Mejerifri latte på 3 sätt

av Cecilia Folkesson

När man försöker minska ner på mejerier är kaffet ett problem för många. Man är van att dricka kaffe med mjölk eller grädde och nu ska man dricka det svart. Inte alls lika gott. Men det finns så klart en lösning på detta: Kaffe med kokos och ägg.

 

Variant 1 – Med bryggkaffe/pressokaffe
Gör så här: Stavmixa 1 ägg, 1-2 msk kokosolja/kokosfett, 1 krm kardemumma och kanel. (förslagsvis i ett litermått) Häll på en kopp färdigbryggt kaffe och mixa i ytterligare 10-20 sek.

Variant 2 – Med Nescafe
Gör så här: Stavmixa 1 ägg, 1-2 msk kokosolja/kokosfett, 1 msk nescafe, 1 krm kardemumma och kanel. (förslagsvis i ett litermått) Häll på 2-3 dl varmt vatten. Häll i lite kallt vatten om vattnet är kokhett, det är lätt att det skär sig om vattnet är för varmt. Mixa i ytterligare 10-20 sek.

Variant 3 – Med espresso
Gör så här: Stavmixa 1 ägg, 1-2 msk kokosolja/kokosfett, 1 krm kardemumma och kanel. (förslagsvis i ett litermått) Häll på en espresso och 1-2 dl varmt vatten. Häll i lite kallt vatten om vattnet är kokhett, det är lätt att det skär sig om vattnet är för varmt. Mixa i ytterligare 10-20 sek.

 

Det går självklart att utesluta kardemumma och kanel. Ibland byter jag ut dem mot vaniljpulver. Och ju bättre ägg, desto godare kaffe!

Du kanske även gillar detta

24 kommentarer

Cilla 25 april, 2013 - 15:35

taaaaaaaaack – det blev ju super smarrigt!

jag har precis börjat med lchf (5 veckan) och tror jag får i mig för mkt mejeri, så detta var precis vad jag letade efter. även om jag inte får den viktnedgång som jag hade önskat, så mår min kropp så mkt bättre med lchf-kost. love it, love it, love it!

jätte bra och inspirerande blogg, tack tack tack! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 25 april, 2013 - 20:32

Tack själv!! Tar ett tag innan kroppen ställer om sig. Men alltid bra att hålla nere på mejerier. Men kör gärna på smör. Kokoskaffet är perfekt att blrja dagen med. Lycka till!

Svara
ElseGrethe 25 april, 2013 - 16:00

Jeg har alltid vært skeptisk til å ha noe annet i kaffen en vanlig ku melk, men dette må bare prøves, og det allerede i kveld 😉
Hilsen http://suntoglett.com

Svara
Cecilia Folkesson 25 april, 2013 - 20:29

Du kommer gilla det 🙂

Svara
Monika 25 april, 2013 - 17:38

Jag älskar ägglatte, men tycker det är lite scary med råa ägg. Tydligen ska de värmas över 70 grader i minst 1 minut för att vara “säkra”. Man vill ju inte riskera bli sjuk…

Svara
Cecilia Folkesson 25 april, 2013 - 20:11

Det blir det ju här i. Perfekt!

Svara
Monika 26 april, 2013 - 09:48

Jaha, det visste jag inte. Läste ngt om att det är svårt att komma upp i 70 grader när man blandar med äggen; det var tydligen 60 grader som mest. Måste ta tempen på dem; det är ju sjukt gott! 🙂

Svara
Dante 6 september, 2013 - 13:56

Hej! Jag läste en lång lång tråd på kolhydrater i fokus om det där. Dels kom de fram till att att ägget måste hålla en viss temperatur i långt över flera minuter och att 70 grader är på tok för lågt. 120 grader var tydligen rimligare. Därmed kommer inte ens vanliga kokta ägg upp i såna grader under så lång tid (åtminstone inte löskokta.) Men, man blir inte sjuk! Äggvitan innehåller däremot en sorts antinutrienter som vid överdriven konsumtion kan orsaka biotinbrist. Äter man många råa ägg ofta kan man därför riskera biotinbrist. Det man kan göra då är att köpa biotintillskott. I tråden kom det även fram att gulan verkar ha några motverkande (?) egenskaper, kommer inte riktigt ihåg men det skulle tydligen vara ok att göra äggmjölk på tex ett ägg + två gulor.
(obs! Min enda källa är som sagt en forumtråd, men det verkade mycket trovärdigt, annars skulle jag inte sprida informationen vidare.)

Svara
Emma 25 april, 2013 - 18:34

Hej,
tycker du inte om att ha kokosgrädde i kaffet?
Jag späder med lite vatten, värmer och vispar och har på kanel, jättegott och liknar vanlig mjölk :-).

Svara
Cecilia Folkesson 25 april, 2013 - 20:29

Helt ok, men inte lika gott som detta 😉

Svara
Caroline 27 oktober, 2013 - 16:14

Tänkte skriva och fråga om man måste ha just ägg i? Jag dricker kaffe med grädde och jag KAN INTE se nåt annat alternativ 🙂 MEN… nu vill jag testa annat för jag tror det är just grädden som gör att vikten stannar och inte kryper neråt. En fråga jag tänker dock är… tar inte kokosen överhanden??

Svara
Cecilia Folkesson 28 oktober, 2013 - 20:58

du kan skippa ägget och mixa med bara kokosolja. Gillar du inte kokos kan du köra med smör.

Svara
Tessan 25 april, 2013 - 19:40

Jag vet inte om jag gör fel men när jag testat denna slags kaffedryck med smör och Kung Markattas cocosolja så tycker jag att just cocosen får en så sträv och kemisk smak. Kanske gör jag fel? Eller skall det inte vara med cocossmak kanske utan mer neutral?

Svara
Cecilia Folkesson 25 april, 2013 - 20:28

Testa cocosa. Kung markatta kan smaka konstigt ibland. Annars kör på ett kokosfett utan smak och lukt. Finns i cocosa

Svara
Tessan 26 april, 2013 - 06:02

Åh! Jag skall fixa cocosa istället 🙂 Tack för tipset!

Svara
Kikki Sandström Inspiratör o Coach 28 april, 2013 - 07:40

För mig som tål mejerivaror och som tål dem, verkar detta onödigt krångligt då man är kaffesugen. Plus att de, ursäkta mig, verkar rätt äckligt. Men jag ska testa, bara för att ha gjort det 🙂
// kikkisandstrom.se

Svara
Karin Johansson 13 juni, 2013 - 13:09

Jag dricker inte kaffe utan använder te istället super gott kan inte vara utan det blir minst en om dan

Svara
Cecilia Folkesson 13 juni, 2013 - 13:57

Nästan lika gott som med kaffe! 😉

Svara
Maria 21 augusti, 2013 - 08:15

Det här fick mig nu att tänka på varm choklad. Jag har gjort varm choklad på kokosmjölk och det blir jättebra men man kanske kan göra det på det här sättet också och bara byta ut pulverkaffet mot kakao.

Svara
Cecilia Folkesson 21 augusti, 2013 - 09:15

Absolut! Funkar 🙂

Svara
Sara 4 mars, 2014 - 21:53

Dum fråga men hur många sånahär kan man dricka på en dag? Dricker oftast 3-4 koppar kaffe med mjölk på en dag , vill skippa mejeriprodukter rakt av men då kan jag inte dricka mitt vanliga kaffe?!
Mvh Sara

Svara
emelie 6 april, 2015 - 11:38

Jag har kört strikt lchf ett tag nu men skulle vilja börjar köra mer paleo och skippa mejerivaror. Jag brukar dricka fettkaffe på morgonen med 1 tsk kokosolja och mellan 20-30 gram smör i. Kan jag fortsätta med detta fast jag kommer börja få i mig mer kolhydrater? Är rädd att äta för mycket fett med för många gram kolhydrater varje dag ( kolhydrater i form av frukt, bär och grönsaker). I strikt lchf är man van vid att hålla nere kolhydraterna och öka fettet för att gå ner i vikt och må bra.
Tacksam för hjälp och svar! 🙂 tack för en gym blogg!

Svara
Cecilia Folkesson 10 april, 2015 - 07:17

Jag hade behållt kokosoljan och dragit ner på smöret i så fall 🙂

Lycka till!
// cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More