– Luckan presenteras i samarbete med Matsmart –
Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Helena. (Mail till vinnaren har skickats.) Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se – varje dag ända fram till julafton!
Jippi! I dagens lucka hittar vi en rabattkod hos Matsmart på inte mindre än tusen (1000) riksdaler!
På matsmart.se kan du göra en riktig klimathjälteinsats. Där kan du nämligen rädda mat som riskerar att slängas på grund av antingen överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender eller korta och ibland passerade bäst före-datum. Allt som säljs, säljs dessutom till superrabatter. Att handla på Matsmart är alltså bra för både plånboken (det är billigt) och för planeten (vi slipper onödiga koldioxidutsläpp).
Det är vad vi kallar en win-win!
Så här är du med och tävlar:
Ditt bästa knep för att minska matsvinnet
Julen är en tid då extra mycket matsvinn uppstår. Det vill vi såklart undvika. Och som tur är finns det massvis med bra knep för att minska på matsvinnet. För att tävla om en rabattkod på 1000 kronor vill vi därför att du delar med dig av ditt bästa knep för att minska matsvinnet. Knepet får mer än gärna vara julrelaterat, men måste såklart inte! Happy competition!
Skriv ditt tävlingsbidrag i kommentarerna nedan.
Tävlingen avslutas ikväll den 2:a december klockan 24:00 och vinnaren presenteras imorgon i detta inlägg. Du kan självklart vara med och tävla igen, även om du redan vunnit en lucka.
Lycka till!
Vinstvärde: 1 000 kr. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.
210 kommentarer
Matlådor och genomtänkt handling! Skriver upp inköpslista och planerar mina måltider och matlådor för hela veckan och gör portioner till att frysa in. Vi gör likadant efter julbordet varje år, alla får portioner att frysa in så saker inte slängs!
Använd frysen! Frys in rester stora som små. Många olika rester av pasta blir en bra bas till en pastagratäng. Julskinkan i skivor blir gott pålägg. Tomatpurén fryser jag in i matskedsportioner och tar upp vid behov. Så ja, mitt bästa tips är att använda en väldigt bra uppfinning kallad frysskåp .
Finns tre saker jag alltid tänker på och då blir det inte massa svinn.
-Planerar inköp
-Planerar måltider efter vad som finns hemma och speciellt efter vad som behöver ätas upp innan det blir dåligt
-Antingen fryser in resterna eller använder dom nästa dag i tex matlåda eller ny måltid.
Ingen matrest är för liten för att sparas/användas.
Det som är så spännande med sånt här är man kan komma på massa nya härliga maträtter.
Jag passar alltid på att köpa Matsvinn frukt och grönsakspåsar från olika matbutiker och självklart är jag även kund hos bästa Matsmart…
Just nu under julen så blir det julmatsrester dagarna efter julafton. Så enkelt att kunna steka på igen och även kunna variera med att blanda lite olika saker så vips har du en helt ny maträtt av resterna. Win-win och inget går till spillo.
Planera vad som ska ätas.
Laga två måltider på samma gång och ät dem flera gånger samma vecka.
Googla restfest och få massa inspiration och tips
Använd det man har hemma! När Covid slog till rejält i våras och vi gjorde vad vi kunde för att stanna hemma och minska smittspridningen kom vi till en situation där vi kände att vi verkligen inte hade någon middag hemma! Men med lite finess lyckades vi skapa en hel veckas riktigt goda måltider genom att rensa upp i skafferi och frys!
Så handla på matsmart och andra butiker men glöm inte bort att använda det också 🙂 alltihop
Vi har en dag/vecka då vi dukar fram alla rester och så får familjen välja och mixa ihop sin egen måltid
Mitt bästa tips! Ta vara på rester & komponera nya maträtter!
Matlådor och uppfinna nya rätter från resterna. Frysa in i lagom portioner och måltidsplanera. Kring jul blir det en del rester men det blir ingredienser till spännande omeletter, gratängereller pastasåser
Med 2 tonåringar är det sällan ngt svinn, de går i matlådor se det blir win win. Men om det skulle bli ngt över ,är det inte mer än lite ost och tacobröd det behöver. Kläm ihop och stek
Då blir leftovers en lek. Dippa i hot sauce om du vill ha, då vill alla mer än en ta”
Hos oss slänger vi nästan aldrig mat! Vi planerar & handlar det vi vet att vi äter.
Blir det mat över är det perfekt till matlådor eller kvällsmat nästa dag
Spara rester oavsett storlek, kan alltid bli en ny måltid av det!
Allt överblivet sparas! T.ex
Gröt: blandas med ägg och banan och steks till plättar.
Mogna bananer fryses in.
Löpande köpstopp och töm kyl, frys och skafferi.
Handla ej mer än du behöver, var medveten och genomtänkt på allt.
Slänger aldrig mat. Köper bara det jag ska äta. Lagar exakta antal portioner. Blir det ändå över nåt, så blir det restbuffé dagen efter, alt frysa in. Köper massor med röda priser/ät snart och fryser in till senare. Det mesta går dessutom att äta länge efter bäst före datum passerat!
Jag planerar alltid mina måltider och gör matlådor. I slutet på veckan gör jag alltid ett kylskåpsrens. Då tar jag vad jag har och gör en gryta eller gratäng
Vi brukar köra en köpfri vecka per månad ungefär. Då får man tänka till och använda sig utav sådant som lätt blir stående i skåpen annars. Istället för grädde har man fått göra en gräddbas på nötter och nya rätter hittas på
Planera matinköp. Ta vara på all mat, gör matlådor, frys in rester, gör nya maträtter av resterna.
Pyttipanna på julens korv, skinka och kokta potatis är den godaste pyttipannan!
Hemskt med allt matsvinn, både för klimatet ( våra barns framtid) o för att det finns människor som faktiskt inte får någon mat alls.
Skrumpna morötter läggs i vatten istället för att slängas.
Halvruttna äpplen åker t.ex in i ugnen med en hel kyckling, eller i smoothien eller varför inte göra ett mos om dom är många.
En halvrisig tomat ( eller skivor som blev över från frukosten) släng ner i en soppa, frita, lasagne eller bolognese.
Med andra ord laga middagen efter vad du har hemma i kylskåpet som är på väg att bli dåligt.
Lukta o smaka dom mesta varorna håller såå mycket längre än datumet på förpackningen.
Finns så mycket tips men tänker att ni ska orka läsa också.
På sommaren köper jag bara kruksallad och kryddor på kruka som jag planterar när jag använt upp allt. Inom några dagar kan man skörda igen.
Lukta och känn om maten går att äta. Jag går inte så ofta efter datumet. Gör ofta omelett och lägger i det som finns i kylen.
Planering av vad man ska äta i veckan, matlådor av det som blir över och en uppsamlingsdag när man lägger ihop olika rätter eller röror som blir över. Man kan på detta sätt även “uppfinna” nya och oväntat goda kombinationer .
Planera inköp ta del av restrecept och kombinera själv. Lukta smaka och kläm.
Hej! Mitt bästa tips för matsvinn (som jag tar till väldigt ofta) är att göra omeletter. Bara addera ägg + kryddor till de resterna du har så blir varje omelett en ny smakupplevelse, billigt och enkelt!
Veckohandla till planerade rätter. Och att våga testa nya kombinationer – med hela råvaran. Tex blomkålsblasten, den slängs aldrig i vårt hem!
Veckohandlar. Blir ofta en rest-måltid varje vecka då inget må förfaras eller så åker restingredienser in i frysen.
Alla grönsaker som inte blir använda innan de blir lite ledsna och hängiga slänger jag ner i min dagliga gröna/nyttiga smoothie.
Komponera maträtter för veckan där grönsaker och annat passar fler rätter, tex grönsaker i ung och sen grönsakssoppa så vissa grönsaker finns till fler rätter. Gör matlådor och frys in om du inte kommer äta upp just nu. Bjud på rensakylenmiddag och kör knytis så rensas fler kylar
Woho!! 1000kr hos matsmart! Så bra erbjudanden matsmart har & även andra produkter! Håller tummen!!
Istället för att göra ett stort julbord gör vi en 3-rätters julmiddag till julafton. Mycket lättare att uppskatta mängden och blir i princip inget över. Toppen när man dessutom åkt iväg i mellandagarna. Inget fullt kylskåp att må illa över när man åker iväg. Bra också att man enkelt kan fördela ansvaret för förrätt, varmrätt och efterrätt på ett smidigt sätt.
Jag planerar hela veckans mat på söndagar. Det som blir över på en maträtt på mån använder jag på tisdag. Skulle jag se att jag fortfarande har överbliven mat i kylen på torsdag eller fredag så letar jag upp en recept där jag kan improvisera lite så sakerna går åt. Jag slänger extremt lite mat. Kanske att vissa tycker det är tråkigt att ha maten så uppstyrd. Men jag tycker det är både praktiskt, ekonomiskt och miljövänligt.
Den mesta av min mat har jag i frysen eller som torrvara i skafferiet, endast en liten del färska råvaror i kylen. Märker jag att typ lök eller frukt börjar bli lite ledsna så skär jag upp de och lägger in i frysen innan de blir dåliga och inte går att äta.
Jag fryser in och skriver vad och hur mkt det är. Skriver också vilket/vilka tillbehör jag kan komplettera med, så är en del av listan klar. Bra inför inköpsplaneringen!
Att planera, har en låda i kylskåpet som jag lägger sådan som börjar gå ur tiden eller har gått ut, hittar på recept utifrån det jag har dels för att minska ekonomiska biten med handling. . Byter ut ingredienser ifrån grundrecept för att passa dem varor jag har som har gått ut eller inte för att få slut på det innan något annat handlas in. Jag köper även varor på affärerna som har gått ut för att hjälpa till o minska även där.. fryser då in de som ibland behövs eller så gör jag storkok på något så jag o barnen har mat kommande dagar o kan då spara tid o umgås med dem istället.. oh vad jag hade blivit glad om jag fick vinna detta presentkort då hade jag spendera det väl planerat och lyckats få fram mycket middagar kommande dagar o spara in mer pengar som leder till mer nöje för mig o mina två barn som verkligen skulle vara välbehövligt
Mitt bästa knep är att äta upp allt man köpt. Blir det rester, gör matlåda eller en ny rätt utav det dagen efter. Använd frysen om råvaror börjar bli dåliga. Går även utmärkt att göra smoothies på frukt och grönsaker som enligt många anses dåliga. Bästa sättet att se om något är dåligt är att lukta eller smaka på varan, vid flesta fall går det äta långt efter bäst före datum. Egentligen borde bäst före datum försvinna så att alla börjar använda sina sinnen och sitt sunda förnuft innan de kastar mat.
Ett tips som används för lite i svenska hem är att ge bort sådant som man själv inte vill ha, om man till exempel köpt något som inte fall en i smaken så kan man ge det till sin granne eller vän.
Jag planerar mina inköp. Blir det mat kvar så lägger jag dem i matlådor. Äter upp dem nästa dag.
Jag lyssnar på ”Lean on me”med Sandro Cavazza, skönt gung/rytm och fantastisk text kring sann vänskap…
Planerade måltider där barnen är med och får planera, skriver matlista för varje vecka, veckohandlar, samt alltid en dag i veckan som är reserverad för rester, brukar bli en dag mitt i veckan.
Handlar ofta på Matsmart och Karma. Gör matlådor var vecka efter planering. Känns bra att göra så mkt man kan för att minska matsvinnet
Mitt bästa tips är planerade måltider och veckohandling. Varje söndag brukar jag och min sambo göra storkok och matlådor som vi har under veckan.
Planerar veckans middagar och storhandlar efter det. Lagar mat på det som finns kvar i kylskåpet sista dagarna innan nästa inhandling och sparar alltid eventuella rester från middagar för att äta till lunch dagen efter. Älskar att kylskåpsrensa!
Gör grytor eller frys in. Duka upp allt för familjen och kalla det för buffé istället för rester. Ett knep som oftast funkar
Planerar matsedel inför veckan och därefter inköpslista. Rester som blir kvar fryses in.
Online-shopping, så mycket lättare att bara handla det man behöver. Planering över veckans middagar och inplanerade “äta-rester-dagar”. Kanske inte så juligt med det ger möjlighet till både fler julklappar och kanske fler jular i längden
Slickepotten är ett bra redskap för att ta till vara på så mycket det går ur bunkar, skålar och även diverse förpackningar. Jag använder den flitigt och dessutom spar det disk.
Planera
Komponera
Var kreativ
Skapa nya resträtter
Frysa in
Att laga matlådor och att faktiskt använda upp den maten som finns hemma, ha en riktig restmåltid iallafall en gång i veckan
Mycket mat slängs i skolan och i hemmet. Lär barnen redan vid tidig ålder att själva bara ta så pass mycket mat som de tror att de äter upp. Ta hellre lite mat åt gången och ta om! Om jag hela tiden häller upp mat åt dem kommer de inte lära sig att ta lagom när jag inte är där såsom i skolan.
God Jul!
Caroline ❤️
Att planera maten för veckan och handla efter det. Älskar att laga mat så att det blir rester att kunna frysa in och äta eftersom. Och använda upp det som finns i kylen, laga nya typer av rätter och bakverk.
För mig är planering a och o. Handlar efter veckomatsedel jag gjort. Skulle det bli över ex grönsaker slänger jag ihop och rostat i ugnen, till en soppa eller smoothie
Till julen köps och lagas mat som jag tycker om och vill äta. Inte nödvändigt traditionell julmat. Använda det som finns i kyl, frys och skafferi till soppor, grytor, smoothies. Framförallt inte handla hem mer än som behövs.
Lägger upp små portioner till alla i familjen först o ofta äter barnen inte upp allt men då kan vi vuxna äta upp barnens rester istället för att slänga deras mat varje dag. Gäller vardag som jul
Veckohandla och planera veckans middagar och hålla sig till det. Lunch får bli restmat och att alltid använda den grönsak som ser tröttast ut i kylen
Inget svinn i denna familj!
A och O är att göra en matlista inför veckan. Spara all mat som blir över till matlådor. Såser sparas till pizzasås, soppor eller som vätska i gratänger, pasta till gratänger, ris till risbiffar, potatis till klyftpotatissnack. Små burkar är perfekt till grädde och vinslattar som blir över, vips har du en lyxig sås eller gryta mitt i veckan!
God Jul hälsningar Sara
Mitt absolut bästa tips är att göra något kul av resterna! I många fall kan man skapa en helt ny rätt genom att addera ingredienser här och där! Mycket av julmaten tycker jag dessutom smakar bättre dagen efter! Restbuffé är något vi festar loss med ofta här hemma
Jag älskare att laga mat, men även hälsosam och miljösmart mat. Så förutom att försöka handla miljösmart så brukar jag anpassa efter hur mycket mat familjen behöver men även göra matlådor som mamma och pappa kan äta på jobbet under veckan.
Vi minskar matsvinnet genom att frysa in matlådor. Men även genom att skapa nya rätter. Överbliven skinka, lax el kyckling kan bli en ny middag eller lunch. Trolla ihop en ny pastarätt eller varför inte en pytt eller sallad. Om tid inte finnes. Frys resterna och skapa nytt en annan dag.
Gör en matlåda och fyll upp med sallad, ägg eller annat för att få din tallrik.
Mitt bästa knep för att minska marsvinet är att bjuda över släktingarna dagen efter med. Det är ju alltid mysigt att träffas så ofta som möjligt. I år dock vet jag ju inte hur detta kommer bli. Kanske inte kan göra så mycket i år som jag brukar, men men så är det ju nu. Sen har jag ju en vovve med som kanske kan hjälpa att rensa en del med
Sen älskar jag ju att handla från matsmart med så klart. Känner mig smart, typ matsmart
Önskar vinna då jag aldrig testat matsmart.
Jag handlar inte mer än nödvändigt och försöker alltid köra på en man tager vad man haver i kyl och frys. Sen självklart fryser jag in om det blir över
Planerar alltid en vecka i taget och handlar för den. Köper de jag behöver ha till alla måltiderna. Maten som blir över blir till matlåda. Smidigt och perfekt! Har svårt att slänga mat.
Mitt bästa tips är att laga lagom mycket mat från första början. Min bild är att folk ofta kokar lite för mycket pasta/ris etc., som sedan slängs för att det är lite för lite för att göra en matlåda på. Så laga lagom! Sedan brukar jag spara alla slattar av morötter och diverse grönsaker som blir över och frysa in, så har jag till en snabb wok någon dag! Och att äta mycket växtbaserat förstås, då det ofta har lång hållbarhet!
God jul!
Hej!
Vi försöker alltid att aktivt leta samt köpa varor med de kortaste datumen på affären, så att vi drar vårt strå till stacken för att minska butikens matsvinn. Och vi handlar inte mer än vad vi faktiskt gör av med, vilket spar såväl på pengar som miljön. Jag är inte kund hos Matsmart ännu, men jag skulle verkligen vilja bli för att göra ytterligare en god sak. Det här är verkligen en bra chans att få prova med en så generös vinst.
Planering av sin handling är viktigt gör matlådor som åker in i frysen. Julskinkan bli paj eller varför inte göra en god pytt i panna av julensrester med bla. skinka, köttbullar, korv mm
Jag minskar svinnet genom att handla mindre mängd och att alltid dela upp innan jag fryser in.
Bästa tipset: skaffa några tonårsgrabbar. De äter hur mycket som helst! Ingen risk för matsvinn!
Nej allvarligt: Lagar inte mer julmat än vad som behövs. Lagar endast vegetarisk julmat och den äter vi i några dagar sedan är den slut.
Gillar inte att slänga mat men tycker det är mycket svårare att veta hur länge kött och fisk klarar sig? Färdig mat som hamnar i frysen blir sällan uppäten hos oss, hellre äta upp allt inom några dagar.
Bland annat: Sparar alla rester och äter dom till lunch nästa dag, eller kokar ihop nåt nytt av det. Fryser in gamla bananer, köper mat med kort datum och fryser in.
Vi är riktiga prisjägare! Vi handlar ofta t ex eko-kött på nedsatta priser i vår butik då de sätter ner ett par dagar innan utgångsdatum. Bara att frysa in och ta fram för middagsplanering!
Matlådor, veckomatsedel och att handla på matsmart
Här äter vi alla veckans rester till lunch varje lördag. Oftast blir det en låda över varje dag och alla får välja sin favorit från veckans middagar då vi är 5. Det var lite gnäll i början men nu funkar det fint
Jag älskar matlagning!
Så har lite av en trigger i mig att kunna skapa en ny maträtt av det som finns över i kylen och skåpen från tidigare måltider.
Det blir alltid något som mättar iaf:)
Planerar handlingen, samt sparar alla rester så man kan laga något utan resterna samtidigt. Det som inte kan vara i kylen länge fryser jag in och använder vid senare tillfällen.
Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är frysen! Det mesta går faktiskt att frysa, såsom hackad lök, färska örter, matrester, frukt, ost, jäst, mjölk.. Ta sedan fram ur frysen och laga till en pytt, gryta, gratäng, ha som pålägg på en paj, mixa smoothie. På julen blir det ofta rester över, frys in mat i små förpackningar, riv ner ostar, frys in “torrt” bröd som du sedan rostar. Låt fantasin flöda när du lagar ihop en maträtt i januari
Handlar från Matsmart, fryser in ev rester t ex julskinka som senare går ner i en god pastasås. Mina höns får också ta del av vissa rester som bröd, pasta o grönsaker.
För mig som är odlingsintresserad är en bokashihink ett grymt sätt att minska svinnet. Med den omvandlas allt potatisskal och annat “svinn” till näringsrik jord där nya goda grönsaker kan växa fram. Blir nästan som ett litet kretslopp 🙂
Jag har aldrig testat matsmart. Vill gärna göra det. Planering är A och O. Jag vill inte slänga mat. Vi har fyra barn så mycket matlagning varje dag. Överbliven skinka kan bli pastarätt, gamla grönsaker kan få nytt liv i gryta och frukt kan mixas i smoothie. Med hopp om en god jul ❣️
Alla ska vi minska vårt svinn.
Lyckas vi blir det en riktig win-win.
Använd din frys för att slippa kasta.
Laga matlådor – allt funkar till pasta.
Var klok och handla på Matsmart.
Om jag gör så – det är klart!
Eftersom vårt hushåll består av två personer och julrecept ofta skrivs för en mindre armé väljer vi ut de rätter vi tycker mest om så det inte blir överflöd. Råvaror man bara behöver en liten mängd av planeras in i andra rätter innan inköp så vi slipper tröttna på rester eller stå där med slattar och skalkar vi inte hittar motivation att använda. Skal och stumpar av grönsaker/frukt blir till koncentrat, buljong och liknande. Kärnor från exempelvis citrusfrukter odlar vi upp i små krukor och ger bort i presenter under året eller har själva för att inte köpa blommor/växter. Så ser vi till att ha koll på maten vi handlar hem genom att äta upp sånt som snart går ut veckorna innan vår större julhandling och placerar det som behöver användas snart längst fram i kyl, frys och skafferi för att inget ska hamna i skymundan när det blir fullt kring jul och hinna bli dåligt.
Mitt bästa tips för att förhindra matsvinn till jul är att testa att servera en tre-rätters meny istället för ett buffébord. Ett exempel på upplägg kan vara en silltallrik till förrätt, revbensspjäll med julig potatisgratäng till huvudrätt och ris a la malta till dessert. Vill man tex ha julskinka kan man köpa färdigskivad i smörgåspåläggsförpackning och äta denna på ett vörtbröd/tunnbröd till frukost. Julkorv och potatis till lunch. Och så tänker man så. Delar upp julbordet i delar och fördelar ut över juldagarna.
Att göra veckomatsedel utifrån det som finns hemma och inte utifrån handlingslista.
I denna familj är det inget svinn
Noga planering är bara win
Vi äter det vi handlar
Så vi ingen mat samlar
Testar nya recept som ibland ger rester
Så av dessa blir det sen vardags fester
Vi tänker till när det gäller mat
För framtiden och ett bättre klimat
Ha en trevlig onsdag alla✨
Vi har en hylla i kylen där vi ställer mat som närmar sig bäst före datum. Då blir det enkelt att använda upp maten utan att behöva slänga. Samt så luktar och smakar vi på mat som passerat datumen innan vi slänger det.
Använd frysen och se till att stoppa ner allt så fort man ätit klart och inte kommer äta det mer den dagen eller dagen efter. Ha en låda där du stoppar ner prinskorven som blev över eller skinkskivan osv. Kallar det en pyttburk här hemma. När den är full blir det pytt i panna till middag.
Tänk om och tänk nytt! Spara allt som blir över och släng i det i en gryta, en sallad eller gör en paj eller något annat. Allt går att använda på nytt sätt, det handlar bara om fantasi 🙂
Handen upp till alla som alltid har hela bordet fullt med läckerheter på jul, men när julaftonskvällen lider mot sitt slut så är minst hälften kvar?!
I min familj så brukar vi göra så att alla får välja varsin rätt som man vill ha på julbordet, för då får man verkligen tänka vad man gillar – annars är det lätt att man går efter tradition och kör allt möjligt även om man inte äter så mycket av dom där prinskorvarna till exempel. Sedan så dagen efter, till lunch så samlas man vid bordet igen och äter allt som blivit över från dagen innan – istället för att laga något nytt. Blir det kvar mer efter det så går ju även det att äta igen såklart, alternativ om man börjar lessna på maten är ju givetvis att frysa ner det som går. ☃️
Mitt bästa knep för att minska marsvinet är att bjuda över släktingarna dagen efter med. Det är ju alltid mysigt att träffas så ofta som möjligt. I år dock vet jag ju inte hur detta kommer bli. Kanske inte kan göra så mycket i år som jag brukar, men men så är det ju nu. Sen har jag ju en vovve med som kanske kan hjälpa att rensa en del med
Sen älskar jag ju att handla från matsmart med så klart. Känner mig smart, typ matsmart
blev marsvinet isf matsvinnet
Vi har buffémåndag här hemma 🙂 då äts alla smårester i kyl upp finns inte nog med rester kompletterar vi med nått från frysen. Jag har nästan alltid färdiga kycklingben i frysen. Annars fryser jag ner mycket. Ful frukt tärnar jag och fryser in – passar i smoothies. Sista ostbiten rivs och fryses in används i gratänger eller på pizza. Grönsaker kastas ner i grytor och soppor. Vi kastar inte så mycket mat. På sommaren komposterar vi grönsaksavfall och äggskal. Haha, nu gick jag igång på allvar
Om jag får mat över gör jag en resträtt och bjuder hem någon, grannen eller nästan vem som kommer förbi. Det minskar svinnet och gör en annan människ aglad.!
Planerar matlista för veckorna så inget överflöd handlas in. Fryser in om det blir fler matlådor än det vi ska ha till lunch och har restdag på torsdagar då vi äter rester eller ser över vad som finns i kylskåpet som behöver lagas till eller ätas innan det blir dåligt. På julen har alla med sig matlådor så de kan ta med sig portioner av maten som blir över för att inget ska behöva slängas.
Vi äter rester på helgerna, vilken gör att inget blir kvar inför en ny vecka och en ny matsedel.
Mitt tips är att storhandla medvetet så man inte köper en massa strunt. Sedan använder man det som finns hemma tills det är slut. Allt ma lagar äts upp eller blir matlådor till jobbet. Vi handlar även från matsmart för att hjälpa till att minska svinnet, det har varit extra bara nu till julbadet.
Planerar ett antal måltider och handlar bara det som behövs till just dem. Använder frysen mycket!❄ Till exempel åkte helgens lussebullar direkt in i frysen så är det bara att ta fram och värma när man är sugen, smakar som nybakta då!
Läser ett gäng tips och nästan alla är samma, storhandla och laga upp resterna. Det är så vi oxå gör, jag gör storkok och äter samma mat i flera dagar. Så skönt att slippa tänka på matlagning, skulle det sista dagen vara en liten slatt kvar kompletterar jag det med mer sallad. Det enda som finns i vår kompost är äggskal, kaffesump och lökskal
Ett tips är ju att aldrig slänga maten, utan vara kreativ och hitta på något nytt av det gamla. Rester från ett julbord kan tex bli pyttipanna och de torra vörtbröden kanske kan bli varma mackor?
Vi planerat en veckomeny och handlar därefter. Gör alltid matlådor och fryser in. Försöker alltid ta tillvara på rester, tex om det blir lite soppa kvar så kan det användas som sås dagen efter. Vi försöker också ta slut på det vi har innan vi köper nytt. T. Ex på så sätt undviker vi att ha massa halvfulla burkar i kylen.
Handlar 1 gång i veckan med alla veckans middagar på matlistan med tillbehör plus matlådor/lunch för varje dag när jag handlar. Färskvaror som frukt o grönt gör att det ibland blir 2ggr/v. Blir det mat över av någon anledning så är frysen min bästa vän,även när det är bra pris så fylls den på så då går det längre tid emellan handlingarna. På jul har vi knyt(endast närmsta iår) med 1 middag o 1 dessert per familj som vi tar med och innan hemgång så har alla med sig matlådor och plockar ihop vad man vill ha med sig hem sen är hela julen räddad i matväg. Har 4 barn med respektive med 3 barnbarn som firar ihop i år så även om vi bara blir vi i år så vet jag av tidigare år att mat,det blir det ALLTID över som alla kan äta och njuta av hela julhelgen. Får ta och bli lika smart jag med och dra mitt strå till stacken som matsmart gör,bli en smartare människa helt enkelt och beställa hos dom,så bra tänk o billigt!!!!
Jag lever för att försöka minska matsvinnet genom att leta efter lådorna märkta med “Svinnsmart” på Willys. Blir potatis över kan man med fördel göra” smashed potatoes” med vitlök och oregano (mums). Överbliven grönkål och köttbullar från julbordet (om nu detta skulle ske) passar superbra att koka tillsammans i en gryta med lite extra grädde och lite soja. Överbliven sill kan man med fördel göra en ny sillatårta på tillsammans med grovbröd eller kavring som finns kvar.
Att slänga mat finns inte. Här kommer min Bokashihink in i bilden. På så sätt kan mitt matavfall ( tex skalet från morötterna eller kaffesumpen) bli till ny näring för mina grönsaker och blommor.
Vi måste tänka i naturliga kretslopp och vara rädd om vår natur. Alltid är det något man kan göra och något är bättre än inget.
God jul.
Jag sätter mig alltid när jag har tid och planerar hela veckomenyn, på så sätt blir inte maten liggande för att den inte passar till något. Det blir dessutom mycket mer ekonomiskt som student. De saker som ”lämnas kvar” i kylen brukar jag göra röror eller omelett på ✨
Måhända är jag konstig.
För att minska svinn och för att minska frestelsen att skåpäta så handlar jag bara det jag behöver för en eller två dagar åt gången förutom en del fryst.
Planerar maten, skriver inköpslistor, gör matlådor på rester och äter till lunch
Mitt ord – medvetenhet. Jul är en högtid där mat har stort fokus. Planera, kommunicera och gör medvetna val i år för att minska matsvinnet. Ställ er frågor som – vad gick åt förra året och vad vill vi äta för mat i år? Tillåt er även att ifrågasätt traditioner – t.ex. finns en specifik rätt eller ett tillbehör kvar för att farmor alltid serverade det eller för att du och de du firar med tycker om att äta det idag?
Tänk även på att i år så kommer alltfler fira i mindre sällskap, anpassa därefter och tänk matsmart.
Pytt eller rest-buffé! På helgen blir det buffé av det som finns i kylskåpet eller så gör jag en pytt, steker ihop resterna i stekpannan, mums! Alltid uppskattat av alla här hemma.
Släng inte rester! Laga nya rätter på det som blir över. Pastagratäng, pytt i panna eller pizza går att göra på det mesta som blir över vid en måltid.
Mitt allra bästa tips för att minska matsvinnet är nog någonting som de flesta vet om, men som gör allra störst skillnad, nämligen att planera sina matinköp. Bestäm en meny för några dagar framöver och handla enbart det som behövs till dina planerade måltider. Om det blir någon portion över, ta med som lunchlåda eller frys in inför en “restdag” då hela familjen får varsin infryst matlåda till middag.
Laga mindre mängd mat. När familjen reducerades från nio till sju till fem… ja, du förstår – så var det lätt att fortsätta laga mat i jättegrytor och tro att resterna skulle få plats i frysen- i alla fall i någon av de tre frysar vi har. Nu när det bara är jag och dottern kvar har jag insett att jag lagar mat till två personer. Liten kastrull, liten gryta, liten stekpanna. Och uppemot sex eller sju matlådor i frysen. Inte mer.
För varje livsmedel man slänger så får man skänka 100 kr till välgörenhet! Då blir det dyrt att slänga samtidigt som man gör en annan god gärning tills man får slut på matsvinnet!
Viktigaste är att handla och laga lagom, tycker jag. Som andra sagt kan man använda gärna frysen ☺️
Under julen blir det ju alltid rester! Det kommer man ju liksom aldrig ifrån. Men ibland skapas ju magi av just rester! Förra julen blev vi sugna på pizza för det är ju så lätt att skapa av rester. Vi hade kalkonrester (men hallå julskinka går ju såklart bra!) grönkål (blir så gott i ugnen ju!) och en god lagrad ost! Alltså det blev den godaste pizzan vi ätit! I botten tog vi creme fraiche i stället för tomatsås för tyckte det passade bättre. När pizzan är gräddad kan man med fördel toppa med ännu mera gott, varför inte några krossade nötter! Så restfest är mitt bästa matsvinnstips
Varje måndag kollar jag i kylen vad som finns kvar. Sen blir det soppa/gryta/låda på de grönsaker och matrester och kryddor som finns. Min mormor gjorde fantastiskt goda lådor. Matrester med lite vispat ägg eller mjölk och sen in i ugnen. Jag fryser alltid in grädde som blir över så det finns alltid hemma. Min mormor blandade allt möjligt och jag älskade hennes mat. I måndags blev det grönsaker och lite kycklingrester. En jättegod soppa.
Sen planerar jag och handlar på tisdagen.
Mina barnbarn gillar också ”lådor” och här slängs ingen mat.
Sen vi började veckohandla på nätet har vi minskat både utgifter och mängden mat vi slänger. Försöker utmana oss själva att laga mat i lagom mängd samt äta ”resterna” till lunch dagen efter.
Kasta ALDRIG rester, hur lite det än är. Vi har en utmaning här hemma varje år som består i att komma på nya rätter med just julrester. Vi gör det till en tävling, barnen & jag, och den som vinner (oftast barnen förstås) brukar få någon liten premie. En rätt som vi har kommit på är ”skink- köttbulls- & prinskorvs-grillmackor med julost”. Serverade med rödbetssallad är de en delikatess. Det kan bli helt nya – och oväntade smakkombinationer!
Vi försöker planera och veckohandla, dels för att vi båda jobbar sent och det är så skönt att ha planerat vad man ska äta innan, plus att det oftast räcker till varsin matlåda till dagen efter
Sen om det ändå blir något över så skaffade vi bästa sopkorgen för snart 3 år sen:
En fyrbenta hårig matglad varg vid namn Aiko som äter allt vi inte äter upp
Dels försöker vi planera varje vecka och veckohandla, så skönt att ha hela veckan planerat så man slipper “vad ska vi äta”.
Sen har jag sparat alla kvitton på matinköp och ser hur mycket vi handlar för varje månad, då blir man mer peppad nästa månad å tänker att hur ska vi kunna sänka kostnaden denna månaden
Sen om det ändå blir något över så skaffade vi bästa sopkorgen för snart 3 år sen:
En fyrbenta hårig matglad varg vid namn Aiko som äter allt vi inte äter upp
Min favorit är frysen. Det fungerar väldigt bra att frysa in nästan allt. Dessutom väldigt skönt för lata dagar att plocka upp matlådor från tidigare storkok.
Om något närmar sig bäst-före datumet och jag inte hinner med att äta upp allt, då brukar jag packa ihop en kasse och se mig omkring överallt. Kanske sitter det en frusen man på en parkbänk eller en hungrig kvinna utanför din matbutik som skulle bli väldigt glad över att få något ätbart. Så sprider du både kärlek, glädje och tänker svinnsmart!
Att kylskåps-rensa en gång i veckan är ett bra knep för att minska på matsvin och använda upp mat som annars kanske glöms bort. Ett annat tips är att använda frysen om det är något som inte kommer hinna ätas upp innan det blir dåligt.
Att göra matplanering och inte handla för mycket. Frysa in så det håller och man har matlådor.
Men det bästa för matsvinnet är nog att jobba hemma, som nu när både jag och mannen jobbar hemifrån, då rensar man alla skåpar, kyl och vrår när det är dags för lunch! Ingenting hinner bli gammalt ;0)
Att ha en speciell plats (hylla el låda) i kylen för det som bör ätas upp först, gärna märkt med “Ät först” eller dylikt. För torrvaror kan man ha en motsvarande “Ät snart” lista på kyldörren.
Att ha en större frys eller t o m en extra frys så man kan göra mycket storkok, så man slipper slänga något.
Mitt bästa tips är att göra veckomatsedel för flera veckor framåt. Att se till att använda det man har hemma innan det blir för gammalt och innan man handlar nytt. Frysa in och göra matlådor av sådant som inte äts upp.
Google är en bra vän när man vill ha tips på vad man kan göra av “överblivna” råvaror. Finns massa bra tips där! Det är så enkelt egentligen! 🙂
Se resten som värsta festen. Sparar alltid allt i olika burkar. Sedan är det bara att låta fantasin go bananas. Och komponera måltider utefter regeln: Använd endast det som finns hemma ✌!
Med fyra barn i familjen kör vi oftast på säkra kort, sådant som vi vet att barnen gillar. Det skapar en trevligare stämning vid matbordet och när vi introducerar nya rätter gör vi det i mindre mängd i samband med något barnen tycker om så vet vi till nästa gång.
Det finns ju massor av knep så det är svårt att välja ett.. Men storhandling och planering är A och O för våran del och frysen hjälper till med sådant vi inte hinner med.
Men ett vardagstips är att sjukt mycket funkar att göra omelett på, så våga att höfta mer i recept och lita på smaklökarna!
Restfest och veckomenyer baserad på veckoerbjudanden. Utgår alltid ifrån vad som finns i frys, kyl och skafferi och kollar sedan på veckoerbjudandena för inspiration till nya rätter. Är lite av min guilty pleasure Ser fram emot måndagarna för att se vilka nya erbjudanden som kommit. Från matsmart handlar jag alltid stapelvaror som alltid går åt eller som kan användas till många olika rätter eller ingredienser
Vad gör vi med all överbliven risgrynsgröt?
Mitt bästa tips, för att trolla bort matsvinnet sådär vips,
Är att spara små som stora portioner överbliven risgrynsgröt,
Och ta vara på sina ambitioner,
Slänga ihop en riktigt god risgrynspudding!
För vad vore en jul, utan tomtegröt! Låt oss även göra planeten nöjd genom att återanvända vår bästa julegröt!
Vi har alltid ett gäng basvaror hemma med lång hållbarhet – ris, pasta, bönor, linser och gryn. Vi handlar ofta från “billiga hyllan” i butikerna – mat som snart går ut i datum – det kan vara lax, kött, ibland något helt nytt att testa. Och detta kombinerar vi med basvarorna där hemma! Jag är student så därför blir det mycket pusslande för att få ihop matbudgeten varje månad – men erfarenheten är att man både blir bättre på att ta vara på all mat + att man blir mer kreativ så! 🙂 För övrigt blir det mycket grytor!
När det kommer till just julmaten så har vi år för år minskat ner på julbordet så att vi bara har rätter som vi alla verkligen tycker om och äter av. Under mellandagarna äter vi upp resterna. Korv, köttbullar och potatis blir till en lyxig variant av pyttipanna med rester av rödbetssallad och överbliven risgrynsgröt blir till smarrig ris a la malta till exempel.
Inte en smula ska slängas i jul. Skinkan köps i mindre variant så den går åt. Grönkålsgarnityren stuvas dagen efter och blir ett gott tillbehör. Den rökta laxen blir till paj. Och det viktigaste av allt, vi ska inte köpa mat i överflöd så slipper vi allt för mycket rester
Jag gör matlådor till min bonusmorfar som lever ensam sen en tid tillbaka. Men då han har Parkinson med kraftiga skakningar kan han inte laga mat själv. Win win jag slipper ångesten att kasta mat och han slipper Findus matlådor
Först och främst planera och blir det ändå över så frys in. En liten bit ost, julskinka eller lite svamp och andra grönsaker kan sen lätt bli till en smakrik paj eller pastagratäng!
Laga mat på det som blir över tex. Pizza.
Var inte rädd för att bäst-före-datum datumet gått ut. Lukta och smaka innan du slänger något.
Jag slänger väldigt lite. Har inte så mycket mat i kyl och frys på en gång utan använder det som finns och köper sen nytt när det nästan är tomt. Kolla vad du har, hitta ett recept som passar så du använder upp vad som finns. Använd även blast, som till exempel den på blomkålen. Mycket av det vi slänger går utmärkt att äta! Ät upp hela äpplet, utom kärnorna! Nyttigare dessutom. Lägg upp mindre portioner, så du vet att det på tallriken äts upp. Det går alltid att ta om, om en är mer hungrig.
Bästa tipset måste nog ändå vara ”restpizza”. Vi har en dag i veckan när vi gör en pizza med rester från veckan! Barnen blir alltid glada när det är dags för pizza igen.
Låt en middag i veckan bli restbuffé. Duka fram resterna från tidigare dagar och låt plocka ihop sina favoriter. Funkar klockrent i barnfamilj
Bästa tipset är att köpa lagom mycket och alltid frysa in det man inte gör av med. Av matrester kan man hitta på nya spännande recept.
Att spara även små slattar och sen antingen äta som mellanmål eller blanda ihop till en pytt eller omelett (t.ex. vegansk med kikärtsmjöl). Kryddor liksom oliver och soltorkade tomater håller ju länge och då kan resträtter bli riktigt smarriga! Att steka några överblivna potatisar, lite pasta eller ris, en halv korv, några ärtor, grönsaksrester eller nästan vad som helst som blivit kvar och servera med oliver, soltorkade tomater och örtkryddor är hur gott som helst! Grytrester är gott på macka som brunch!
Sen flera år tillbaka är jag trogen kund hos matsmart, utbudet är stort och leveransen går med en väldans fart. Som student har man inte råd att någon mat slösa, det är inte ett alternativ att efter utgånget datum den ner i soptunnan ösa. Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att baka, och för det mesta brukar det för mig faktiskt gott smaka. Nu i juletid kan man åstadkomma mycket gott med ett gäng bruna bananer och saff-ran, jag skulle baka saffranskaka för varenda krona om jag vann. Har du mjölk, ägg och bananer som behöver ätas? Släng ihop en pannkaka av det du har, ingredienserna behöver inte så noga mätas. Att använda sin fantasi och baka av det man har hemma, det är ett vinnande koncept för både miljön och plånboken hälsar Emma.
Att inte köpa mer mat än vad som går åt.
Planering!! Att man köper det som behövs och inte mer! Blir det rester så är det perfekt som matlåda! Att ha en restdag är också toppen! Då äter vi upp det som inte gått åt de senaste dagarna!!
Jag älskar att lära mig nya saker, och att undvika matsvinn har varit en öppning in till att göra matlagningen rolig. Så när jag lagar mat så googlar jag på saker man kan göra med restprodukterna. Många gånger blir man förvånad över vad mycket spännande nya saker man kan lära sig att laga när man lägger manken till, och man behöver nästan inte slänga nånting. Det här har gjort att jag minskat tillfällen när jag behöver handla, samt hur mycket jag handlar. Jag kollar oxå alltid rea-lådan på alla butiker, och planerar veckans mat därefter, för att inte butiken ska behöva slänga. Vi försöker också använda allt vi kan från naturen, och då tar man bara det man behöver, och låter naturen ta hand om resten. Och mat som blir över fryser vi in, eller använder som en bas för nästa måltid, och vi behöver sällan slänga någonting alls.
Jag utgår från 3 steg:
1.planera inköp. Storpack och uppdelning innan tillagning. Förvara där det ska förvaras (skafferi, kyl, frys). Förvara torrvaror i täta burkar för att hålla ev ohyra utanför. Håll koll på datum på färskvaror.
2. Ta inte mer mat än du tror du äter. Ta hellre fler gånger.
3. Frys in det som finns kvar. Stora mängder blir en hel måltid, annars lunchlådor. Finns många lunchlådor kan man ha “tapas” där man tar lite av varje till middag.
Jag minskar matsvinnet genom att,
– inte köpa mer än vad jag behöver
– köpa produkter med kortare utgångsdatum om jag ska använda det direkt
– använda frysen för att förlänga hållbarheten
– lita på mina sinnen och inte på utgångsdatumet
– vara kreativ och hitta på nya rätter baserat på rester
– ge bort mat om jag inte kan/hinner äta upp det själv
Grattis Helena!
Du är vinnaren av lucka 2.
Mer info kommer via mail.
God Jul önskar Cecilia & Matsmart!
Mina knep är att köpa lagom mycket och ta vara på resterna, frysa in och ge bort mat till nära släktingar om vi inte hinner äta upp allt själva. Att planera måltider i förväg är också ett bra tips för att inte handla för mycket.
Om det inte blir matlåda till dagarna efter så hittar jag alltid på ngt nytt att göra av resterna. Om jag inte hinner/kommer på ngt så åker resterna in i frysen till en annan dag med mer inspiration. Slänger aldrig.
Vi köper storpack och fryser in direkt i mindre burkar. Då ligger det inte i kylen och glöms bort och blir gammalt. Sedan är pastagratäng populärt.. Rester i ugnsform blir ny rätt. Eller pytt i panna.
Att handla på nätet bla på matsmart och att göra en matlista har minskat både på matsvinnet och matkontot i vår familj!
En sådan enkel sak som att inte handla hungrig eller att planera maten hungrig haha. Då handlar jag bara de som ja är sugen och planerar bara vad jag är sugen på och har inte en endaste lite tanke på vad jag har och vad som verkligen behövs.
Planera sin inköp, köp såna produkter med röda lappar på i affärerna för att det inte ska slängas (mycket billigare också) och skriva matlista varje vecka. Frys in det som blir över eller ta en “rest dag” varje vecka. Går ju även frysa in matlådor om man inte behöver ha matlåda dagen efter.
Varje jul brukar jag alltid få julskinka över och för att den inte ska bli dålig så jag måste slänga den så gör jag alltid skinksås av den tillsammans med pasta så det går att göra mycket gott och enkelt på bara rester med, bara fantasin sätter gränser 🙂
I vår familj gör vi storkok som sen blir matlådor, fryses in för middag annan dag eller används som del i ny maträtt. Dels kan man använda grönsaker/frukt som känns lite vissna och dels behöver vi inte slösa el till spisplattor/ugn varje dag, win-win för oss och miljön!
Mitt bästa tips är att göra pytt i panna av överblivna saker i kylskåpet! Du kan ha i vad som helst efter tycke och smak.
1. Känn efter om maten verkligen är dålig!
2. Frys in sådant som går att frysa in om man inte hinner äta upp det!
3. Laga mat efter vad som finns i kylen så ofta det går!
Här hemma slängs ingen mat! Frysen, lunchlåda lr ”dagen efter middag”. Även noga med att använda allt på grönsakerna-även blasten är god att tex steka upp
Slänger ingen mat utan sparas el fryses. Använder i annan matlagning. Julskinkan blir risotto. Osv.
Jag har alltid en låda i frysen där jag slänger ner frukt och grönt i. Om det blir över eller håller på att bli gammalt. Sen plockar jag ur den när jag vill göra en trevlig smoothie.
Det finns otroligt många bra tips och knep för att minska matsvinnet. Här hemma har vi flera olika tips och knep på hur vi arbetar med att ta vara på matsvinnet (och spara in på ekonomin).
Vi brukar ibland annat:
– Planera in våra inköp (och gärna köpa produkter med kort eller passerade bäst före-datum), på exempelvis Matsmart.
– När vi äter ute på restaurang så köper och tar vi gärna hjälp av apparna Karma eller ResQ.
– Här hemma tar vi även vara på matrester (och gör nya matlådor och/eller kombinerar ihop livsmedel till nya maträtter).
– Vi placerar även alltid livsmedel som snart går ut längst fram i kyl/frys och skafferi. Det gör att vi får en lättare överblick över vad som behövs utnyttjas först.
– Sist men inte minst – överbliven julskinka är ett perfekt livsmedel att ta vara på efter julen. Du kan tillaga allt från skinkpasta och skinksallad till hemmagjord pizza.
Kram Sanna
mammasvardag@hotmail.com
Mina matsvinns knep är att alltid kolla svinn lådor i butikerna, är det frukt och grönt som jag ändå tänkt köpa passar jag på att ta dom där istället. Ibland hittar jag även inspiration till dagens middag där, ligger där en stackars svinn-zucchini så kan ja ju lika gärna göra en sås med den i till kvällen : ) samma sak gäller Matsmart! Älskar att kika runt på hemsidan och sen hitta på maträtter utifrån vad jag ”svinnfyndat”. Blir också färre besök till affären när skafferiet är påfyllt efter en beställning därifrån, så smidigt!
Väl planerade inköp. Man äter ju oftast inte mer för att det är jul. Matlådor med julmaten gör mycket, det är lika gott även om det inte längre är en buffe! Sedan är mitt tips att dela med dig. Kanske du har en ensam granne eller släkting som du lätt kan förbereda en härlig julkorg med full i goda rester! Uppskattas stort, det vet jag då jag själv mottagit goda rester här i mitt lilla hem <3
Det som alltid görs är planering av måltider. Äta rester osv. För att minska matsvinn av mer udda karaktär:
– Chips av potatisskal, morotsskal osv
– Pannkakor med överblivet ris i
– Egen buljong, alla grönsaksrester fryses ned, alla ben fryses ner och sen koka benbuljong på det
– Pesto på blast och kryddor, olja och vitlök
Vilken fantastisk vinst försöker alltid planera inköpet och inte köpa mer än vad man hinner äta upp och efter att ha börjat plugga så gör jag allt för att ta till vara på verkligen allt. Frukt och grönt som håller på bli gammalt fryser jag in och likadant med bröd som jag fryser in direkt jag kommer hem och plockar sen upp när jag behöver.
Matlådor planeras, rester från olika dagar slängs ihop till en egen måltid och försöker verkligen ta från sånt man har hemma, man får ihop mer än man tror. Sen tycker jag att man inte alltid ska gå efter utgångsdatum, mycket går att äta även efter att det gått ut. Bl.a ägg håller långt efter utgångsdatum. Även skafferivaror kan man äta långt efter. Man kan också ge fåglar mat, äpplen bl.a om man tycker dom håller på va risiga.
Hade varit fantastiskt att vinna detta presentkort, både som fattig student men framförallt till att få bidra till att kunna minska matsvinnet ytterligare och som också påverkar miljön positivt, en winwin helt enkelt!
Det är lite av en sport att vänta in i det längsta med att handla och istället göra nya rätter av mat som redan finns hemma. Särskilt kul blir det under julen då man kan trolla fram spännande pajer, sallader och pastasåser av julens rester.
Mitt bästa tips för att minska matsvinnet, och då framförallt till julen, är att dra ner på otroligt onödiga frosseriet.Här brukar vi få äta julmaten nästan fram till nyår. Så nu ska här bli andra bullar! Nu ska vi bara handla det som vi vet kommer att gå åt på julaftonen och inget mer!
1) Lägg inte upp maten till resterande familjemedlemmar. Låt de själva ta efter hunger
2) Ta med matlådor till jobbet
3) Gör en äggröra på det som blir över även om det inte är mycket
4) Låt alla i familjen vara med och göra matsedel för veckan
5) Handla endast det som är med på matsedeln
Gör matlådor av sådant som blir över och frys in. Ät rester dagen efter, vår familj kallar det för ”plockemat” Låter lite trevligare än rester
Mitt bästa knep är att våga vara kreativ. Tänk inte att ägg inte passar med potatis eller att allt måste vara tallriksnyggt. Stek upp de som finns. Addera kryddor och ät!! Mycket som sker spontant är super gött
Mitt bästa tips är att ändra inställning. Se det inte som trista rester från fem olika middagar som inte går att kombinera. Se det som tapas! Och voilà, middag nummer sex är klar!
För mig är det en självklarhet att nyttja den mat som handlats, innan den till mögel förvandlats. Jag gör inköpslistor och planerar, så att jag inte mat överdoserar. Skulle jag ha mat som blir rest, ja då är de kollegorna som får fest. Såklart står även frysen redo att bevara maten, som står inne i kylen på faten. Genom att använda matsmart, kan man förhindra att förstörelsen av miljön tar för snabb fart. Nu tror jag att jag rimmat nog, vore fantastiskt om du min lott i tävlingen drog!
Jag gör alltid en matsedel över veckan så jag kan planera inköpen innan jag åker till butiken, då köper man bara det man behöver. Det minskar både matsvinn och spar tid och pengar på att man slipper åka flera gånger till affären för att man saknar någon ingrediens. Sen gör jag matlådor av resterna.
Fråga i din affär om du kan få eller köpa mat där bäst-före-datum gått ut. Använd din egen smak, lukt och syn för att avgöra om maten duger. I de flesta fall gör den det. Sparar både pengar, slöseri och miljö.
Vi har en gammal glassburk i frysen som vi kalla ”pyttlådan”. Där åker alla små rester ner, om det så bara är en halv prinskorv som blivit över eller en ensam potatis som blivit kvar i grytan. Och det blir nya spännande smaker på pyttipannan varje gång vi tömmer lådan.
Fota kylens innehåll innan du går hemifrån och ska handla så du vet vad du har i kylen. Då slipper du dubbla uppsättningar av produkterna hemma mindre produkter=mindre matsvinn. Win Win helt enkelt
Vi brukar planera våra inköp. Dessutom när vi handlar i matbutiken brukar vi alltid gå till dem ställen där de förvarar varor som bör ätas snart. Om man skulle köpa något som man inte gillar så går det alltid att använda det till att tillverka någon god maträtt. Det sista som fastnar kvar i yoghurt förpackningarna brukar vi blanda i pannkaksmixen.
Det bästa tipset måste väl ändå stavas GRATÄNG – för att slippa allt rest- släng! Hacka upp den överblivna skinkan och stek med lite av gammal kål- och kanske riv i lite potatis som står i kylen i en skål. Sedan kan du binda ihop det hela med krossade tomater, någon sås-slatt och resterna från skinkans dopp- så har du en gryta på topp! Antingen stannar du här och serverar med lite vört- så har du en middag på stört. Eller så kan du hälla allt i en form och toppa med en resterna av en julig grevé- slänger in i ugnen och rostar brödet breve!
Köpt matlådor i glas och metall samt sparat glasburkar och i dessa sparar jag alla matrester även om det bara är ett par matskedar sallad eller halv potatis, det går att göra hur mycket god mat som helst på dessa små rester. Och blir det något över åker det ner i bokashin.
Vi får alltid mat över i flera dagar efter julafton, för man är ju så rädd att maten inte ska räcka. Och man är inte supersugen på att äta julbord flera dagar inpå mellandagarna så dessvärre kastas mycket mat. Därför ska jag testa recept som kom i senaste buffétidningen, med nya maträtter man kan göra med julbordsresterna!
Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att handla efter säsong och inte köpa allt på en gång. Satsa på några färska råvaror som du kan variera i dina måltider. Het tips just nu är grönkål, verkligen ÄLSKART! Gott att steka och göra knapriga chips av, ha i grytor, sallad, omelett eller smoothies. Håller även väldigt bra jämfört med spenat som ofta snabbt blir dålig. Ett spenat tips är att lägga i lite hushållspapper i den öppnade påsen för då blir inte bladen klippiga och av vätska, de tas istället upp av pappret. Rekommend, rekommend!!
Planera maten för veckan innan och storhandla, bara exakt så mycket du behöver. Titta även innan vad du har sen innan att använda upp innan du köper nytt.
Här hemma planerar vi vad som behövs handlas inför veckan eller dagen så vi kan göra matlådor eller äta rester just för att ingen mat ska slängas. Under jul kan det bli en del mat och även där blir det matlådor, eller att vi skickar med nära och kära hem som äts upp Köttbullar eller skinka är perfekt att ha som pålägg till frukost eller mellis, eller att sparas till andra maträtter i vardagen!
Jag lagar mat hemma, mat jag gillar och lurar barnet att den är bara till mig. Då vill han alltid. Maken får en tråkigare variant av samma (gillar inte nya grönsaker). På så sätt slipper vi kasta något
Vi har ett litet julbord med enbart säkra favoriter, så att vi vet att allt blir uppätet.
Vi försöker att inte handla mer än det vi äter och som går åt hemma. Fryser ned rester eller äter det tills det tar slut.
Handlar merparten ekologiskt och gärna de mindre sköna varianterna som annars riskerar att slängas..
Gör alltid matlådor, och gör jag mat till dottern. Killen och hans son så tar jag alltid det som finns och trollar ihop nått.
Man tager vad man haver ✅
Mitt bästa tips är att förvandla resterna till lyx! Torrt bröd = fattiga riddare. Tacofärs = tacopaj. Kokt potatis = potatisbullar. Rester är inte trist – rester är fest! Mvh hon som har överbliven risgrynsgröt i kylen som ska bli magisk saffranspannkaka imorgon!
Under den här säsongen då konsumtionen av ljus ökar, samlar jag ibland avfallet och smälter det samman för och skapa nya ljus. Både klimatsmart och ekonomiskt!
Regelbunden genomgång av vad som finns (kvar). Dels hittar man rester som ska ätas upp, dels kan man planera framtida maträtter. Kylskåpet gömmer allra mest av det som kan bli dåligt.
Jag brukar alltid ha tortillas hemma så när det blir mkt rester blir det quesadillas. Gör också pytt i panna och paj av rester. Så enkelt att slänga ihop. Kommer jag inte använda resterna direkt, fryser vi in.
Köp en labrador, löser alla eventuella matsvinns bekymmer. Vår vovve i kombination med min aptit= the perfekt match
God Jul
Ta mindre portion till dig själv och ät dig sedan mätt på det som barnen lämnar. 🙂 I förlängningen så ska barnen lära sig att ta mindre och hellre två gånger, men det är en bit kvar dit..
Matsmart är ett fantastiskt företag, som räddar både vår planet och våran mat.
Jag brukar göra vad jag kan , för att rädda varenda liten tomat.
Runt jul blir det många omeletter, där det kan slinka ner allt ifrån julskinka, lax, grönkål från julbordets alla rätter.
Torrvaror går finfint att använda långt efter att datumet gått ut. Och med dem kan man baka mycket innan julen tagit slut.
Finns det några nötter och torkade frukter kvar kan man smidigt slänga ihop en mellanmålsbar.
Tillsätt även lite gryner och en granola du har.
Rosta nötter och grönkål för ett nyttigt och gott mellanmål.
Eller toppa en supersallad med valnötter, russin och brysselkål.
Se möjligheten i varje liten vara, och massa pengar och miljö du kan spara!
Alltså, matlådor .. bästa! Laga antal portioner å väg upp ex pasta för att slippa få rester. Vi gör alltid storkok, lägger i lådor till kyl å frys.
Jag har upptäckt att ALLT passar i mina hemmagjorda granolor och ibland galna müsliblandningar.
Frukt och grönsaker som jag river och torkar, resterna från juicepressen är PERFEKT!
Smulorna från de trasigaste o fulaste kakorna..
En bit proteinbar, lördagsgodisets sista bitar.
Popcorn, smulade pepparkakor, riskakor, majssnacks och knäckebrödssmul..
Verkligen allt, precis allt funkar, salt som sött.
Mitt bästa knep för att minska matsvinnet är att skapa nya maträtter med resterna. Till exempel att göra en god brunsås till de överblivna köttbullarna och använda potatisen och göra mos! Blir ju perfekt med en ny rätt när man börjar bli trött på julbordet!
Äta samma mat varje dag efter tex storkok eller ”julbordsmat” blir lite tröttsamt i längden, gör något roligt och varierande av resterna.
Mitt bästa tips är att planera och storhandla så man kan göra matlådor på det som blir över.
Våga ät middagsresterna till frukost! Busigt och kul sätt att få barnen att själva ta något näringsrikt till frukost. Enkelt att bara värma i mikron ju
Mitt mest självklara tips för att minska matsvinnet, om jag bara får välja ett enda, är att planera måltiderna för veckan på förhand så att man köper lagom mycket och verkligen använder det man har köpt! Inget hinner bli dåligt – att köpa mat utan att tillaga den är den största faktorn för matsvinn i hushållen så detta är en utmärkt lösning!
RESTFEST! Förstår inte hur vissa kan vara skeptiska till rester – det är ju livet?! Sparar tid eftersom man slipper laga mat, man kan få ihop nya, spännande rätter var gång och hur satisfying är det inte att kunna tömma kyl, frys och skåp för att kunna ”börja om”. Som att storstäda lägenheten men med minimal ansträngning. Mättnad, den får man på köpet
Jag satsar tex mer på frysta bär och grönsaker än tidigare. Finns så mycket gott att fylla frysen med. Har 15 km till mataffär så inköpen är rätt bra planerade. Det är attityd, bekvämlighet mm som ger matsvinn. Förvaringsmöjligheterna vi har idag och det stora urvalet av livsmedel ska vi vara mer tacksamma över. När Coronan skapade panik i våras så insåg jag att mitt matförråd skulle räcka många veckor.
Så fin tävling!
Skriv lista efterhand så du vet vad du verkligen behöver. Ta foto på innehållet i kylen- ifall du glömmer listan hemma (är lätt hänt) Frys in det som blir över. Eller bjud hem grannarna, vännerna, familjen på middag 😀 finns det något roligare än att träffas och äta mat? det blir härligt sällskap och maten hamnar i era magar.
Absolut bästa sättet att minska matsvinnet är att tänka utanför boxen och inte alltid gå efter recept till punkt och pricka, utan ta vad som finns hemma! Frysen är dessutom extreeeemt underskattad – allt går att frysa!
Använder kaveln för att få ut det sista ur yoghurtförpackningen!
Småhandla! Vi bor nära en affär och handlar ofta, det gör att vi gör åt det vi handlar. Man får tänka sig för att bara handla det man behöver.
Handla sånt som ligger i lådan för kortdatum, våga laga mat utan recept och utgå från det man har och använda rester. Frys in små skvättar, som man tar fram och kanske får ihop till en lunchlåda eller piffa upp en rätt.
Göra soppor och även smoothies, en blender som fixar båda är perfekt!! På 5 min kan man ha en middag klar på resterna i kylen.
Framförallt våga blanda och ge!! Ofta blir det magiskt gott
Åh hoppas jag inte är för sen!
Jag brukar försöka spara alla rester och skal från när jag förbereder grönsaker som morötter, potatis, selleri och lök eller annat. Viktigast är att de blivit ordentligt tvättade innan. Enklast är att ha en låda eller påse i frysen somm fylls allt eftersom.
När jag har tid så kokar jag en grönsaksbuljong med alla skalen. Jag tillsätter även smakförstärkare som tomatpuré, olja, salt, och pepparkorn. När buljongen kokat i en timme så häller jag upp buljongen mindre kärl och fryser in det till senare soppor och grytor. Oftast brukar jag laga en soppa i samband med kokningen.
Men det går att göra en rätt till!
Bitarna och skalen som silas ur buljongen lägger jag upp på en plåt med olja och rikligt med salt och eventuellt någon krydda. Sedan torkar jag dem på lägsta värmen i ugnen några timmar eller över natt. Sedan har man krispiga skalchips att äta!
Isbitsformen är min bästa vän! Jag äter specialkost, glutenfri vegansk, och är ensam om det i hushållet, så det är perfekt att frysa in överbliven pesto, sås, mm och bara ta fram en portion iskuber sen när jag ska äta.
Men vi fryser också in vinslattar (perfekt att ha i sås!), tomatpuré, kaffe, mjölk mm.
Ger djuren på gården det vi inte lägger i frysen, eller rester som inte går att göra nya maträtter av osv. Av djuren får vi tex tillbaka ägg från hönsen – win, win!
Laga mat av det man har hemma, våga blanda i rester eller nya smakkombinationer för att använda det vi har, gör matlådor, planera inköp och storhandla 1 gång/vecka. Släng inte grönt tex spenat som börjar se trött ut, släng i smoothies. Släng inte grönkålsblast- ha i dem i smoothies. Ja det finns mkt tips..
Lukta, smaka,testa,frysa ner…