Gott nytt hår!

av Cecilia Folkesson

Jag gillar inte nyårslöften alls. Nyårslöfte för mig betyder ångest och ouppnåeliga löften. Men vissa saker är ju bara att bestämma sig för att göra. Som detta: slänga shampot.

Nyårslöfte 1: No ´poo
No ´poo innebär hårrengöring utan schampo.

I schampo och i de flesta hårprodukterfinns silikoner och mineraloljor som bildar en beläggning på hårstrået. Läs mer om mineraloljor här. Schampo innehåller i de flesta fall även SLS (Sodium Lauryl Sulfate) eller SLES (Sodium Laureth Sulfate). Dessa är fettalkoholsulfater som fungerar som skumbildare i schampot. De är kraftigt avfettande och tar även bort hårtes naturliga fetter.

Hur gör man?
Innan man börjar är det viktigt att man gör en “sista-schamponering”. Det finns olika sätt att göra detta, men jag kör Yes. Man gör detta för att få bort alla silikoner, mineraloljor, dåligt balsam och stylingprodukter som sitter kvar på hårstråna och i hårbotten.

1. Skölj håter noga. Massera noga in balsamet i hårbotten. Det är viktigt att använda ett balsam utan silikoner eller mineraloljor. Rengöringen sker genom friktion samt att balsamets fetter löser fettet i håret. Låt balsamet sitta ca 10 min i håret innan det sköljs ur.

2. Använd ytterligare balsam i längderna. Skölj ur helt eller delvis.


Detta balsam kommer från Garant och heter Såklart. Finns på Willys och Hemköp.

 

Du kanske även gillar detta

14 kommentarer

Sandra 2 januari, 2013 - 13:21

På lockig.se finns massa bra info och listor på produkter man kan använda.
Håret blir så vackert utan schampo, men det kräver tålamod och en tillvänjningsperiod, precis som när man slutar med socker.
Lycka till! 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 2 januari, 2013 - 15:26

Tack!

Svara
Bella 2 januari, 2013 - 15:22

Hej,
Det kan faktiskt räcka att endast byta ut sitt vanliga schampo till ekologiskt schampo utan dessa produkter. Men en viktig sak att veta att även om det är eko, kan det tyvärr innehålla dessa hemska saker 🙁 Därför bör man noggrant kolla igenom innehållet.
Själv har jag byt ut alla mina skönhets produkter mot ekologiska. Jag har märkt stora skillnader på både hud och hår 😀
Lycka till…

Svara
Cecilia Folkesson 2 januari, 2013 - 15:25

Hej! testar detta först, om inte det funkar går jag på ekologiskt schampo 🙂

Svara
M 2 januari, 2013 - 19:13

Är du helt säker på att detta balsam inte innehåller silikoner? Är det dessutom ett balsam köpt i butik så innehåller det garanetar mestadels vatten.. Skulle satsa på ett dyrare frisörbalsam istället. De innehåller inga silikoner, och om de gör det så är det vattenlösliga silikoner. Gå till en frisör o fråga. Hälsn. Frisören. 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 2 januari, 2013 - 19:22

det innehåller inga silikoner. en annan fördel med just detta är att det är framtaget utan skadliga tillsatser eller parfymer. Fast det kanske det finns frisörschampo som är också 🙂

Svara
M 3 januari, 2013 - 10:14

Kolla Lanzas produkter. 🙂

Svara
Johanna G 2 januari, 2013 - 20:23

Att köpa produkter hos frisören garanterar inte att det är sulfat eller silikonfritt. Snarare tvärt om. De flesta schampoon är silikonfria med balsam o andra vårdprodukter innehåller tyvärr ofta fulla av silikoner. Silikonerna lägger sig utanpå hårstråt o håller ihop det/stänger igen det vilket gör att det ser fint ut. Fake såklart, under är det lika torrt och slitet som vanligt.
Att själv kolla igenom innehållsförteckningen är det bästa sättet att hålla sig borta från dem. silikoner slutar oftast på -cone eller -xane, men även Dimethiconol är en silikon. Sulfaterna är lätta att känna igen eftersom de slutar på -Sulfate.

Lockig.se är den bästa sidan om man vill veta mer! 🙂

Svara
Jenny 2 januari, 2013 - 21:46

Tvätta du sista tvätten med YES-diskmedel?

Svara
Frida 3 januari, 2013 - 10:43

Så roligt att du kom igång tillsist med balsammetoden! Här är mitt resultat efter 10 dagar: http://lugnochlycklig.blogspot.se/2012/12/balsammetoden-dag-10.html
Det är verkligen en inkörningsperiod -men jag ska hålla ut! =)
Lycka till, det blir roligt att se dina resultat sedan!

Svara
Alexandra 3 januari, 2013 - 11:13

Finns ett märke som heter Kevin Murphy som har en hel uppsättning med produkter som är till för ta hand om håret utan massa onödiga tillsatser.
De har bland annat ett detox schampo som man kan använda för att just bli av med slaggprodukter.
Kostar lite, men är ett riktigt bra märke.

Svara
Anna 9 januari, 2013 - 15:11

Ska man ha balsamet i varje gång i 10 min i hårbotten? Eller är det bara i början? Gillar ideen 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 10 januari, 2013 - 21:56

Jag har i det i ca 5 minuter, och då gnuggar jag hårbotten med balsamet samtidigt. man får ta rätt mycket balsam och skölja längre än med schampo. Lycka till!

Svara
Sonja 15 januari, 2013 - 13:15

Du borde testa http://www.lush.se/ produkter 😀 Inga onödiga kemikalier, och i schampokakorna (fast schampo) behövs inget konserveringsmedel eftersom det inte är tillsatt en massa vatten. Lush har fantastisk, naturlig hår- och hudvård, verkligen värt att testa!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More