frågor och svar

Frågor och svar – Del 2

av Cecilia Folkesson

Fråga:
Jag är lite nyfiken på hur dina barn äter? Jag har själv en 4 åring och försöker så gott det går att undvika socker. Men det är svårt när det kommer till mat. Han gillar inte blomkålsmos osv. Oftast blir det potatis och grönsaker till hans mat. Frukost och mellis är mindre problem då han älskar fet yoghurt med bär.

Svar:
Jag tänker på vad jag ger mina barn att äta. Men eftersom jag valt att ha dem på “vanligt” dagis låter jag dem äta som de andra barnen. Jag förbjuder ingen mat. Jag försöker påverka förskolan så gott det går med tex smör istället för margarin osv. Men det är inte lätt. Jag brukar försöka att göra bättre alternativ. Barnen märker tex ingen skillnad på vanliga plättar och kesoplättar. Man får göra det lilla man kan, och försöka dra ner på spannmål och socker så gott det går : )

 

Fråga:
Jag äter strikt lchf men har flera ggr vaknat på natten o mått illa, haft kramp och ont i magen. Vad tror du det kan bero på?

Svar:
Ingen aning? Jag tycker du ska gå till läkaren och kolla upp detta.

 

Fråga:
Jag vill gärna dricka ägglatte på morgonen men då jag bor i Frankrike vågar jag inte äta råa ägg. Går det lika bra att äta ett kokt/stekt ägg till ist? eller blir det någon skillnad när man äter det rått eller tillagat?

Svar:
Jag har inte ägg i för att få i mig ägg, utan fär att få en mjölkliknande konsistens i kaffet. Det är bättre att äta tillagade ägg än råa, så kör på det. Recept på mejerifri latte här.

 

Fråga:
Har sett att du äter kokosgröt vilket även jag provade och gillade. Men sen insåg jag att det är en väldig skillnad på kolhydratsmängd i olika kokosmjöl varav jag funderar över vad man ska välja. Det varierar ju från 6 gram per 100 upp till 18 gram. Vet du skillnaden och vilken sort använder du?

Svar:
Oj, visste inte att det skilde så mycket. Men just kokosmjölet får man i sig så lite av, så ingen fara. Jag använder Aman Prana. Detta innehåller runt 8 gram kolhydrater/100 gram.

 

Fråga:
Hej. Nu har det körts några rundor med rutakuten. Kan du inte köra tex en rumpakut också?  Bakdelen (rumpa och lår) skulle behöva komma i form till sommaren. :)

Svar:
Bra tips! Vi får köra en squat-akuten snart.

 

Fråga:
Kör periodisk fasta och vill gärna ibland gå en “powerwalk” på morgonen, vad bör jag få i mig efter den?Är det aminosyror då som gäller, eller kan man ta en proteindrink ? Eller klarar man sig på bara vatten fram till lunch?

Svar:
Aminosyror är bra, men inget måste. Kör du periodisk fasta, försök att vänta med maten tills ditt ätfönster börjat. Bara vatten, te och kaffe.

 

Fråga:
Jag är inte överviktig, mkt vältränad, mår bra och äter sunt (utifrån vad vi menar som äter mer lågkolhydratskost) Min fråga är: Anser du att Lchf/paleo är det mest effektiva sättet i form av matintag för att få resultat och då menar jag resultat i form av muskelmassa, shape, uthållighet ( nu pratar jag inte att man måste träna rätt och så, det är jag medveten om och gör, utan jag funderar enbart på kosten) Vad anser du som kostrådgivare? Själv är jag 28 år, tränar 6 dgr i veckan äter lchf iaf Low carb, ( utesluter spannmål, ris potatis och produkter med tillsatt socker) dessutom kör jag periodisk fasta i perioder, som nu kör jag PF 3dgr i veckan. Tacksam för din input och reflektion.

Svar:
Jag tycker Lchf och paleo funkar jättebra. Personligen har jag både fått bättre resultat och mer energi. För mig funkar inte frukt och mejerier är inte heller 100, så jag kör oftast frukt-fri paleo/mejerifri LCHF. Men det låter som du har hittat ett bra upplägg, men va inte rädd för fettet.

 

Fråga:
Tack för inspirerande och idérik blogg!! En fundering, jag har svårt att släppa oron kring riskerna med mättat fett. Reglerar hunger/mättnad bra på ex grädde o ost men känner mig inte bekväm med att äta det. Nyttigare fetter som avocado, mandlar och nötter gör ju att man snabbt kommer upp i många kolhydrater :-( . Vad tänker du om det?

Svar:
Det är absolut ingen fara att äta mättat fett. Mättat fett är inte mindre nyttigt än avokado, oliver etc. Men man ska försöka välja gräsbetat kött och ekologiska produkter och så lite e-nummer som möjligt.

 

Fråga:
Har du något bra tips på måltidsersättning som är lämplig om man kör LCHF och vill ersätta något mål mat? Och som också kan vara bra att ta innan/efter träning? Tack för en inspirerande och informativ blogg!

Svar:
Ingen. Jag förespråkar riktig mat. Men vill du få i dig extra protein om du tränar mycket tycker jag Näring och Holistics är bra : )

 

Fråga:
Jag tar aminosyror före och efter träning. Min fundering är ifall du har något tips på vad man mer kan äta efter träning (ifall det inte är i samband med en större måltid) som inte innehåller allt för mycket protein då jag redan får i mig så gott om det! (helst inte kokos, har svårt med smaken :( ). 

Svar:
Ägg tycker jag är bäst. Eller en smoothie på avocado och bär. Eller nötter.

Du kanske även gillar detta

3 kommentarer

Annie 20 april, 2013 - 22:35

Det pratas ju om att kvinnor reagerar annolunda än män på PF, att de positiva effekterna inte blir lika tydliga. Märker du något av det? Mest med tanke på hormoner och fertilitet. Förstår om det är lite personlig fråga, men det är det som får mig att inte våga mig på att prova, eftersom jag har sån strulig månadscykel.

Svara
Lisa 21 april, 2013 - 16:13

Till dig med frågan om illamående, kramp och magont – kolla upp gallan. Har själv problem med vissa livsmedel och gallan.

Svara
anne64 21 april, 2013 - 20:48

En fråga om PF: Jag dricker varmt vatten med lite pressad citron i innan jag tar min morgon PW med mina hundar. Jag tänkte köra mitt ätfönster mellan 12,00-20,00. Är det ok eller påverkar det på något vis??

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More