– Luckan presenteras i samarbete med Fiskars Norden –
Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Tomas! Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se klockan 06:00 ända fram till julafton!
I dagens lucka tävlar du om en Fiskars Norden gryta 4 L gjutjärn.
Den nya köksserien Norden återspeglar Fiskars långa konsthantverks-historia och rötter i den nordiska myllan.
Stekpannorna och grytorna i gjutjärn har behandlats med Thermium™, vilket bidrar med unika non stick-egenskaper även vid mycket höga temperaturer. Mineralbeläggningen gör att Norden-produkterna håller länge och minskar dessutom behovet av regelbundet underhåll, vilket underlättar skötseln.
Så här är du med och tävlar:
Vad skulle du tillaga i Fiskars Norden gjutjärnsgryta?
Skriv ditt tävlingsbidrag i kommentarerna nedan så är du med och tävlar!
Tävlingen avslutas ikväll (9:e december) klockan 23:59 och vinnaren presenteras dagen efter i detta inlägg. Du kan självklart vara med och tävla igen imorgon, även om du redan vunnit en lucka.
Lycka till!
Vinstvärde: 1 799:-. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.
159 kommentarer
Jag skulle laga pulled something 🙂 En stor bit fläskkarré kanske, med egenhändigt tillverkad sås (utan socker). Låta det gå hitta till sig under en hel dag och sedan servera med goda grönsaker till middag.
En helt annan sak… Hur ser en vem som vunnit respektive lucka?
Hej Malin,
Vinnaren presenteras i respektive lucka dagen efter att tävlingen avslutats 🙂
// Cecilia
Jag skulle laga en linsgryta jag brukar göra med tomat, morot, palsternacka, potatis, och lök som toppas med basilikaolja och fetaost. En stående favorit och det skulle bli såå fint att servera ur den grytan.
Jag skulle direkt ställa mig och laga fiskgryta med saffran. Lax och räkor från vår fiskbil som precis kommit med leverans. Vilken dröm att få ha denna gjutjärnsgryta i köket!
Hej, vilken fantastisk present! Jag skulle koka risgrynsgröt till barnen i den så att jag aldrig mer skulle behöva köpa den färdiga i rulle till de. Jag provade för några veckor sedan att koka risgrynsgröt till de och de älskade den, men grytan tog en vecka att få ordning på efter det så det är inger jag gör om innan jag har en riktig gryta. Ha en bra dag och tack för alla fantastiska recept du delar med dig av! /Emma
Jag skulle laga en riktigt god fiskgryta med rotgrönsaker och tomat.
Jag skulle laga en belugalinser-“köttfärs”-sås med massor av morötter, palsternacka och lök. Varm, närande och uppskattat av både stora och små. Inte nog med att maten skulle bli god så pryder grytan verkligen bordet. Enkel, vacker och gedigen. Den uppmuntrar till matmässiga hantverk. Design när den är som bäst!
Vilken härlig gryta, skulle passa perfekt till alla storkok som jag älskar att göra, tex en gryta med grönsaker, fetaost och soltorkade tomater i kokosmjölk, mums!
Så fin!!!!!!
Jag skulle laga pulled jackfruit som ska serveras med guacamole och MASSVIS med koriander, så klart!
Ph jag skulle tillaga inte bara en rätt utan flera, men om jag måste välja så en fiskgryta med skaldjur toppar listan!!
Åh*
En chili med massa juliga smaker, kanel, ingefära, kryddpeppar, nejlika. I den här grytan skulle den få stå och puttra och gotta till sig i många timmar och bli så där mustig som en chili ska va.
Jag skulle laga en god mustig vegetarisk gryta, sedan åka hem till min dotter och hennes pojkvän och önska God 2:a advent. En fusklapp i form av denna fina gryta med tillhörande innehåll för dagen
Förjulklapp
Åh vilken vacker gryta!
Den skulle alltid stå framme och skryta.
I den skulle jag ett glutenfritt bröd baka,
så smidigt och härligt att alla kan smaka.
Hoppas hoppas att det idag är jag som har tur,
då kommer jag bli allt annat än sur! 🙂
En riktig drömgryta, så fin! Jag skulle laga barnens favoriträtt: Cowboysoppa.
Jag skulle laga en riktig god fisk- och skaldjursgryta med massor med härliga grönsaker. Grytor i alla de slag är perfekt mat när man är många runt bordet.
Wow vilken vinst! Jag skulle laga min mustiga köttfärssås med massa härliga kryddor som får stå och småputtra i flera timmar
En hederlig köttfärssås. Vi har slut på fantasi och ork i denna familj så här lagas det enkla och snabba rätter. Toppen för lite extra järnskjuts i form av naturliga grytan.
Åh, en perfekt gryta när sonen (12 år) lagar sin goda köttfärssås!
-Och så tänker jag fiskgryta. Med saffran!
Den skulle passa perfekt att göra brunkålen i. Det är en tradition som min mamma har med sig hemifrån att det skall finnas brunkål på julbordet. Dagen innan julafton varje år kommer mamma hem till oss och så gör vi brunkålen tillsammans. Den provsmakas sedan på kvällen tillsammans med julskinkan.
Jag skulle laga älgstek till min tyska sambo 🙂 han gillar verkligen det och i en sån fina gryta blir den säkert extra god 🙂
Hoppas på tur hade varit en perfekt present till min underbara sambo ❤️
Jag skulle tillaga ett långkok på högrev med chili och choklad
Underbar gryta! Jag skulle ge den till min sambo i julklapp. Han älskar att laga mat och har länge önskat sig en bra gryta 🙂 just nu är han inne på att laga bön grytor med chili och öl (supergott!) så misstänker att det eller risgrynsgröt är det första som kommer lagas i grytan.
Ha en fin dag.
Jag skulle laga långkok på högrev för att sen ha en tacosmiddag tillsammans med goda vänner.
Barnen älskar det, vuxna älskar det och det blir en lyxigare variant av något alla tycker om.
Eftersom vi har börjat att äta mer vegetariska rätter, lins- och böngrytor, så skulle denna gryta vara toppen till det!
Jag skulle göra ett riktigt långkok på en god bolognese i denna gryta. Ha i rejält rödvin, rotselleri, lagerblad osv så får det koka ihop ordentligt i flera timmar och bli mustigt. Göra vardagsköttfärssåsen lite roligare, och jag tror hela familjen skulle uppskatta det, både stora och små 🙂
Jag skulle laga en stark chili con carne med massa bönor, paprika och chili. Lägga på locket och ställa in i ugnen på svag värme tills gästerna kommer 🙂 Servera med bröd.
Jag skulle laga en mustig vegetarisk gryta med rotfrukter
Så fin gryta! Jag skulle göra en ordentligt stor älggryta med massa kryddor och goda tillbehör!
Finns oändligt med gott att tilllaga i en sådan gryta, skulle jag vinna denna skulle jag för hela släkten med en god rätt nu till jul skryta. Jag skulle laga något gott , glutenfritt eller veganskt av något slag, här på din blogg finns massa fantastiska förslag. Jag älskar gröna rätter, de är tillfredsställande för alla sinnen. Ja utan tvekan hade denna gryta bidragit till många fina minnen.
Jag skulle koka en god rotfruktssoppa med härliga morötter, kålrot, rotselleri, potatis, lök och palsternacka. Både barn och vuxna älskar det!
Denna vinst skulle min man få i julklapp, han älskar att laga mat & använda sig av bra verktyg i köket.
I denna skulle vi tillsammans laga våran fiskgryta med saffran, vitlök och aioli, på toppen lätt brynta brödkrutonger.
Jag skulle använda den i all matlagning mest för att den alltid kommer stå framme men också lite för en möjlig ökning av järnhalt imaten
Så himla fin, jag har längtat efter att försöka laga mat på vår gjutjärnakamin. Jag skulle få till en indisk daal med naan-bröd. Inbillar mig att jag borde få till det på kaminen också. Kan sluta i både hiss och diss
Jag skulle laga en porterstek på älgkött. Jag har järnbrist och måste alltid tänka på järnet så jag skulle bli jätteglad om jag hade tur och vann en sån fin järngryta
En soppa på älg och goda rotsaker. Låta den ta tid på sig så den blir härligt mör och vällagad ☺️
En orientaliskt inspirerad köttfärsgryta med ekologisk nötfärs, lök, aubergine, paprika, koriander och chili. Till det gult ris med gurkmeja och russin. Mums!
Jag skulle laga en FISK(ars)SOPPA och bjuda familjen på! Med torsk lax och saffran passande till adventsmyset och min namnsdag idag.
Midvinternattens köld är ren
I köket det gnistrar och glimmar.
Alla ska äta men lunchen är sen,
Mamma har stökat i många timmar.
Molnen som vandrar tycks hånfullt reta
Regnet faller på gren och speta.
Vi skulle laga vegochili i den där vackra saken,
Som om endast tomten skulle va vaken?!
Massor med grönsaker och linser, får puttra i grytan. Kryddas med kärlek och avnjutes sedan i goda vänners lag.
Jag skulle äntligen göra mitt FÖRSTA, men inte sista, långkok. Kanske en härlig fiskgryta med saffran eller en vegetarisk chilli. Mmh håller mina tummar.
Jag skulle laga pulled beef eller kanske testa pulled aubergine som jag såg recept på häromdagen !!
Jag inbillar mig att med en ny fin gryta så skulle jag laga mat som bästa kocken allt skulle säkert smaska ljuvligt
Jag skulle laga en fantastisk fisk och skaldjurs gryta med saffran och mycket gott i. Eller musslor med grädde vitlök och mycket persilja. Servera med gott bröd till goda vänner
Makens och barnens favorit – pulled chicken. Men Om jag vann just denna gryta så skulle det bli en present till en vän
Jag skulle ge den till min son ( fantastiskt duktig amatörkock).
Han skulle göra en beef bourgogne utan dess like. Han gjorde en sådan gryta på sin 18års dag och bjöd hela släkten på, då utan förutsättningar med en sådan här gryta.
Tänk så bra det skulle bli.
Grattis Tomas – Du är vinnare av dagen lucka!
Mer info kommer via mail.
God Jul <3
// Cecilia
En god Texas chili på högrev skulle jag laga om jag hade turen att vinna.
En indisk dhaal skulle jag laga med kanel och ingefära. Passar bra nu till jul!
Denna gryta skulle få stå framme då den skulle användas flitigt varje dag. Gröt, grytor , stekar och soppor av olika slag skulle puttra flitigt i grytan.
En bra julklapp till min son som precis flyttar hemifrån. Då skulle han kunna experimentera och bjuda mamma sin på söndag middag!
Jag skulle förmodligen inte tillaga någonting, men min sambo däremot som älskar att laga mat skulle alldeles säkert börja med att tillaga den där berömda confiterade fläsksidan á la Rolfs Kök han planerat göra till jul. Som jag längtar!
Jag skulle laga kalops på älgkött.
Jag ser mig tillaga en stor mustig köttgryta och bjuda familjen på. Perfekt såhär på vinterkvisten! 😀
Jag skulle tillaga en mustig viltgryta! Viltkött, lök, grädde och förstås närodlad grönkål.
Jag skulle laga en god köttgryta i den
Men vilken drömlucka! Jag hade lyxat till det med kött för en gångs skull och gjort en redig köttgryta med enbär och lagerblad och pepparkorn som får gosa till sig i timmar på spisen.
Jag skulle göra bone broth, kyckling är favorit.
Perfekt som student! Skulle äntligen kunna göra storkok på min linssoppa, som är mycket uppskattad av andra.
Skulle laga fiskgryta med skaldjur, saffran, chili och aioli.
Skulle jag vinna den fina grytan skulle jag tillaga en god, krämig älggryta med rotsaker och enbär.
Idag har jag ingen gjutjärnsgryta, så det skulle vara trevligt att få tillaga en riktigt god middag och få bjuda hela familjen.
Åh jag skulle laga chili grytor andra långkok, perfekt sätt att få i sig lite extra järn i maten
Jag skulle laga en chiligryta med kravmärkt köttfärs, chili, rökt paprikakrydda, paprika, benbuljong, tomat mm. När grytan puttrat länge lägger jag i tärningar av sötpotatis och kokar till de är klara! Sedan är det bara att servera.
Jag skulle göra ett långkok m ekologiskt gräsbetat nötkött, trattkantareller från skogen och en massa grönsaker. Gjutjärn är underbart att laga mat i!!
Jag skulle laga en härlig vintrig gryta av vårt naturbeteskött och ekologiskt odlade rotsaker från Västernorrland med heta undertoner och chili och vitlök. Fiskars gedigna hantverk och äkta, rena matvaror i sprudlande kombination.
En järngrya har stått på önskelistan i flera år…. Jag tror att jag skulle laga en smarig viltgryta. Skulle vilja testa att ställa den i ungen
Åhhh! Jag hade gjort en fantastisk renskavsgryta med gräddsås och tranbär =) Håller alla tummar och tår! Kram
Jag skulle tillaga en växtbaserad gryta, endast rotgrönsaker, svamp, bönor.
Fiskars Norden är en drömvinst
Fiskgryta
Allra först skulle jag göra en kalopsinspirerad gryta med kyckling, lök, morot, kålrot och palsternacka . Så gott!
Risgrynsgröt tror jag smakar härligt gott i den grytan.
Kreolskans gryta en favorit som vi aldrig tröttnar på passar lika bra till vardags som till fest.
Jag hade lagat en chili sin carne som skulle få stå och puttra i flera timmar.
Om jag hade haft en riktig gjutjärnsgryta från Fiskars så hade jag gjort en mustig köttgryta. Är helt perfekt med en gjutjärnsgryta eftersom jag kan bryna på både kött, lök, svamp och paprika, och sen bara hälla i alla andra ingredienser och låta det stå och puttra i grytan i flera timmar. Jättegott!
Biff bourgogne är alltid en hit! Kött från min fars gård, morötter och tomater från egen odling…och har jag kantareller eller champinjoner från svampplockningen så är det pricken över i:et. Sedan är ju julegröten också smidig att göra i gjutjärnskastrullen…
En himmelsk nordafrikansk lammgryta som vi gjorde en gång – planerar att göra den till nyår, då den är extra festlig med torkade frukter och egenrostade mandelspån. Hade varit perfekt med en sån här större gryta då!
Kalops på älgkött
Jag skulle laga en krämig kyckling/grönsaksgryta med kokosmjölk, röd curry, saffran och kryddblandning samt toppa med krispiga grönkålchips och pinjenötter.
Minestronesoppa som är både Vegansk och glutenfri, men väldigt, väldigt god. Vore toppen att göra den i gjutjärnsgryta eftersom tomaterna i soppan hjälper till att lösa ut järn ur grytan. Jättebra när man har lite lågt järnvärde!
Jag skulle ge den till min mormor och låta hennes 88åriga norrländska matkunskaper få briljera i en vegitarisk tappning . Stora delar av hennes liv har den traditionella husmanskosten dominerat, mycket kött i olika konstellationer som köttbullar, revbensspjäll, kotletter, stekar, tjälknölar som har passerat genom åren.
Något som jag tycker är väldigt fint är att hon har fått förståelse hur köttet påverkar vår miljö och även den kroppsliga miljön och därav naturligt sett börjat äta mer vegetariskt.
Det vore roligt att uppmärksamma hennes vegetariska ådra med att få ge henne denna gryta. Jag som har rötter från Srilanka skulle lära henne laga en god lankesisk Dahlgryta, fullproppad med rödalinser, kokosmjölk, härliga lankesiska kryddor, äkta kanelbark, morötter och någon slags mildare lök med ett gott bröd till.
Eller så skulle jag lära henne laga mitt favoritrecept,min robusta höstgryta med grönkål, kantareller, Karl-Johansvamp, vitlök, charlottenlök, soltorkade tomater, havregrädde med lite rött vin i.
Supergott!
Tack för mig.
En smarrig kikärtsgryta med sötpotatis o gurkmeja o ingefära.
Jag skulle tillaga allt för vad kan gå fel med denna skatt, likt en juvel.
Fisk, vegetariskt och en köttig-gryta,
Med fiskars norden gjutgärnsgryta du maten kan skryta.
Åh, vilken julklapp! Jag skulle passa på att laga en riktig god älgstek serverad med rotfrukter, grönsaker, gräddsås och egenkokad gelé på farmors vis och bjuda hela familjen på en kick-ass-middag!
Som Student kommer det lagas mycket grytor och soppor. Min favorit är linsgryta med olika smaksättningar.
Vi skulle laga vår frukostgröt i den varje morgon! Så bra extra järntillskott så naturligt! Hade varit fantastiskt både för mig och de små barnen!!!
Vi tänkte ge oss på att odla egen chili så den här grytan hade varit helt fantastisk till alla framtida texas chili-långkok 😀
Älskar indiskt och åker dit i slutet på september. Så för att få inspiration lagar jag något indiskt med deras fantastiska mustiga kryddor, som även är bra för hälsan! Tänk ingefära, kanel, gurkmeja…Mmmmm
Namaste♂️
Jag skulle vilja göra högrev eller kanske hel kyckling med tillbehör. Mums!
Långkokat nötkött med egna grönsaker (palsternacka, morötter, lök, rotseller) och till detta blir det kokt potatis (egenodlade) och pressgurka, inlagda rödbetor och sallad på gul, röd och polkabetor.
Den stora frågan är väl vad jag inte skulle laga i den?!
Jag skulle göra grytor, soppor, pastasåser, långkok och även grädda mina nattjästa surdegsbröd i den! Jösses vilken fröjd det vore
Det får bli en lammgryta med massa indiska smaker!
Välgörande för både kropp och sinne. Även det estetiska sinnet skulle ljubla av synen av denna stilrena gjutjärnsgryta .
Jag skulle skänka den till min kära mamma. I takt med att familjen växer så behövs mer plats att laga storkok när vi är på besök. En klassiker är köttgryta som får puttra länge ❤
Kyckling,grönsaker,kryddor och lite vin,
skulle få puttra ihop och lämna god min.
Hade vart härligt att i lite blygsamhet få skryta,
med att bjuda vänner på middag ur denna fina gryta.
En god gryta på älg skulle få puttra i denna fina
Veg. Boeuf bourguignon med anamma-bitar, är det första jag skulle laga. Så underbart gott!
Eftersom vi har flera jägare i familjen så har vi ofta en hel del viltkött att ta reda på. Ett bra sätt för de lite “sämre” bitarna är just att göra en gryta. En gryta som långsamt och länge får stå och puttra och mogna till sig. Jag tror att den här grytan skulle vara alldeles utmärkt till det.
camillasandmark@gmail.com
Bröd, sås, gröt och gryta. Ideérna skulle knappast tryta.
Grytan skulle användas till thailändskt, husman och indisk kofta.
Här skulle dem komma i bruk mycket och ofta!
Tänk om jag får en gryta till jul,
då blir matlagningen ännu mer kul.
Om jag vinner grytan vill jag tillaga skogsfågelgryta med grädde, trattkantareller och lingon Jag skulle bjuda min pappa som var med i höstas då vi sköt orrarna. Min hund som duktigt apporterade fåglarna får också en smakbit förstås.
Skulle vara fantastiskt att få laga en god gryta på kött från granngården i byn. Mums!
Igår var familjen bjudna till ett julbord där värd och värdinna även äger restaurangen och gårdshotellet. När vi kom var det ca 30 personer som åt julbord med sina vänner runt stora inbjudande runda bord. All mat är näst intill helt utan onödiga kolhydrater. Värden lagar till de delar av julbordet som tilltalar honom som älgkorv, han är över 70 år och gör bara det han tycker är kul. Vi pratade om hans fiske- och jaktintressen. När vår norske värd berättade om jakten på vildsvin kände jag en längtan efter att tillaga en riktigt god vildsvinsgryta, långkok med kryddor med dofter som svärmar över mitt kök. Jag sparar så mycket jag kan av det bästa i frysen vare sig det är grönsaker eller kött. Jag tror jag skulle känna mig väldigt närvarande i mitt långkok då varje del är något jag arbetat för och som tagit mitt sinne i bruk. I min gryta finns någon fin liten lök typ charlottenlök, kanske enbär från min pappas enebacke. Saliva sägs vara fint till vilt, det gäller visst också ett glas rött:)
Åh vad jag önskar mig denna, och min man!! Vår gamla ärvda från ”dakkefejden” har gjort sitt och en ny kostar ju skjortan. Om vi fick denna skulle vi genast göra en av våra favoriträtter, en underbart god boeuf bourguignon!! 🙂
Allt gott, Veronica & Daniel.
Jag skulle göra mammas kalops som är såå god. Till och med barnen äter upp maten 🙂
En god soppa!
Älgchili, dvs låååångkok på älg, en massa härliga kryddor som får stå i timmar och avge fantastisk doft i köket! Bästa smaken blir i gjutgärn!
En riktigt god kycklinggryta skulle passa
perfekt i denna gryta från Fiskars. Och så slipper jag låna mammas när det skall göras gryta här hemma:)
Den helt underbara fiskgrytan med massa goda grönsaker i!
En mustig fiskgryta med smak av saffran som är så gott och extra passande såhär i juletider!
Hoppas på att få bjuda min familj på denna i den fantastiska grytan!
Jag skulle göra en god fiskgryta eller experimentera med något vegetariskt a la indiskt med många goda kryddor
Åh vilken fantastiskt fin gryta
Jag skulle göra blomkålssoppa med räkor.
Så otroligt gott.
Om jag vann denna fina gryta skulle här lagas en riktigt mustig gulasch av närproducerad högrev med mycket lök, morot, paprika och kryddor.
Ett bröd först och sedan långkok i massor
Jag skulle äntligen, efter 25 år som vegeterian, ha en ärlig chans att lära mig göra vegetariska grytor! Tycker det är svårt, mycket på grund av mina dåliga kastruller…
Jag skulle göra en kalops på lamm som vuxit upp på en gård i närheten där jag med säkerhet vet att djuren haft det bra. Till kalopsen blir det kokta rödbetor och morötter från det egna trädgårdslandet.
I min nyvunna gjutjärnsgryta skulle det första jag skulle laga vara en rödbetsbourguignon! En riktig fröjd för ögonen och magen.
Jag skulle laga en härlig fiskgryta med saffran jag sett ett så gott recept på så att jag kunde bjuda mina föräldrar o min familj på! Saffran går att använda året om men visst är det speciellt just nu runt jul!
En gryta från Fiskars skulle passa så bra,
När familjen en smakrik gulaschgryta vill ha.
Möra kalvbitar, paprika, kummin och lök,
Åh vad gott det ska dofta och puttra i mitt nya kök.
Jag skulle göra sjömansbiff eller nån annan rätt där man gör hela rätten i en gryta. Min favorit då det sköter sig själv och allt är klart samtidigt
En så vacker gjutjärnsgryta. Den skulle passa perfekt här hemma hos oss med viltfångad köttbit som får koka länge. Eller en helt vanlig fiskgryta med mycket grönsaker.
Åh en sådan gryta har jag alltid önskat mig! Jag skulle laga en mustig linsbolognese med rivna rotsaker till min 9-månaders lilla Ingrid så hon får i sig allt det järn hon behöver!
Grytor av alla de slag
Då ska vi se om jag tävlar på rätt ställe nu jag skulle iaf göra en redigt god köttfärssås med mycket vitlök och färska örter/kryddor i
Jag har precis fått hem flera fina köttbitar från en älg som min pappa skjutit, så jag skulle göra en god älgstek i grytan. Servera med mandelpotatis, lingonsylt och en god sallad. Det är en klassisk middag som alltid är lika god och påminner om min barndom här i Ångermanland.
Wow så fin!! Åh, kommer knappt på något men gärna någon gryta med saffran i. Helst av allt så skulle den nog få stå framme och pryda mitt kök så fin den var 🙂
Det första jag skulle laga vore min gudomliga veganska saffransgryta med sötpotatis, fänkål och kikärtor. En gryta som får både min vegan-skeptiska pappa och min matälskare till pojkvän att trilla av stolen!
Leverstuvning som hela familjen bara älskar…..och som är så nyttigt och gott.
Skulle laga en smarrig köttfärs sås till min 3 grabbar. Gjorde misstaget som så många andra att inte köpa riktiga grytor/Stekpannor från börja. Så nu håller vi på att rensa ut alla gifter, men de tar tid då inte ekonomin tillåter det just nu med lång föräldraledigt.
Vår 1 åriga dotter älskar maten som vi lagar. Eftersom alla i familjen är vegetarianer så är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med järn- därav har vi fått en gjutjärnspanna från gammelmorfar. Men tyvärr (!!!) har vi diskat den med diskmedel så den är skadad. Det tar låååång tid att diska den efter den nästan dagliga matlagningen. Att vinna denna gjutjärnspanna hade underlättat vardagslivet något enormt för oss, samtidigt som det är bra för hälsan. Tack på förhand!
Jag skulle göra ett långkok på höstens älgkött med svamp & morötter i denna gryta, när det hettar i botten fungerar den förhoppningsvis toppen!
Jag önskar så grymt att jag vinner en gryta! Jag har ärvt farmors blåa från 60/70talet och hon dog för 25år sen. Jag tycker att jag förtjänar en ny nu. Jag skulle vilja göra hel kyckling. Fantastiskt gott!
Jag skulle ladda grytan med mycket svamp, gottigt kött och smakrik lök,
det skulle gifta sig fint och sprida fantastiska dofter & förväntningar i mitt kök.
För jag vill i jul inför nära och kära visa upp min dolda kulinariska expertis,
och då behöver jag en sådan här snygg kompis ovanpå min spis.
Skulle så klart laga flera olika rätter om jag vann denna fina gryta. Men som första rätt skulle det bli älggryta. Passar ju bra i en gryta som heter Norden
Jag skulle laga allt i denna grymma gryta! Jag har nyligen flyttat till egen lägenhet och har ingen gryta. Jag har verkligen insett att jag behöver en som man kan göra storkock i till matlådor och annat gott. Men det är så mycket mer som behövs när man precis flyttat så tyvärr står en gryta rätt långt ner på listan.. Jag skulle bli så glad och tacksam om jag fick chansen och vinna denna. Skulle behandla den som en kung. Jag drömmer även om att få laga mat till mina framtida barn i denna . Jag skulle laga pulled pork och vegetarisk linsbolognese bland annat i denna. Skulle bli SÅ glad!
Pga sjukdom har jag precis börjat laga antiinflammatorisk mat och funnit den godaste sötpotatissoppan som jag skulle tillaga och bjuda hem ett stort gäng vänner som jag inte orkat träffa så ofta som jag önskar det senaste!
Åhh den skulle användas till mycket och första rätten skulle nog bli en mustig fiskgryta. Mums!
Jag själv skulle inte laga något. Eller jo, kanske testa som någon ovan skrivit; risgrynsgröt då jag bränt sönder samtliga grytor med hemma med denna favoritgröt..
Nej, jag skulle ge den till min älskade sambo som länge drömt om en gjutjärnsgryta och fantiserat om diverse långkok… gulashgrytor, pulled pork mm mm men aldrig fått tummen ur.. ( eller tillräcklig ekonomi till en ordentlig gryta heller ) att bjuda mig och resten av familjen på annat än sina snabba pastarätter. Strax lämnar jag föräldraledighetsstafettpinnen åt honom och ser fram emot att det blir min tur att komma hem till färdiglagade middagar. Med denna hade det underlättat för honom att förbereda under dagen tex medan lillen sover.
Jag skulle börja med att koka en fantastisk smakrik buljong från grunden som sedan kommer att vara bas till antingen en japansk kyckling ramen eller en ångande vietnamesisk Phô med extra mycket koriander och chili.
En god högrevsgryta
Jag skulle lagat mig en varm god mustig gryta och bjudit in familj och vänner.
Vegetarisk chilli med sötpotatis som min man och jag älskar så mycket!
Jag skulle laga älgstek. Nuvarande gryta har drygt 30 år på nacken så den börjar ha gjort sitt
Långkok med lamm som vi precis har köpt från en bonde som vi känner på Gotland! Så otroligt gott kött! Blir ännu godare av tanken på att det är helt ekologiskt, närodlat och bra för både djuren och människan och miljön 🙂
En sak? Det blir ju svårt! Älskar gjutjärns grytor! Allt i gjutjärn egentligen! Nu har jag en variant från Ikea, men den är emaljerad, så den räknas nog inte den här lille grytan skulle få arbeta ofta hemma hos oss! Allt går o göra, linsgryta, indiska rätter som palak paneer och tikka masala med kikärtor, fisksoppa, köttfärssås med belugalinser, chilis med svarta bönor, i princip nästan allt skulle funka när jag tänker efter lite mer gjutjärn åt folket helt enkelt
Wow, vilken vinstchans skulle definitivt tillaga min pappas älsklingsgryta ”Oxsvansgryta” min pappa älskade denna gryta och tillagade den alltid av någon konstig anledning till högtiderna såsom jul, påsk, midsommar etc så om chansen mig ges så skulle jag definitivt tillaga denna gryta efter konstens alla regler för att hedra min pappa och tillsammans med familjen minnas honom med vördnad och kärlek ❤️❤️❤️
Jag gillar utmaningen i att göra mustiga vegetariska grytor med mycket av allt – för det är ju gjutjärn perfekt. (Eller… jag tror det i alla fall. Jag har ingen men längtar varje dag. Jag har spanat på loppisar men hittar ingen bra). Hemligheten till bra mustighet är att nästan fritera en riktigt bra tomatpuré i olja och sedan steka lök, vitlök mm i det, inte snåla med gott vin och soltorkade tomater, och använda många olika rotfrukter för att verkligen få fram de jordiga smakerna. Belugalinser är också en bra ingrediens för att få in mitt favoprotein. Och glöm för bövelen inte lagerbladen!! Mumma.
Åh, den hade varit perfekt för en riktigt god älgstek! Eller varför inte en älgkött soppa? I en sådan hade vi fått många goda middagar.
Den perfekta grytan att laga Pulled chicken i. Enkelt recept: kyckling,Rödlök,vitlök ,krossadetomater olika kryddor som spiskummin och paprikapulver ,chilipulver, cayennepeppar salt,peppar och lite rökt paprikapulver . Koka ihop och puttra några timmar!!
Skulle laga mustig köttgryta med massa grönsaker och såklart väl kryddad!
Becky bibi1212@hotmail.se
Jag skulle laga en mustig härlig Daal (indisk vegetarisk gryta) med linser, tomat, paprika kokosmjölk och kryddor. Sen skulle min sambo sno den och laga högrev eller dylikt
Med denna vackra gryta
inspirationen aldrig tryta
Långkok av varierat slag
kan man äta varje dag
Denna klappen, det är givet
skänker glädje hela livet
Ooh, äter ofta vegetariskt men skulle barnen få välja blir det en stor file av älgkött med mycket lök o rotfrukter så enkelt med grytor av alla slag!!
I en sådan gjutjärnsdrömgryta skulle jag vilja laga en superhärlig grönkålssoppa till jul, att bjuda familj och släkt på! Det passar ju så bra på ett julbord och är verkligen en underskattad rätt. -en liten kopp med suppernäringsrik soppa till all annan julmat är riktigt fräscht och gott! Jag väljer i år en vegansk variant gjord på grönkål, broccoli, palsternacka, gullök, kokosmjölk, färsk ingefära, lite färsk chili, sesamfrön och vitlök som serveras med rostade pinjenötter. Doftar och smakar fantastiskt vill jag lova!
Jag skulle vilja laga någon krämig gryta med favoriterna grön- och vitkål nu inför jul. Billigt, vegetariskt, nyttigt och supergott!
Åh, vilken värmande och mumsig gryta som helst! Men troligtvis mest köttfärssås, det blir liksom inte roligare än så just nu. Det lagas ganska ofta här hemma då det är en garanti att barnen äter. Men om man får drömma… vilken annan gryta som helst! 🙂
Jag skulle laga en burgundisk köttgryta och servera ris och ett gott rödvin till. En klassiker att börja med!
En mustig viltgryta med kantareller, lök,lite lingon och havreimat.
Åh jag skulle laga behandla grytor, vegansk bourgogne , currygrytor, linsgryta Långkok med pulled oat. Det blir ju en helt annan smak i gjutjärnsgrytor. Det är nånting magiskt!
Jag skulle tillaga en mustig tomatsoppa med bruna bönor och oliver. Skulle dekorera med persilja. Så himla gott, nyttigt, enkelt, snabbt och billigt. Och med ökat järninnehåll! 🙂