Mat till lillen

av Cecilia Folkesson

Då var det dags för lillen att börja med mat. Hittills har han ammats och fått någon flaska ersättning då och då. Jag har valt att inte ge Otis någon välling så vi går på maten direkt. Igår fick han testa pumpa-puré. Kokt pumpa stavmixat tillsammans med en klick osaltat smör. Lite skeptiska miner, men det gick ner. Jag var dum nog att ge honom frukt INNAN jag började med grönsakerna…

Planerar att ge honom gröt med utbudet av bra råvaror är tyvärr inte lika stort på Bali som hemma. Men jag har ställt mig i bovete-kön på hälsokostbutiken här. Haha!

Recept och utvärdering på gröten kommer när jag fått tag på bovetet.

Bovete
Bovete är inget sädeslag utan en ört. Bovetet är mycket lättsmält och rikt på tiamin, fosfor och magnesium. Kan användas till bland annat gröt, vegetariska biffar och patéer. Det kan också ätas kokt, så som ris. Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man bort uppkokningsvattnet alternativt häller kokande vatten över bovetet. Sedan kokas det som vanligt i nytt vatten.

Källa: Saltakvarn.se

Du kanske även gillar detta

4 kommentarer

Ida 18 januari, 2015 - 09:04

Min dotter är uppväxt på Bovetegröt, ett annat tips är en äggula om dagen till han blir 1 år. Det är bra för många olika saker. Det skadar ju inte direkt att fortsätta efter 1-års sträcket men då klarar de av vitan också. Hedda åt både stekt och kokt ägg. Annars är ju avokado toppen, mixa och söta med lite frukt om han gillar det.

Jag har läst så spännande forskning på bieffekterna av att äta lågkolhydratskost under en längre tid, ta dig tid att läsa det Cecilia! Jag har sakta men säkert infört kolhydrater igen och mår toppen och är i toppform efter en graviditet. Nu äter jag kolhydrater i form av rotfrukter, bovete, ekologisk potatis och ekologiskt vitt ris. Det trodde jag aldrig skulle hända igen haha. Men faktum är vitt ris inte borde tillhöra spannmål. Nu är ju vitt ris värdelöst när det kommer till vitaminer och mineraler men det fyller sin funktion när det kommer till att öka kolhydraterna utan att skjuta blodsockret i höjden och utan inflammerade egenskaper! Frukt underviker jag, men banan tillhör de bättre därför slinker det ner någon sån vid träning.

Otroligt roligt att få följa er resa! Snacka om att ta vara på livet! /Ida

Svara
Cecilia Folkesson 19 januari, 2015 - 05:52

Tack för tipsen! Har hört om den forskningen men inte läst. Ska ta mig tid att göra 🙂 Jag äter betydligt mer kolhydtarer nu än tidigare. Mer åt paleo, och då blir det så automatiskt! Kul att du gillar 🙂

Svara
Charlotta 19 januari, 2015 - 08:29

Hej,
Tack för en jätteintressant blogg. Du ger mig en massa inspiration! Äter lchf sedan några månader tillbaka och blev nyfiken på den nya forskningen. Vem har gjort den och var kan man hitta den?
Mvh/ charlotta

Svara
Ida 19 januari, 2015 - 22:20

Jag hittade forskningen och informationen nedan från sockertjocken.se, jag rekommenderar att läsa vad hon kommit fram till.

Det finns en pod med Chris Kresser och Chris Masterjohn, Paul Jaminets skriver också ett inlägg om kolhydrater och sköldkörteln och om euthyroid sick syndrome. Forskningen visar att kost med för lite kolhydrater över lång tid sänker ämnesomsättningen och ökar stressen i kroppen. Även skölkörteln och binjurarna hamnar i obalans. Intressant också vad som händer om man lägger till fasta och energireducering (ytterligare stress) på lågkolhydratkosten? Och träning ovanpå detta? Binjurarna går på högvarv och producerar kortisol – och kortisol blockerar konverteringen av T4 till T3 som redan är lågt på grund av för lite insulin…Kan detta vara en bidragande orsak till att många har svårt att gå ner i vikt efter en tid på LCHF? Och vad gör vi när vikten står still? Jo vi plockar bort ännu mer kolhydrater. Tänk om lösningen ligger i att göra precis tvärt om, dvs lägga till kolhydrater.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More