Därför kan vanliga solskydd vara giftiga

av Cecilia Folkesson

Hur glad jag blev när jag såg att det skrivits massa artiklar om solskydd i veckan?

Många har säkert redan läst att man bör använda naturliga solskydd (jag har tjatat om det i massa år). Men många viftar bort det. Vem vill liksom behöva krångla med naturliga och ekologiska solskydd (som ofta kan vara lite svårare att smörja in) när det finns “vanliga som går in i huden lätt och smidigt”?

Och det är sant. I dubble bemärkelse. Både solskyddet och det kemiska uv-filtret tränger lätt genom huden och in i blodet.

 

Långt över gränsvärdet

Enligt en undersökning av FDA, Amerikanska Food and Drug Administration, blir vissa av dessa nivåer i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk.

Nu anser de att det bör göras utökade tester av solskydd för att utvärdera eventuella allvarligare biverkningar som cancer och fosterskador.

 

Skillnaden mellan kemiska– (vanliga) och naturliga solskydd

Syntetiska/kemiska solskydd tar sig in i huden för att absorbera UV-strålarna. Många är både hormonstörade och skadliga för miljön.

Naturliga solskydd innehåller ett fysikaliskt filter som är baserat på naturliga mineraler. Istället för att tränga ner i huden lägger det sig som en hinna på huden och reflekterar istället bort skadliga solstrålar.

 

För mycket tid i solen

Solskydd gör även att vi ofta vistas i solen längre än vad som är bra. Man märker inte att huden blir utsatt för skadlig strålning då den inte blir röd.

Naturliga solskydd, bomullskläder och skugga är bra lösningar. Och vill man  hänga i solen – skippa gärna timmarna 11-15 då solen står som högst.

 

Missa inte mina bästa tips!

På lördag (18 maj) hittar du mina bästa tips för en sommar i solen. Inlägget delas även på Instagram Stories – så följ mig gärna på Instagram så missar du det inte!

 

 

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More