Glutenfritt veganskt fröbröd fritt från nötter – ett bröd som passar de flesta!
Det har varit många som efterfrågat ett glutenfritt bröd utan ägg och nötter och här kommer det! Detta bröd är gjort på fröer och glutenfritt havregryn och passar de flesta då det även är nötfritt. Jag brukar skiva upp det, frysa in och rosta på morgonen. En väldigt god frukost som man håller sig mätt på länge!
Längre ner hittar du fler recept på glutenfritt bröd.
Glutenfritt veganskt fröbröd
(1 form ca 25 x 11 cm)
- 6 dl glutenfritt havregryn
- 3 dl solroskärnor
- 2 dl pumpakärnor
- 2 dl hela linfrön
- 1 dl fiberhusk
- 0,5 dl chiafrön
- 0,5-1 dl tranbär (kan uteslutas)
- 2 tsk salt
- 1/2 dl kokosolja
- 6 dl vatten
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bred ut solroskärnor och pumpafrön på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 15 minuter. Rör om efter halva tiden.
- Låt fröerna svalna.
- Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke, i med de rostade fröerna när de svalnat.
- Smält kokosoljan.
- Rör ner vatten och kokosolja i bunken och rör i tranbären.
- Klä en brödform, ca 25 x 11 cm med bakplåtspapper och tryck ner degen i formen.
- Låt stå i ca 30 minuter innan du ställer in i ugnen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timma.
- Ta ut brödet ut formen, lägg på galler och låt stå i eftervärme i ugnen i ca 1 timma.
- Skiva upp och rosta!
Tips:
Förvara färdigskivade skivor i frysen så har du glutenfritt veganskt bröd till många frukostar framöver!
Glutenfritt veganskt fröbröd – Detta kan du ersätta
Kokosolja – Kan ersattas av olivolja eller rapsolja.
Fröer – Du kan anpassa innehållet i detta recept genom att till byta ut fröer mot andra.
Tranbär – Tranbär kan man utesluta helt om man vill eller ersätta mot till exempel russin eller annan torkad frukt.
Fler glutenfria brödrecept
Här hittar du fler recept på goda glutenfria bröd. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Följ mig här
Följ mig gärna för mer tips och inspiration:
5 kommentarer
Ingen bikarbonat eller dylikt?
Hej Maria,
Det stämmer – detta bröd blir mer ett kompakt fröbröd 🙂
// Cecilia
Hej! Inspirerande recept! Ser så gott ut. Men…Undrar över så mycket solroskärnor… innehåller väl mkt Omega 6 som man ska hålla lågt i motsats till omega 3? Hur tänker du kring det? Jag har inflammationer i kroppen och vill hålla nere sånt som driver på.
[…] Jag använder detta bröd till dessa mackor – längre ner hittar du 8 recept på glutenfritt bröd. […]
[…] brukar baka detta bröd som är både glutenfritt och veganskt och ha färdigskivat i frysen. Då är det bara att ta fram […]