grilla giftfritt

Grilltips: Grilla giftfritt + 5 goda recept

av Cecilia Folkesson

Det här med att grilla…

Personligen tycker jag att grillhetsen under sommaren är rätt oskön. Bara för att solen visar sig ska det grillas. Ska man grilla tycker jag hela måltiden ska ske utomhus. Alltså inget grilla ute, sitta inne. Jag tycker hela vitsen med att grilla är att äta utomhus. DET är mysigt! Än mer ultimat blir det såklart om man har ett litet härligt utomhuskök där man kan stå och hacka och blanda. Men att göra precis allt inomhus, för att sedan snubbla ut genom en sko-översvämmad hall för att ta sig till grillen där man inte haft tålamod att vänta in den perfekta glöden…

Och att vänta in den perfekta glöden är viktigare än vad många tror:

 

Så grillar du giftfritt

  • Skippa tändvätskan om du grillar med kol. Använd en grilltändare/tändgaffel eller lite tidningspapper istället.
  • Vänta med att börja grilla tills röken lagt sig och det blivit fin glöd. Röken innehåller giftiga gaser och i vissa fall även tungmetaller.
  • Om man grillar över rök kan giftet även sätta sig i maten.
  • Använd tillräckligt mycket kol från början för att slippa lägga på mer kol under grillningen. (Då kommer det skapas mer giftig rök.)

 

5 Goda grilltips!

laxburgare

Fiskburgare med lax & dill

(4 pers)

4 laxfiléer (eller annan fisk, jag använde frysta)
2 ägg
2 salladslökar
1/2 knippe dill
1/2 citron
Salt + nymald svartpeppar

Läs hela receptet

 

saffransaioli

Saffransaioli

1 ägg
2 dl neutral olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk vinäger
1 påse saffran
salt

Staxmixa rumstempererat ägg och olja tillsammans med resten av ingredienserna i en smal/hög bunke (T.ex. den som brukar följa med följa med stavmixern) Staxmixa sakta från botten och upp.

 

citron basilikasås

Citron och basilikasås

2,5 dl creme fraiche
Skalet från 1 ekologisk citron
Saften från 1/2 citron
1 kruka basilika
Salt, peppar

Skrapa av det yttersta av skalet från citronen med zestjärn eller använd den fina sidan rivjärn. Se till att inte få med något av det vita under skalet. Hacka basilikan och blanda med creme fraiche, citronsaft, salt och peppar. Ställ i kylen en stund innan servering. 

 

rosmarin sås grill

Kall sås med rosmarin och vitlök:

1 dl rysk yoghurt
1-3 msk majonäs
1-2 pressade vitlöksklyftor
Rosmarin
Salt+peppar

Blanda ihop och låt stå i kylen en stund innan servering. Passar perfekt till allt grillat!

 

grillad lax halloumi

Lax och halloumi är supergott att grilla! Använd gärna en mindre galler så ramlar inget igenom!

 

 

Här kan du följa mig:

Vill du ha fler tips, nyttiga recept och inspiration, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Källa: Sveriges provnings- och forskningsinstitut

Du kanske även gillar detta

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More