bali canggu

Vad är egentligen nyttig mat?

av Cecilia Folkesson

Det här med mat och vad som är nyttigt är en ständig diskussion.

Jag får många frågor gällande detta såklart och en hel del synpunker på recept jag delar. Är det ok att äta quinoa? Kan man äta bönor trots att man äter paleo?

Läs mer: Därför är i princip ingen mat nyttig. Någonsin.

 

Så här äter jag idag

Idag äter jag vad de flesta varken skulle kalla LCHF eller paleo. Jag äter betydligt mer vegetariskt än jag gjort på länge. Jag äter bönor, linser och quinoa ibland. Jag äter havregryn lite då och då. Och jag kan äta en bit ost vid väl valda tillfällen även om jag vet att magen kommer protestera. Jag är med andra ord inte alls lika strikt jag tidigare varit.

Men detta passar mig. Det är enkelt, magen mår bra och det blir inte ett lika krångligt och stort fokus kring maten. Och det fungerar bra med barnen.

Gluten och raffinerat vitt socker undviker jag helt. Jag bakar och gör efterrätter då och då, mest för att barnen gillar det. Men då blir det nyttigare alternativ. Jag mixar till exempel i dadlar eller yaconsirap i chokladbollarna istället för att använda vitt socker och byter ut största delen av havregryn mot kokosflingor.

 

Vad är egentligen nyttig mat?

Detta är såklart en väldigt svår fråga som också är individuell. Så länge man undviker eller drar ner på tre vita, alltså mjöl, mjölk och socker tycker jag man kommit en bra bit. När man väljer kött – välj helst gräsbetat ekologiskt kött. Detta gäller även fisk och kyckling. Vildfångad lax är bättre, och kravmärkt svensk kyckling.

Har man inte ekonomin att välja det, ät inte kött, fågel och fisk lika ofta. Man kan tex äta en matig omelett på ekologiska ägg till middag.

 

Vad tycker du är nyttig mat? Kommentera gärna nedan!

 

Alla mina recept hittar du här

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!

 

1 Kommentar
0

Du kanske även gillar detta

1 Kommentar

Maria 3 december, 2018 - 13:34

Jag äter i princip som du. I början var jag mer strikt men nu någon variant av paleo/lchf, ibland med inslag av bönor och nu i jul lite risgrynsgröt. Det tycker jag passar mig som också tränar en hel del och är frisk vad jag vet i övrigt 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More