Glutenfri pumpapaj – baka denna supergoda paj i helgen!
Jag tycker väldigt mycket om pumpa och det faktum att man kan använda den i så mycket olika recept. Allt från matiga sallader till soppor och dessert.
I detta recept har jag använt butternutpumpa, men vanlig pumpa gå precis lika bra!
Så här gör du pumpapuré
– Skala och kärna ut pumpan. Jag använde butternutpumpa, men vanlig pumpa fungerar lika bra.
– Skär pumpan i mindre bitar och koka tills bitarna blir mjuka.
– Låt svalna och kör sedan i matberedare, med stavmixer eller eller mosa.
Man kan även klyfta pumpan, baka den i ugnen och sen mixa den.
Glutenfri pumpapaj
Form: ca 22 cm
Pajskal
- 2,5 dl kokosmjöl
- 1 dl kokosolja
- 3 ägg
- 1/4 tsk salt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Sikta ner kokosmjölet i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna.
- Mixa tills degen blivit till en jämn boll.
- Forma degen rund och gaska platt och lägg in i kylen 20 minuter (eller frysen 5 minuter)
- Kavla ut mellan två bakplåtspapper och tryck sen ut i en pajform.
- Ställ in formen i kylen ca 15 minuter.
- Picka pajskalet med gaffel och förgrädda i ca 10 minuter.
Fylling
- 4 dl pumpapuré (se nedan)
- 1,75 dl kokosgrädde eller kokosmjölk (gärna i tetra)
- 0,5 dl honung/maplesirap eller annan sötning
- 3 ägg
- 1/4 tsk salt
- 1 tsk kanel
- 3/4 tsk mald ingefära
- 1/2 tsk mald muskot
- 1/4 tsk mald nejlika
Gör såhär:
- Vispa ihop alla ingredienser eller kör snabbt i matberedare.
- Fyll pajformen (jag fick lite fyllning över – det beror på hur högt/tunt man gör skalet).
- Grädda i ugnen på 160 grader i ca 50 minuter.
(Vik gärna över lite folie över pajkanten då den snabbt blir mörk – men absolut inget måste)
Fler pumparecept:
Här hittar du fler recept med pumpa