Har du testat att göra Jamu?
Jamu är en traditionell indonesisk hälsodryck som har druckits i över 1000 år. Innehållet kan variera beroende på vem som gör den med gurkmeja är basen på denna gula hälsosamma dryck som är perfekt för att förhindra kommande förkylningar. Ha en flaska kylen och drick ett litet glas morgon och kväll.
Tycker man inte om det starka smaken, dubbla eller fyr-dubbla mängden vatten och drick ett större glas istället.
JAMU
(1 flaska)
1 stor bit ingefära
Gurkmeja – 1 stor färsk bit eller 1 msk pulver
1 nypa svartpeppar
2 ekologiska citroner
2 msk honung [annonslänk]
Ca 5 dl vatten (beroende på hur starkt man vill ha det)
Gör så här:
Skala ingefäran, pressa citronen och mixa tillsammans med gurkmeja, svartpeppar, honung och vattet i en bleder. Mixa slätt och sila. Häll på flaska och ha i kylen. Drick ett glas på morgonen och ett på kvällen. Minst.
Gurkmeja
En av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns.
Ingefära
Ingefära anses vara antibakteriell och stärker immunförsvaret på grund av den hög halt av antioxidanter. Den är bra på att bota onda halsar då den har effekt på både bakterier och virus.
Honung
Honung kan hämma tillväxten av bakterier, troligen även av virus. Många av honungens bra ämnen förstörs vid upphettning över 40-45 grader. Tänk på att flytande honung oftast värmts upp vid framställning.
Citron
Citron med hög halt av C-vitamin. Perfekt vid förkylningar.
Här hittar du fler hälsosamma recept
18 kommentarer
Tack! Jag älskar “guldmjölk”, men det är inte alltid en är sugen på varm dryck – shots (som dessutom står färdiga i kylen) blir en bra snabbvariant! <3
Haha, vilket sammanträffande. Häromdagen kollade jag gamla inlägg som jag sparat från dig och hittade detta (som du lagt ut även tidigare) och tänkte testa. Hade inte allt hemma, så det blev en variant med apelsin istället för citron och ingen honung. Godare än jag förväntade mig. 🙂
Vet du ungefär hur länge den klarar sig i kylen?
Hej!
Är det ok att skippa honungen?
Absolut, det kan du göra 🙂
// Cecilia
Hej! Bra recept!!
Tänkte bara säga att isabelle strömberg som är en ganska stor bloggare bland annat har snott din bild. Tänkte att det kunde vara intressant att veta. Tycker att du förtjänar en länk iallafall!
http://isabelles.nu/2016/february/natur-kur-mot-forkylning.html#comment
Hej!
Tack 🙂
Och tack för info. Jag är i kontakt med hennes bloggportal ang detta. Det ska såklart tas ner från hennes sida. // Cecilia
Kör man alltså även ingefäran och gurkmeja i blendern? Går det även med stavmixer tro?
Jag har en blentec som är superstark. Kör du med stavmixer, sila när det är klart 🙂
Hej,
Varför ska den silas? Tänker mig bara att man då silar bort en massa bra saker från citron, ingefära och gurkmeja (om färsk)!? Kan ju annars bli en fin liten hutt till slutet av flaskan 🙂
Hej! Mest för att det inte ska vara bitar kvar i den. Men tycker man bitar är ok, skippa att sila 🙂
Hälsningar Cecilia
Kanske dum fråga men, skulle jag kunna ge lite till min dotter på snart 2år?
Mvh Pernilla
Hej Pernilla,
jag tror det är för strakt för hennes lilla mage. Så jag hade inte gjort det 🙂
// Cecilia
Åh, jag älskar ingefära och speciellt såna shots, men jag har en mage som hatar starkt. =( Jag får typ magkatarr av bla ingefärashots och kokkaffe bl.a. Guldmjölken brukar däremot gå bra så jag håller mig till den. =)
Åh så tråkigt! Du får hålla dig till guldmjölken 🙂
// cecilia