Ekologiska-natpasar
Glutenfritt bröd

Under tiden vi var på Bali började Sid tappa hår. I fläckar. Fläckarna blev större och fler och fler och var helt kala. Vi och hudspecialisterna misstänkte Alopecia areata. En sjukdom som kan drabba både vuxna och barn. Vissa tappar hår fläckvis medan andra blir helt kala. Ju större fläckarna blev desto mer stressad blev jag. Sid brydde sig inte. Han såg ju dem heller inte i och för sig…

Jag hade inte hört om denna sjukdom tidigare, trots att den visade sig vara relativt vanlig. Det är en autoimmun sjukdom och det finns inget botmedel. Ibland växer håret tillbaks, ibland inte. Gluten vet vi (har ingen källa på detta) orsakar vissa autoimmuna sjukdomar, så vi uteslöt ALL gluten för Sid. (Jag försöker ge barnen så lite gluten som möjligt, men dom äter gluten då och då). Efter någon månad såg vi små små fjun på de blanka fläckarna. Nu var den största fläcken över hela bakhuvudet, och hårfästet hade krupit tillbaks en rejäl bit. Och allt hår växte ut igen.

När vi kom tillbaks till Sverige var håret som vanligt och jag hade läst att Alopecia även kunde vara stressrelaterat. Och med tanke på flytt, nya ställen, ny bebis osv kunde det ju vara orsaken. Så nu lät vi Sid äta lite gluten igen. Och håret började åter falla!

Bort med all gluten igen. Och nu har han varit HELT glutenfri i snart två månader!

 

Typiskt nog gillar Sid bröd väldigt mycket. Och gärna inte fröbröden jag bakar. Hittade denna brödmix gjord på ekologiskt havremjöl, fullkornsmajsmjöl, hirsflingor, teffmjöl, majsgryn och loppfröskal.


Detta är en halv påse brödmix. Man blandar bara i vatten och salt. Jag tog i lite kokosolja och bakpulver också. Alla gillade!

Finns här

8 kommentarer

  1. Tack för tipset, ska absolut testa detta bröd. Jag lider av IBS och har märkt att vanligt bröd och saker med gluten i kan vara otroligt jobbigt för min mage ibland.

  2. Har under två årstid tappat hår och vid uppehåll av gluten så har fjun kommit tillbaka på de kala fläckarna. Provad dock äta lite gluten en månads tid och nu en ny kal fläck . Läkarna som tittat på det tror ej på sambanden därför intressant att läsa att Sid upplevt det samma. Hur är hårväxten nu? Har Msm gjort stor skillnad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*