapper (om det är bajs) innan vi sköljer ur blöjan. Tvättar var tredje dag ungefär och har 22 blöjor.

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:22

Tack för info!

Svara
Rebecca 21 augusti, 2014 - 15:45

Vi började använda vikblöjor med ullbyxor när vi kom hem från bb och det funkade bra i ca 2 månader. Sen funkade det inte alls, vet inte vad som hände men alla ullbyxor började läcka hela tiden. Just då veckopendlade vi hela familjen för mannens jobb under några månader så då fick det bli engångs istället för att lösa det med tygblöjorna. I somras köpte jag 4 PUL-byxor som passar 4-16kg och några bambuinlägg och sen dess har vi kört med det och även använt vikblöjorna med PUL byxan. På natten kör vi dubbla inlägg. Nu går det kanske 8-10 ilägg om dagen och jag vill helst tvätta varannan dag så de inte ligger för länge. När han bara ammade så bajsade han max en gång i veckan så det var aldrig nått stort problem, nu brukar jag använda rispapper om jag har glömmer att lägga rispapper kan det bli lite krabbit, försöker torka ur så mycket det bara går och sen skölja av över toaletten.

.

Svara
Bella 23 augusti, 2014 - 03:32

Anledningen till att ullbyxorna börjar läcka är för ullfettet är borta. Därför bör man göra en ullkur lite då och då, vilket gör att de håller tätt.

Svara
Elin 24 augusti, 2014 - 00:01

Det mest ekologiska alternativet är ju förstås EC! Det går knappt åt några blöjor när man har lärt sig kommunicera med sin bebis och hen säger till när hen vill utföra sina behov! Vi har inte haft en bajsblöja sedan 2 månader – och då har min bebis ändå bajsat flera gånger om dagen – men i toaletten! Rekommenderas verkligen!

http://www.blojfribebis.se

Svara
Cecilia Folkesson 25 augusti, 2014 - 08:21

Har läst om detta. Spännande!! Tack 🙂

Svara
erika 24 augusti, 2014 - 08:29

Inget om blöjjor dock;), ser ju i bakgrunden att du gjort sån massabilderposter, som jag letat!!, var:)?/ erika

Svara
Cecilia Folkesson 24 augusti, 2014 - 09:19

Printasquare.se 🙂

Svara
ekologiska blöjor 22 januari, 2015 - 22:23

Jag kör på ekologiska blöjor från Naty som jag köper online hos Ekovaror.se, fungerar alldeles utmärkt

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More