Här kommer tre recept på sötsaker som passar perfekt till påsk! Och förhoppningsvis något för alla smaker. Dessa tre recept fick tummen upp från både stora och små provsmakare. Coconut nest med lemon curd blev den absoluta favoriten!
Nyttigare påskgodis för alla!
LCHF
Gör Coconut nest med lemon curd eller marsipanpraliner.
Paleo
Äter du paleo funkar de chokladdoppade marsipanpralinerna. Gillar du inte björksocker eller stevia, byt ut sötningen mot agave, honung eller kokossirap. Det behövs inte speciellt mycket sötning. Även raw cheesecake är paleovänlig!
Raw/vegan
Cheesecake med passionsfrukt är raw och helt fri från mejeriprodukter och ägg.
Vilken av dessa tre väljer du?
Coconut nests med lemon curd
Coconut nests / Skalen
(ca 10 st)
2 dl kokosflingor
1 äggvita
25 gram smör
1 msk sötning (kan uteslutas)
Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Blanda ihop ingredienserna och tryck ut i mindre formar. (Jag använde storleken mellan ischoklad- och muffinsform)
– Grädda 8-10 minuter, eller tills kokosen fått lite färg.
– Låt svalna innan du tar ur dem från formarna.
Lemon curd
3 citroner (ekologiska)
1-2 msk sötning tex. sötströ eller björksocker [annonslänkar]
50 gram smör
2 ägg (gärna ekologiska)
2 äggulor (gärna ekologiska)
Gör så här:
– Riv skalet från en av citronerna och blanda ihop med saften från alla citroner, smör och sötning i en kastrull.
– Låt koka upp och ställ av kastrullen från plattan.
– Vispa ihop äggen och blanda sen noggrant ner i kastrullen. Rör om ordentligt och låt sjuda under ordentlig omrörning till lemon curden tjocknar. Den kommer tjockna ännu mer när den svalnar.
– Ställ in i kylen.
När lemon curden stelnat, klicka i dem i dina coconut nests och toppa med rivet limeskal.
Chokladdoppade marsipanpraliner
(ca 10 st)
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosgrädde
1-2 msk sötning, tex björksocker, sötströ eller honung [annonslänkar]
ca 50 gram mörk choklad
Sötmandlar
Gör så här:
– Blanda ihop mandelmjöl, sötning och kokosgrädde.
– Låt stå i kylen en stund. Rulla små kulor, ca 10 st.
– Smält chokladen i vattenbad och doppa marsipankulorna i chokladen.
– Toppa med hackad sötmandel.
Raw cheesecake med passionsfrukt
Botten
2 dl mandlar
6-8 färska dadlar
1 nypa salt salt
Gör så här:
– Kärna ut dadlarna och kör alla ingredieser imatberedare. Börja med 6 dadlar och se om det binder bra och du får en bra deg, om inte testa med 2 dadlar till.
– Tryck ut i botten i en mindre springform. (Jag använde två små formar.)
– Ställ in i frysen.
Fyllning
2 dl cashewnötter (blötlägg över natten)
1 dl kokosolja
0,5 dl passionsfrukstpuré (finns i frysdisken)
1-2 msk honung eller agave
1-2 msk citronsaft
1 knivsudd gurkmeja (för gulare färg)
1 passionsfrukt
Gör så här:
– Skölj och sila cashewnötterna.
– Mixa cashewnötter, smält kokosolja, passionsfuktspuré (eller gör en puré av färsk mango), sötning och gurkmeja i matberedare. Du behöver mixa rätt länge innan fyllningen blir slät. Smaka av med citronsaften.
– Bred ut fyllningen på botten och ställ in i frysen minst en timma.
30-60 minuter innan servering, ta ut cheesecaken och toppa med färsk passionsfrukt.
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram
8 kommentarer
Hjälp så gott det ser ut. Tack för bra recept!
Kul att höra! <3
// cecilia
Hur stor är en ”mindre springform”?;)
Hej Frida! Den lilla jag använde är ca 10 cm i diameter, från Lagerhaus 🙂
Oooh, så gott det ser ut alltihopa! Ska prova att göra cheesecaken. Ser så himla läskandebo god ut!
Ha en fortsatt trevlig påsk helg!
Det samma <3