Hotta upp din fredag-taco med något av dessa tillbehör. Eller varför inte alla!
Någon mer än vi som kör taco i princip varje fredag??! Jag har verkligen gjort allt i min makt för att få till lite mer varierande fredagsmiddagar – men med 4 mot fem i familjen har jag börjat gilla läget…
Så här kommer lite tips på hur du kan hotta upp fredags-tacosen. Byt ut/lägg till något av tillbehören så blir tacofredagen förhoppningsvis lite roligare!
Ha en härlig fredag!
Hemmagjord tomatsalsa
- 2-3 tomater
- 2 schalottenlökar
- 1/2 röd chilli
- 1 näve färsk koriander
- 1 lime
- 2 msk olivolja
- Salt & nymalen svartpeppar
– Hacka tomater, lök, chilli och koriander.
– Blanda ihop med olja och saften från limen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Valnötsfärs
- 2 dl valnötter
- 1 stor morot
- 1 tsk koriander
- 1 sk spiskummin
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1-2 tsk soja eller en nypa salt
- 1 skvätt limesaft
– Riv moroten och hacka vitlöken.
– Mixa alla ingredienser utom lime grovt i matberedare. Mixa inte för länge för då kan valnötterna få en besk smak.
– Tillsätt lite vatten om det behövs och smaka av med lime.
Cashew sour cream
- 2 dl naturella cashewnötter
- ca 0,5 dl vatten
- 2 msk pressad citron
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 1 nypa salt
– Blötlägg cashewnötterna några timmar.
– Skölj nötterna och kör i blender/matberedare eller med stavmixer tillsamman med nästan allt vatten, citronsaften och äppelcidervinäger. Vill du ha tunnare konsistens, späd med mer vatten.
– Smaka av med salt.
Belugalinser
Belugalinser är ett supergott tillbehör eller alternativ till köttfärs. Jag brukar fräsa mina med lite lök och örter efter jag kokat dem i buljong.
Avokadohummus
- 1 förp. kikärtor
- 1 avokado
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- Juicen från 1 lime
- 1/2 tsk salt
- 1 näve färsk koriander (eller efter smak)
– Skölj kikärtorna och gröp ur avokadon.
– Kör i matberedare eller mixa tillsammans med pressad vitlök, olivolja och salt.
– Smaka av med salt och mixa i koriandern mot slutet.
Sötpotatis-aioli
- ca 150 gram sötpotatis
- 1 äggula
- 0,5-1 dl neutral olja (jag använde rapsolja)
- 1 klyfta vitlök
- 1-2 msk pressad citron
- Salt & nymalen svartpeppar
– Skala och koka sötpotatisen.
– Stavmixa sötpotatis och pressad vitlök tillsammans med äggulan in hög/smal bunke. Tillsätt lite olja i tagen och mixa upp och ner i bunken. Ju mer olja, desto tjockare aioli.
– Smaka av med citron, salt och peppar.
Salladsbladet
Salladsblad är ett utmärkt alternativ till tortillas!
Snabbpicklad rödlök
- 2 rödlökar
- 2 dl vatten
- 1 dl 12% ättikssprit
- 2-3 msk björksocker eller sötströ (kan uteslutas)
– Värm upp vattnet, ättikan och sötningen i kastrull tills sötningen löser upp sig. Låt sen svalna.
– Skiva rödlöken / strimla morötterna och lägg in en skål. Slå över ättiksblandningen.
– Förvara i glasburk i kylskåp.
Fler recept
Här hittar du alla mina recept – alltid glutenfritt och naturligt sötat.
2 kommentarer
[…] Picklad rödlök […]
[…] Pickla rödlök. […]