matfusk linspasta

MATFUSK: Hur du blir lurad att äta o-hälsosammare

av Cecilia Folkesson

Detta är ett bra exempel på matfusk.

Egentligen är det väl inte “fusk” men det är ett aktivt sätt att vilseleda oss konsumenter. För vem tror att Linspasta egentligen är “vanlig” pasta med en touch av (mindre än en tredjedel) linser?

Man tror såklart att den pastan ska vara just det som förpackningen utger den för att vara: Linspasta.

Förpackningen till höger däremot: Övertydligt och väldigt bra! De trycker på precis det som vi som väljer bra mat vill höra: ENDAST linser, majs sötpotatis och färska ägg.

Det känns ju lite som att linspastaproducenten i detta fall VET att de som väljer linspasta (eller skulle valt, men fick hem vanlig mjölpasta med lite extra linser pga otydlig förpackning) inte vill ha mjöl. Därav otydlig och luddig information. För det går ju hem hos de som litar på förpackningarnas design och inte läser så noga. I alla fall första gången.

Ett annat exempel på detta var när jag av någon oklar anledning kollade en förpackning färdig-klyftad fryst potatis. (Vem köper ens det, när det i princip går snabbare att klyfta potatisen än att hämta sax och öppna påsen.) På påsen stod: “Gjord på endast Svensk Potatis”. Bra ändå, tänkte jag, tills jag vände på förpackningen och insåg att de syftade på vilket land potatisen kom från, inte landet som producerade det tillsatta druvsockret…

 

Blir du lurad i mataffären?

När känner du dig som mest lurad i mataffären? Har du bild får du gärna maila den till cecilia(@)ceciliafolkesson.se

 

Följ mig här

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

7 kommentarer

Emma 6 maj, 2018 - 10:01

ÅH! Det här gör mig såååå arg!! Kan ju aldrig säga till folk som ska bjuda mig på middag att “bönpasta går bra”. Hur får man ens skriva så?! Hur kan något som inte till största del innehåller produkten få kallas så? (gäller ju även typ jordgubbsdrycker som mest innehåller äpple… men de innehåller iallafall inte vete!) BRA uppmärksammat! Mer sånt!

Svara
Alexandra 6 maj, 2018 - 10:15

Jag är väldigt försiktig med gluten eftersom jag inte mår bra av det. Jag är också mycket petig med vad jag köper läser innehållsförteckningar. Trots detta trodde jag att glutenfritt var nyttigt och bra… Det visar sig att det mesta är tomma kalorier och “bukfylla”. Lite snopet måste jag erkänna… Men nu vet jag. Det blir en skiva glutenfritt bröd (halvfabrikat) om dagen tills jag kommer framtill det rätta receptet på att göra bröd hemma…

Läser man aldrig innehållsförteckningarna så kan man ju få i sig allt möjligt skräp när man tror att man är mer hälsosam… Håller på att “utbilda” min mor: :o)

Svara
Linnéa, stolt bonde från Småland 7 maj, 2018 - 05:32

Läser alltid innehållsförteckningen och är noga med att ursprunget är producerat i Sverige! Har ett sammansatt livsmedel mer än 5 ingredienser försöker jag att inte välja detta.. Det som gör mig mest förbannad är allt onödigt socker och det finns många sätt att skriva just “socker” på i innehållsförteckningen..
Varför är det så svårt att göra en yoghurt eller kvarg med endast bär och inte 8-15% tillsatt socker..?!?..

Svara
Olivia 17 januari, 2019 - 12:31

Jag köper faktiskt dessa medvetet (och “ren” bönpasta) framförallt för att få med barnen och fasa in dem i en bättre kosthållning. Det är en superbra övergångsprodukt för yngre kräsna ätare. Den funkar också bra när de börjar göra enklare grejer själv (typ makaroner och ketchup). Men visst håller jag med om att märkningen är fruktansvärt dålig! Som van innehållsläsare och mestadels paleoätare är jag så van vid att lusläsa baksidor och bli besviken att jag knappt reagerar längre, saker är ju sällan det man tror/vill att de ska vara. Superbra att du uppmärksammar detta, så att fler människor kan gör rätt val utefter det de faktiskt vill köpa!

Svara
Petra 17 januari, 2019 - 15:21

Den köpte jag med för över något år sedan och mailade kungsörnen direkt att förpackningen var väldigt missvisande. Jag brukar annars läsa väldigt noga på sakerna jag köper när det är nytt men missade det den gången. Fick absolut inget vettigt svar från dem. Bara ett “alla mail läses”. Skitkasst bemötande.

Svara
Petra 17 januari, 2019 - 15:23

Det var till och med våren 2016…

Svara
Brigitte Brandt 18 januari, 2019 - 09:54

Ofta kan producenten/varumärket ge en fingervisning om hur seriösa man är med innehållet. I det här fallet Kungsörnen; då hade jag läst innehållsförteckningen extra noggrant eftersom de (vad jag vet) traditionellt producerat mjöl av våra 4 sädesslag. Tyvärr inte så trovärdiga för mig med linser.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More