glass till barn

Mina 5 bästa tips hur du lyckas bli sockerfri

av Cecilia Folkesson

Socker finns i princip allt vi äter och på alla ställen vi är på. Man kan inte åka och handla en skruvmejsel utan att det finns en lite godisavdelning precis vid kassan. Barnens hockeymatch en söndag – massa godis i kiosken. Och till och med i sin egen brevlåda kan man hitta reklamgodis. Det tar liksom aldrig slut.

 

Så kan du bli sockerfri:

1. Bestäm dig för ett datum

Låter kanske lite för drastiskt och att man gör en för stor grej av det. Men detta är mitt absolut bästa tips! Vill du bli av med sockersuget måste du skippa allt sött. Alltså inte bara godis utan även frukt, kakor och gärna även allt vitt mjöl. Och det är värt! Man mår så mycket bättre.

 

2. Läs innehållsförteckningarna

Som konsument blir man lurad varje dag. Det sjukaste jag sett var detta:
“Innehåller 100% svensk potatis” När jag vände på denna påse färdigskuren klyftpotatis (jag tänkte alltså inte köpa den, utan kollade runt som jag brukar) så innehöll påsen även druvsocker?! Här tror man såklart att påsen endast innehåller 100% potatis och inte socker.

En bra regel är:  Satsa på så mycket livsmedel som möjligt som inte ligger paketerat. Alltså så lite lådor och burkar. Köper du rena råvaror har du full koll.

 

3. Undvik sötningsmedel

Även om det finns sötningsmedel som inte påverkar blodsockret smakar det sött. Ju mer sötningsmedel du trycker i dig – ju mer sugen på sött kommer du bli. Skippa alla syntetiska sötningmedel som bland annat finns i bars, lättdryck och lightläsk.

 

4. Prata med de runt om dig

Alltså detta låter löjligt men av någon oklar anledning är det okej att hetsa människor till att äta socker. Även om man gjort ett aktivt val att sluta. “Men åh vad tråkig du är, ta en kaka jag har ju bakat”. Det hade ju inte hänt med alkohol. “Kom igen nu, ta ett glas. Jag har ju bränt hemma.”

Nu tänker du säker: Det är ju skillnad. Fast socker är också väldigt beroendeframkallande och man kan må väldigt dåligt av att äta för mycket socker. När du väl bestämt dig, låt de runt om kring dig veta. Då bjuder de förhoppningsvis inte dig på socker och de sitter inte där med godisskålen mitt framför dig. För det är inte så enkelt att sluta. Och det tyder ju på att socker är ett gift. Precis som alkoholen 😉

 

5. Skippa mina “nyttiga-godis”-recept

Och vad menar jag med detta? Mina recept är ju nyttiga, varför ska du inte äta dem?
Mina desserter är sötade med naturlig sötning. Till exempel frukt, yaconsirap och dadlar. Det är ett nyttigare alternativ till vitt raffinerat socker, men det är fortfarande sött. Vill du skippa sockret – undvik allt det söta, då kommer det gå betydligt enklare!

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Sofia 1 april, 2019 - 21:15

Jodå det är samma med alkohol. När jag var helt utan ett år (innan barn när jag är i princip det ändå) fick jag mycket men vad du är tråkig. Kom igen lite kan du väl dricka etcetera.

Svara
Cecilia Folkesson 4 april, 2019 - 13:39

Hej Sofia,
Helt sjukt att det ska va så. Man får strunta i att lyssna på dem 😉

// Cecilia

Svara
Linda 10 september, 2020 - 10:38

Ja jag är så trött på att höra allt om det. Har fått många kommentarer som “När ska du ge dina barn ngt gott?”. De äter gott varje dag. Finns ju andra saker att välja på.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More