När du står där i matbutiken och kollar innehållsförteckningen på brödet och håller i den där gurkan (som är så mycket billigare än den ekologiska. För det är ju bara att skölja av den ändå) tänk en extra gång. Det finns betydligt mer gift i maten än man tror. Och allt står inte på innehållsförteckningen
Många av de kemiska bekämpningsmedlen som används på o-elologiska odlingar finns kvar inuti växterna för att till exempel förhindra svampangrepp. Det går alltså inte skölja av. Karbendazim är ett sånt exempel. Det är cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande. Två andra värstingar är Klormekvat som används flitigt på bland annat spannmål, vindruvor och päron, och Ditiokarbamater som man besprutar potatis, lök och importerade jordgubbar, äpplen och tomater med. Även detta är cancerframkallande och reproduktionsstörande.
Men varför är då dessa bekämpningsmedel som är både är hormonstörande, kan påverka vår möjlighet att skaffa barn och dessutom är cancerframkallande godkända? Myndigheterna anser att resterna man finner i maten vi äter är under de gränsvärden EU bestämt att vi människor klarar av. Men det finns till exempel inga säkra gränsvärden för hormonstörande ämnen? Och man tittar bara på varje ämne enskilt. Inte på den cocktaileffekt som uppstår av alla olika kemiska bekämpningsmedel vi får i oss varje dag.
Så vad kan man göra?
Byta till mat som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
1. Karbendazim
Finns i bland annat:
– Äpplen
– Päron
– Apelsiner
– Jordgubbar
– Tomater
– Spannmål
– Majs,
– Gurka
– Spenat
Cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande. Finns ingen säker gräns för hur mycket karbendazim vi människor tål.
2. Klormekvat
Finns i bland annat:
– Spannmål (havre och råg)
– Vindruvor
– Päron
Misstänks störa djurens reproduktion.
3. Ditiokarbamater
Finns i bland annat:
– Potatis
– Lök
– Importerade äpplen
– Importerade jordgubbar
– Importerade tomater
Cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ett väldigt vanligt bekämpningsmedel som förhindrar svampangrepp.
Källa: www.naturskyddsforeningen.se
3 kommentarer
toppenbra skrivet. superviktigt!
Finns dessa ämnen inte alls i ekologisk mat? Vi försöker köra eko så långt det går. Väljer någon annan vara när det ekologiska blir för dyrt
Det kan säkert finnas spår av dem men inte alls i samma utsträckning som ekologisk odlad mat. Smart, så gör jag också 🙂
// Cecilia