Gluten är ett protein som finns i bland annat vete, korn och råg. Man kan även hitta gluten i havre eftersom vetet kan sprida sig på fälten och spannmål även ofta blandas i kvarnar och fabriker. Så vill man skippa gluten helt, leta efter rent, glutenfritt havre.
Eftersom gluten binder vatten är det vanligt att det används som bindmedel i processad mat och halvfabrikat. Så nästa gång du handlar, förutsätt inte att det du köper är glutenfritt, kolla innehållsförteckningen!
Produkter där du kan hitta gluten:
Kryddor
Tomatsås
Salladsdressing
Soja
Ketchup
Korv
Köttbullar
Vegetariska biffar
Färdiga såser
Godis och tuggummi
Kaffe creamers
Buljongtärningar
…Med fler
Fråga! Vart är det konstigaste ställe du hittat gluten? Du kan kommentera här nedan 🙂
Källor:
www.draxe. com
www.zarahssida. se
12 kommentarer
I denna så kallade “bra Cola” (om det nu ens finns) så är det kornmalt i… https://www.mathem.se/varor/lask-med-colasmak/lask-cola-eko-330ml-whole-earth
Konstigaste stället är nog i schampo!! Kommer inte ihåg vilket märke dock. Sen finns det även i behepan B12 som skrivs ut automatiskt till de med brist (och alla magsäcksopererade).
Hej!
Jag har haft långvarig brist på bl.a vitamin B12. Något som hjälpt mig väldigt mycket och som rättat till mina värden idag var när jag hittade denna blogg och började förstå hur allt hänger ihop, genom att ta del av både inlägg och böcker som rör ämnet vilket jag kan rekommendera att fler gör.
Här är en länk dit: http://gluten-celiaki.blogspot.se
Mvh Anita
Hej Anita! Härligt att höra 🙂 Och tack för tips!
// cecilia
Det konstigaste stället jag har råkat ut för gluten är i tzatziki på en restaurang. Jag var så säker på att det absolut inte skulle finnas gluten i en tzatziki så jag tänkte inte på att fråga vilket jag är väldigt noga med annars.
Oj! det var underligt. Helt galet att man ska behöva kolla de rätter som verkligen inte borde innehålla gluten.
// Cecilia
Lakrits
Just det!
I chips utomlands, frysta pommes frites och nu i sesamkakor
Oj! Även i sesamkakor?
Läste någonstans att det kan finnas gluten i tandkräm! Och i odlad lax. Och i mjölk och kött från kor. Då är det från kraftfoder deras magar inte kunnat bryta ner ordentligt. Gäller även laxen. Fast dessa kanske gäller extra känsliga, men ändå. Lite lurigt är det, jag har en celiakidiagnos men känner inte av om jag får i mig gluten. Man går hela tiden med en osäkerhet.
Helt galet ju! Man måste verkligen ha koll på allt! Även det man verkligen inte tror ska innehålla gluten…
// cecilia