italiensk omelett i ugn

5 enkla hälsotips för en hälsosammare vecka

av Cecilia Folkesson

Det här med att äta hälsosamt behöver inte vara så svårt. Många gör upp alldeles för mycket regler och förbud som  blir både svåra och jobbiga att följa. Vem har inte sagt måndag efter måndag: “Nu jäklar, nu ska jag äta hälsosamt” för att framåt torsdag redan tröttna och vara tillbaks i gamla spår…

Så här kommer mina 5 bästa hälsotips hur du enkelt äter mer hälsosamt:

 

1. Ät dig mätt

spagettipumpaEtt av de största problemen när det kommer till att äta mer hälsosamt är att man äter för lite. Man Speciellt vid lågkolhydratskost. Man undviker de snabba kolhydraterna med glömmer bort att man måste öka på fettintaget då energin kommer från kolhydrater och fett. Jag brukar slänga på en avokado till salladen, eller en näve oliver.

 

2. Skippa bröd och pasta

glutenfria morotsfrallor paleoGluten är inte speciellt hälsosamt för någon. Prova att skippa bröd och pasta för att se hur mycket bättre magen kommer må! Byt ut brödet mot glutenfria morotsfrallor eller zucchinifrallor eller börja dagen med en omelett.

 

3. Skippa fika

nötter nyttigt mellanmålDet här med fika är något jag tycker är helt menlöst och onödigt. Ett socialt måste tycker du – ta en kaffe eller en kopp te och en näve nötter om du måste tugga på något. Att ta en kaka vid 3-fikat gör bara att ditt blodsocker höjs och du kommer bli suger på något mer så snart det sjunker igen. Du är alltså inte hungrig, utan sugen. Och din hjärna vill ha mer socker.

Om du dessutom följt punk 1 kommer du inte behöva någon fika redan klockan 15:00 😉

 

4. Dra ner på sockret

buddha bowl med quinoaSkippa juice på morgonen, undvik sötade produkter och skippa halvfabrikat. Låter jobbigt tycker du? Det behöver inte vara speciellt jobbigt.

Ren mat får man genom att laga den själv. Du får full koll på vad den innehåller och du smaksätter med de kryddor du gillar. Många halvfabrikat innehåller onödigt socker och tillsatser.

 

5. Sov mer

bättre sömnSömnen är superviktig viktig för oss. Sover man dåligt och för lite fungerar vårt immunförsvar sämre och gör oss mer mottagliga för virus och bakterier. Och när vi sover rensar vi hjärnan från skadliga ämnen.

Även impulskontrollen försämras vid för lite sömn och kan göra det svårare att motstå frestelser under dagen. Kroppen frigör dessutom ett hormon som ökar aptiten. En dålig kombo om man har som mål att gå ner i vikt. (källa)

Gör sömnen till en mysig rutin. Skippa tv och skärmar i sovrummet och ladda ner en ljudbok istället. [adlink] Sätt på sömnfunktionen och lägg ifrån dig mobilen. Jag hade väldiga problem med min sömn när jag kollade serier i sängen, men nu somnar jag nästan alltid inom 20 minuter!

 

Vad är ditt bästa hälsotips? Kommentera gärna!

 

Läs mer:
Boka kostrådgivning med mig! Möten sker via videolänk eller telefon. Bor du i Borås finns även möjlighet till fysiskt möte.

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Nina 12 november, 2018 - 21:05

Bra inlägg! Inte så svåra saker, men ibland behöver man påminnas.

Svara
Cecilia Folkesson 14 november, 2018 - 10:11

Kul att höra! Och visst är det så!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More