Ett steg i rätt riktning

av Cecilia Folkesson

Åh vad glad jag blev när jag kikade in i köket till barnens dagis i morse. En hel hög med krav-bananer! Ni som följt bloggen ett tag kanske kommer ihåg att jag hade en smör vs margarin-diskussion med dem för ett tag sen. Och även med Livsmedelsverket.

Förskolan serverar barnen margarin, och de hade ingen plan på att sluta med detta. Jag fick inte ens ta med smör till dagis, då det “inte blev rättvist och alla barn inte hade samma förutsättningar”. Jaja…

Livsmedelsverket skyllde margarinet på att det inte fanns utrymme för annan “fet mat” tex korv om man serverar smör.

Ungefär där tröttnade jag. Det var värt ett försök.

 

Men jag får väl glädjas över krav-bananerna.

Du kanske även gillar detta

8 kommentarer

Leona 16 oktober, 2013 - 15:52

Fast du har nog all rätt att ta med egen mat till dina barn om du så skulle vilja. Hos oss har vi både personal och barn som har matlåda varje dag. Kolla det där med nån högre upp om du fortfarande inte vill att dom ska äta margarin. Och, på min förskola står numera Bregott i kylskåpet. Är det bättre?

Svara
Cecilia Folkesson 16 oktober, 2013 - 19:51

Bregott är mycket bättre 😉

Svara
KikkiSandström 16 oktober, 2013 - 19:17

Fast bananer innehåller massor av socker så jag vet inte om det är så mycket att vara glad över. Jag tycker att du borde ta upp kampen för smör på dagiset igen.

Svara
Cecilia Folkesson 16 oktober, 2013 - 19:51

Barnen har fruktstund på dagis och då tycker jag kravbananer är ett väldigt mycket bättre alternativ än vanliga superbesprutade bananer.

Svara
Maria 16 oktober, 2013 - 19:49

Hej Cecilia!
Tycker det låter så konstigt. Jag arbetar på en förskola i Trollhättan. Där serveras ekologiskt bregott, ekologisk mjölk, fairtrade bananer och förut var det minskat sockerintag. Nu har vi centralköket men innan lagades maten från grunden.

Svara
Julie 16 oktober, 2013 - 22:39

Hej! I min kommun är det också margarin och lättprodukter som gäller. KATASTROF! Vi får inte heller ta med egna produkter, det är massa säkerhets- och hygienregler kring det. MEN..! Man kan fylla i en allergilapp för barnen och där skriva att barnet ska ha smör och feta mejeriprodukter och då måste förskolan respektera det. Kolla om det går att göra så hos er också.

Svara
Emma 17 oktober, 2013 - 14:32

Hej, jag håller på att fajtas nu med måltidsservice i vår kommun. De har också lättmjölk + margarin. De hänvisar bara till livsmedelsverkets rekommendationer. och att det är bra med D-vitaminberikade produkter. Jag undrar om var man kan hitta hållbara argument som biter på politiker och verksamhetschefer… forskning och studier var de tyvärr inte särskilt intresserade av. Och jag antar att det är mkt billigare med margarin då man rear ut de i stort sett överallt.

Svara
sass 17 oktober, 2013 - 16:23

I min kommun har vi efter att föräldrar klagat på lättpodukter fått fetare mjölkprodukter o bregott serverat till barnen!

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More