glutenfri påskmat

Glutenfri påskmat med västerbottensostpaj, sesamknäcken och gubbröra

av Cecilia Folkesson

Dnna påsk har jag dammat av några gamla påskfavoriter! Den glutenfria västerbottensostpaj är supergod och sesamknäcken med gubbröra är ett perfekt tillbehör till påskbuffén.

Och missa inte årets nya påskdesserter och påskgodis.

 

Glutenfri påskmat – 3 recept:

glutenfri västerbottensostpaj

Glutenfri Västerbottensostpaj (LCHF)

Pajskal
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
40 g smör
1 ägg

Gör så här:
– Sätt ugnen på 175 grader.
– Rör ihop mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk och salt.
– Blanda i rumstempererat smör och ägg och knåda ihop till en deg.
– Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
– Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 8-10 minuter.

 

Fyllning
4 ägg
2 dl vispgrädde
Salt & svartpeppar
300 g riven västerbottensost

Gör så här:
– Höj ugnen till 225 grader.
– Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
– Blanda i riven ost och häll blandningen i pajskalet.
– Grädda ca 20 minuter.

 

 

gubbröra matjesill

Gubbröra med matjesill

200 gram matjesill (eller 100 gram ansjovisfilé)
2 hårdkokta ägg
0,5 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1/2 rödlök
1 knippe hackad dill
1 knippe hackad gräslök
Svartpeppar

Gör så här:
– Koka äggen tills de är hårdkokta, skala dem och låt dem svalna.
– Hacka rödlök, dill och gräslök.
– Hacka äggen och skär matjesillen i mindre bitar.
– Rör ihop crème fraiche och majonnäs och blanda i resten av ingredienserna. smaka av med svartpeppar och ev. lite salt.

 

 

glutenfritt sesamknäcke

Glutenfria sesamknäcken

(1 plåt)
1 dl skalade sesamfrön
1 dl mandelmjöl
1 dl solrosroskärnor
1 dl chiafrön (jag använde vita)
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
0,5 dl olja (kokos eller raps t.ex.)
2 de kokhett vatten

Gör så här:
– Sätt ugnen på 150 grader.
– Rör ihop alla torra ingredienser.
– Blanda i olja och slå på hett vatten.
– Rör ihop till en deg och tryck ut tunnt på bakplåtspapper. Lättast är att kavla ut degen mellan två bakplåtsspapper.
– Grädda i ca 50 minuter.
– Skär/dela knäcket och lägg på galler i eftervärme i ca 15-30 minuter. 

 

Fler recept:

Alla mina recept (alla glutenfria och de flesta även fria från mjölkprodukter) finns på receptsidan

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Ellen 28 mars, 2018 - 18:50

Knäckebrödet: solroskärnor och chiafrön, 1 dl? Eller 1 msk? Eller tsk? 😀

Svara
Cecilia Folkesson 28 mars, 2018 - 21:48

Hej Ellen! Del på alla 🙂
Fixade till det i receptet, tack för att du uppmärksammade!

Hälsningar cecilia

Svara
Cecilia Folkesson 29 mars, 2018 - 14:43

*DL skulle det stå 😉

Svara
Maria Sardal Jerhov 24 april, 2019 - 06:36

Hej Cecilia!
Lagade alla recepten ovan till vår Påskbrunch. Det blev verkligen jättegott!
Tack för inspiration!
Maria

Svara
Cecilia Folkesson 24 april, 2019 - 22:50

Hej Maria,
Men åh så kul att höra!

Kram

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More