köttbullar vitkålsmos Gröna Gårdar

Köttbullar med vitkålsmos

av Cecilia Folkesson

– I samarbete med Gröna gårdar – 

 

I vår kommer jag göra ett längre samarbete med Gröna gårdar vilket jag tycker är väldigt kul! Som många säkert märkt har jag inte gjort så mycket recept med kött senaste tiden. Jag får ofta frågan om jag äter kött – och det gör jag. Men vi väljer bra kött och äter inte kött lika ofta längre.

Bra kött är såklart något dyrare och inte lika lätt att hitta. Hos Gröna gårdar kan du enkelt beställa svenskt ekologiskt kött på nätet. Deras kött är uppfött på gräs och örter och är även KRAV-märkt – alltså ett väldigt bra val, både för oss och för djuren. Vi beställde deras vinterbox.

Kommande månader kommer jag skapa ett recept i månaden och först ut är barnens favorit: Köttbullar med vitkålsmos och hemmagjorda tillbehör.

 

köttbullar vitkålsmos Gröna Gårdar

 

Köttbullar

500 gram nötfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk dijonsenap
Salt
Svartpeppar

– Hacka löken fint och blanda ihop med resten av ingredienserna.
– Låt stå en stund och rulla sen små köttbullar och stek i smör eller ghee.
Man behöver absolut inget ströbröd i köttbullarna, de håller ihop bra ändå.

 

Vitkålsmos

Vitkål, 1 litet huvud
Smör / Ghee
Salt
Vitpeppar
+ en klick creme fraiche (kan uteslutas)

– Skär vitkålen i tärningar och koka i saltat vatten tills kålen mjukat, ca 10 minuter.
– Mixa kålen med stavmixer eller i matberedare till önskad konsistens tillsammans med en rejäl klick smör / ghee, salt och vitpeppar. (Och en klick creme fraiche om man vill).

 

Snabb-inlagd gurka

1 gurka
3 msk vatten
2 msk ättika, 12%
1-2 msk sötning (tex björksocker eller sötströ)
0,5 tsk salt
Hackad persilja

– Hyvla gurkan i tunna skivor.
– Värm upp vattnet och upp sötningen och blanda ihop med ättikan och saltet.
– Låt ättikslagen svalna.
– Blanda gurkan och persiljan i en skål och slå över vätskan och ställ in i kylen.

Jag använde frysta ekologiska lingon som jag bara värmde upp snabbt med lite honung.
Här hittar du recept på lingonsylt.

 

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Lammfärsjärpar med mynta och fetaost - ceciliafolkesson.se – Naturlig mat & Hälsa 8 maj, 2020 - 17:13

[…] Köttbullar med vitkålsmos Barnvänlig gulaschsoppa Lammgryta med quinoa och myntayoghurt […]

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More