Glutenfritt vörtbröd med mandelmjöl

Glutenfritt vörtbröd

av Cecilia Folkesson

– Innehåller annonslänkar – 

 

Nu till julen vill du inte missa att baka glutenfritt vörtbröd.

Detta bröd är gjort på mandelmjöl och kryddat med en hemmagjord vörtmix. Orkar man inte göra det så kan man såklart köpa färdig. Eller så skippar man vörtmixen om man vill ha en supergott bröd att äta till frukost eller mellanmål.

Eftersom vörtbröd brukar vara sött valde jag att söta detta med ca en matsked yaconsirap. Man kan välja att skippa det helt eller välja en annan sötning man tycker passar bättre.

 

 

Glutenfritt vörtbröd med mandelmjöl

 

Glutenfritt vörtbröd

(1 limpa)

 

Vörtkryddning

  • 1,5 msk mald pomeransskal
  • 1 msk anis (stött)
  • 1 msk fänkål (stött)
  • 2 tsk mald kryddnejlika
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • + 1 msk sötning (kan uteslutas)

 

Tips!
Du kan även blanda i en näve russin för ett extra juligt bröd.

 

 

Glutenfritt vörtbröd med mandelmjöl

 

Gör så här:

  1. Sätt ungen på 200 °C.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser.
  3. Smält kokosoljan och vispa ihop med nötmjöl och ägg i en annan skål.
  4. Blanda ihop allt och låt degen stå i 15 minuter. Under tiden: olja in en form och strö over sesamfrön. (Jag la en bit bakplåtspapper i botten för att minimera risken att brödet fastnar.
  5. Tryck ut degen i formen och grädda i ca 45 minuter.
  6. Låt bröden vila en stund, vänd det sen upp och ner och låt ligga på ugnsgaller i eftervärme i ca 10 minuter.
  7. Förvara i kylskåp och rosta gärna innan du äter.

 

 

Glutenfritt vörtbröd med mandelmjöl

 

Fler glutenfria brödrecept

Här hittar du fler glutenfria brödrecept 

Då många efterfrågar veganska glutenfria bröd kan man smaksätta mitt nöt-och fröbröd med vörtkryddor eller för ett lite sötare bröd: testa att smaksätta mitt veganska bananbröd!

 


Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Helena Pätsi 3 december, 2019 - 21:45

Vill bara säga att jag gjorde ditt bananbröd med saffran. Dubblade satsen och tog hälften av kokosolja och hälften mandelsmör! Lade till även valnötter. Blev så gott!
Toppade sen med jordnötssmör. Tack för bra recept!
Vad tror du om vörtmix i detta bröd till jul?

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:49

Hej Helena,
åh – det lät gott!

Det tror jag säkert blir kanon!!

God Jul,
/ Cecilia

Svara
aino 4 december, 2019 - 09:30

Skulle vilja testa detta men behöver byta mandelmjölet, tips på vad och hur mycket?
Tack för så mycket inspiration!

Svara
Cecilia Folkesson 17 december, 2019 - 08:41

Hej!
Du kan byta mot till exempel havremjöl. Men kolla omvandlingstabell innan 🙂

// Cecilia

Svara
Eva Thomasson 26 november, 2020 - 08:32

Har du tips på en bra omvandlingstabell?

Svara
Elvira 23 december, 2020 - 13:10

Ska det verkligen vara 1dl fiberhusk?

Svara
Linn 6 december, 2020 - 17:21

Om man köper färdig vörtkryddblandning, hur mycket skulle du rekommendera att jag har i då? 🙂

Svara
Céline 30 december, 2022 - 19:19

Hej. Jag upplevde att det blev en fin konsistens på brödet och även en god smak. Men, jag tror att det för min del behövs mer sötma för att det just ska smaka som ett “vanligt” vörtbröd. Inte jättemycket sötma, men ändå tillräckligt för att kryddorna ska få lite mer fart. Så jag kan tänka mig göra om det, men med mer lönnsirap eller dadelsocker.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More