bekämpningsmedel

Har du koll på gifterna i din mat?

av Cecilia Folkesson

När du står där i matbutiken och kollar innehållsförteckningen på brödet och håller i den där gurkan (som är så mycket billigare än den ekologiska. För det är ju bara att skölja av den ändå) tänk en extra gång. Det finns betydligt mer gift i maten än man tror. Och allt står inte på innehållsförteckningen

Många av de kemiska bekämpningsmedlen som används på o-elologiska odlingar finns kvar inuti växterna för att till exempel förhindra svampangrepp. Det går alltså inte skölja av. Karbendazim är ett sånt exempel. Det är cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande. Två andra värstingar är Klormekvat som används flitigt på bland annat spannmål, vindruvor och päron, och Ditiokarbamater som man besprutar potatis, lök och importerade jordgubbar, äpplen och tomater med. Även detta är cancerframkallande och reproduktionsstörande.

 

Men varför är då dessa bekämpningsmedel som är både är hormonstörande, kan påverka vår möjlighet att skaffa barn och dessutom är cancerframkallande godkända? Myndigheterna anser att resterna man finner i maten vi äter är under de gränsvärden EU bestämt att vi människor klarar av. Men det finns till exempel inga säkra gränsvärden för hormonstörande ämnen? Och man tittar bara på varje ämne enskilt. Inte på den cocktaileffekt som uppstår av alla olika kemiska bekämpningsmedel vi får i oss varje dag.

 

Så vad kan man göra?

Byta till mat som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

 

ekologiska jordgubbar

1. Karbendazim

Finns i bland annat:
– Äpplen
– Päron
– Apelsiner
– Jordgubbar
– Tomater
– Spannmål
– Majs,
– Gurka
– Spenat

Cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande. Finns ingen säker gräns för hur mycket karbendazim vi människor tål.

 

2. Klormekvat

Finns i bland annat:
– Spannmål (havre och råg)
– Vindruvor
– Päron

Misstänks störa djurens reproduktion.

 

3. Ditiokarbamater

Finns i bland annat:
– Potatis
– Lök
– Importerade äpplen
– Importerade jordgubbar
– Importerade tomater

Cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ett väldigt vanligt bekämpningsmedel som förhindrar svampangrepp.

 


Källa: www.naturskyddsforeningen.se

 

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Ulrika Lequet 8 augusti, 2016 - 21:18

toppenbra skrivet. superviktigt!

Svara
Lisa 9 augusti, 2016 - 09:00

Finns dessa ämnen inte alls i ekologisk mat? Vi försöker köra eko så långt det går. Väljer någon annan vara när det ekologiska blir för dyrt

Svara
Cecilia Folkesson 9 augusti, 2016 - 11:34

Det kan säkert finnas spår av dem men inte alls i samma utsträckning som ekologisk odlad mat. Smart, så gör jag också 🙂
// Cecilia

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More