Är det något man bör ha hemma i jul är det pepparkakskryddor! Många recept går att göra juliga bara genom att blanda i någon matsked pepparkakskrydda. Testa i bananscones, morotsmuffins eller blanda i en sked i köttgrytan.
Pepparkakskrydda finns färdigblandad i mataffären, men det är superenkelt att göra egen. Tänk på att använda ceylonkanel som är äkta kanel. Den vanliga kanelen (kassiakanel) innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin.
Gör din egna pepparkakskrydda
2 msk ceylonkanel [annonslänk]
1,5 msk mald ingefära
1 msk mald kardemumma
1 msk mald nejlika
Blanda ihop och förvara i en liten burk med lock.
Kryddig jullatte med nötmjölk
(2 muggar)
ca 5 dl nötmjölk (mandel, cashew eller kokos)
1-2 msk pepparkakskrydda
4 färska dadlar
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Gör så här:
– Värm nötmjölken i en kastrull på låg värme. (Den ska inte koka.)
– Vispa i pepparkakskrydda, vaniljpulver och salt. Börja med 1 msk pepparkakskrydda och tillsätt mer om du vill ha mer smak.
– Kärna ut dadlarna, lägg i kastrullen och mixa med stavmixer. Du kan även hälla över allt i en blender/matberedare och mixa slätt.
Läs mer: Gör din egna nötmjölk
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
3 kommentarer
Det här ska definitivt testas till jul
Du måste mena 1-2 TSK pepparkakskrydda? Gjorde detta ikväll med endast 1 msk och det blev odrickbart! Hehe 😉