Veganskt glutenfritt vörtbröd fritt från nötter – ett supergott bröd till jul!
Vad är julen utan ett gott vörtbröd? Detta bröd är gjort på fröer och glutenfritt havregryn och passar de flesta då det även är nötfritt. Jag brukar skiva upp detta bröd och rosta. morgonen. En väldigt god frukost som man håller sig mätt på länge!
Jag har blandat mina egna vörtkryddning då vanlig vörtmix oftast inte är glutenfri. Du hittar kryddmixen längre ner i receptet.
Veganskt glutenfritt vörtbröd
(1 form 25 x 11 cm)
- 6 dl glutenfritt havregryn
- 3 dl solroskärnor
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl hela linfrön
- 1 dl fiberhusk
- 0,5 dl chiafrön
- 1-2 dl russin (kan uteslutas)
- 2 tsk salt
- 0,5 dl kokosolja
- 3 msk yaconsirap eller annan sötning (kan uteslutas)
- 6 dl vatten
- Vörtkrydda (se recept längre ner)
Vörtkryddning
- 1,5 msk mald pomeransskal
- 1 msk fänkål (stött)
- 1 msk anis (stött)
- 2 tsk mald kryddnejlika
- 2 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald kardemumma
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rosta solroskärnor och pumpakärnor i ungen i ca 15 minuter. Rör runt under halva tiden. Låt fröerna svalna.
- Höj ugnstemperaturen på ugnen till 200 grader.
- Blanda ihop vörtkryddningen.
- Blanda ihop de torra ingredienserna inkl. kryddorna i en bunke, i med de rostade fröerna när de svalnat.
- Smält kokosoljan.
- Rör ner vatten, kokosolja och yaconsirapen i bunken och blanda i russinen.
- Klä en brödform, ca 25 x 11 cm med bakplåtspapper, tryck ner degen i formen.
- Låt brödet stå i ca 30 minuter innan den ställs in i ugnen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timma.
- Ta ut brödet ut formen, lägg på galler och låt stå i eftervärme i ugnen i ca 1 timma.
- Låt brödet ligga minst en timma innan du skär upp.
Tips:
Förvara färdigskivade skivor i frysen!
Veganskt glutenfritt vörtbröd – detta kan du ersätta
Kokosolja – Jag använder en smakfri kokosolja, du kan använda en vanlig kokosolja eller t.ex. olivolja eller rapsolja.
Fröer – Du kan anpassa innehållet i detta recept genom att till byta ut fröer mot andra/mer av någon men se till att mängden blir den samma.
Sötning – Jag använder yaconsirap som har ett lågt GI-värde. Hittar man inte det kan man använda lönnsirap, agave eller honung (honung är ej veganskt)
Russin – Gillar man inte russin kan man självklart skippa det. Eller byta ut mot fikon eller tranbär.
Form: Jag använde en form med måtten 25×11 cm. Den är lite mindre/högre än vanliga formar. Man kan använda en större form, då blir brödet inte lika högt. (Ca 10 min kortare tid i ugnen)
Fler glutenfria julrecept
Här hittar du tips på glutenfri julrecept. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Här hittar du alla mina julrecept
Ha en fin fjärde advent!
Följ mig här
Följ mig gärna för mer tips och inspiration:
1 Kommentar
Hej! Kan man använda bovetemjöl/flingor istället för havregryn i detta recept och i sånna fall vilken mängd? 🙂