Fixar glutenfritt en autoimmun sjukdom som alopecia?

av Cecilia Folkesson

Jamen äntligen! I över ett år har jag kämpat för att få rätten till rätt mat för Sid. Och nu är alla papper på plats.

Vi tar det från början. Det började för ganska exakt två år sen. Vi hade precis kommit till Bali för 6 månader av härlig familjetid. Efter några veckor upptäckte vi en kal fläck på Sids huvud. Ungefär lika stor som en fem-krona. Fläckarna blev fler och fler och helt kala. Vi och hudspecialisterna misstänkte Alopecia areata, en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper hårsäckarna så man tappar hår. Ju större Sids fläckar blev desto mer stressad blev jag. Sid brydde sig inte. Han såg ju dem heller inte i och för sig…

Jag hade inte hört så mycket om denna sjukdom tidigare, och att den visade sig vara relativt vanlig. Ca 2% av befolkningen har någon form av alopeci.

 

Detta är Alopecia

Det kan drabba både vuxna och barn, vissa tappar håret fläckvis medan andra blir helt kala. Ibland växer håret tillbaks, ibland inte.

Alopecia areata Fläckvis håravfall. Kan vara en lite kal fläck till större områden med lite eller inget hår.
Alopecia totalis Man tappar allt hår på huvudet.
Alopecia universalis Förlust av allt kroppshår inklusive ögonbryn och ögonfransar.

 

Det forskas inte så mycket om alopeci då det inte är en livshotande sjukdom. Läkarna kallar det inte ens för sjukdom utan för “ett tillstånd.”

Som tur var har jag läst endel om autoimmuna sjukdomar och kost när jag läste till kostrådgivare och Sid slutade med gluten och även mejeriprodukter direkt. Efter några månader såg vi små små fjun på de blanka fläckarna. Nu var den största fläcken över hela bakhuvudet och hårfästet hade krupit tillbaks en rejäl bit. Allt hår växte ut igen.

När vi kom tillbaks till Sverige var håret som vanligt och jag hade läst att Alopecia kunde vara stressrelaterat även om man inte visste hur det var gällande barn. Men med tanke på flytt, långa resor, miljöombyte, ny bebis osv kunde det ju vara orsaken. Så nu lät vi Sid äta endel gluten och mejeriprodukter igen. Igen var gladare än sid över detta beslut då hand favoriter var turkisk yoghurt och “vanliga pannkakor”. Håret började åter falla!

 

Tillbaks till glutenfritt och mejerifritt

Tillbaks till glutenfritt och mejerifritt och nu ett år senare har allt hår växt tillbaks och inga nya fläckar.

Det ska tilläggas att det varit en kamp med läkare, sjukhus och skola. Att mat skull påverka sjukdomar är såklart inget majoriteten läkarna tror på. En sjukdom ska botas med medicin. Eller just det, alopeci är ju ett tillstånd, inte en sjukdom så det finns inget att göra. Och inga intyg om specialkost till skolan. Och skolan kräver intyg för specialkost. Intyg kräver glutentester där man ska hetsa med gluten i perioder, alltså inget vi var speciellt sugna på. Men en av våra läkare ringde faktiskt upp efter ett tag och berättade att han läst på. Det fanns tydligen kopplingar till gluten hade han läst. Och med ytterligare en kompetent läkares hjälp får Sid äntligen den mat hans sjukdom eller tillstånd kräver!

 

Forskning om alopecia

Och så för nån vecka sen lyssnade jag på ett program om alopeci på P1. Forskare har kommit fram till att alopeci genetiskt är närmst besläktat med glutenintolerans, reumatisms och typ 1 diabetes och inte andra hudsjukdomar som psoriasis och vitiligo som man tidigare trott. Idag när man besöker en läkare för alopeci blir man slussad till hudavdelningen. Detta kommer säkert ändras så småningom. Likaså deras inställning till gluten kan man hoppas på.

 

Hur Sid mår i allt detta? Han har stenkoll på maten. Så himla duktig. Och skolbespisningen är fantastisk! Sist jag var och hälsade på serverades det sötpotatissoppa med kokosmjölk. Han är fortfarande pannkaksälskare och det har vi löst genom att göra några av dessa 7 glutenfria pannkaksrecept. (Vi skippar de med mejerier)

 

 

 

Följ mig här:

För tips, inspitation och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Du kanske även gillar detta

19 kommentarer

Pauline 13 oktober, 2016 - 14:21

Hej! Tappar han hår även vid endast glutenfritt men med inslag av laktos?

Svara
Cecilia Folkesson 14 oktober, 2016 - 02:59

Hej! Ingen aning faktiskt. Det har vi inte testat.
Hälsningar Cecilia

Svara
Annette Johnsson 17 oktober, 2016 - 01:59

Hej! Glad att läsa detta, att få bekräftelse på att det inte är inbillning. Började själv med diet, den strikta autoimmuna paleo-dieten när jag fick AA-diagnosen för en månad sedan + probiotika och L-Glutamin för att reparera den läckande tarmen och redan efter mindre än en vecka såg jag mörka fläckar och nu växer håret för fullt, hittills ca 3 min. Vilken lättnad! När jag träffade läkaren i fredags sa hon att hon aldrig sett så snabb återväxt och hon sa att skolmedicinen låg 10-15 år efter när det gäller autoimmuna sjukdomar. Det sista talade man inte högt om sa hon. Tydligen fattas det tillräcklig många forskningsstudier för att det ska nå till vården och patienten. Egentligen var det min systers MS jag googlade diet för och såg att AA har samma ursprung som autoimmun sjukdom./ Annette

Svara
Cecilia Folkesson 19 oktober, 2016 - 11:23

Härligt att höra!! Hade velat att Sid åt AIP också, med redan så stor omställning för honom att äta gluten- och mejerifritt. Sid äter probiotika också men inte L-glutamin. Ska kolla upp det. Tack för info, och hoppas det fortsätter i samma riktning!
Hälsningar Cecilia

Svara
Johanna 1 maj, 2017 - 12:05

Hej Cecilia!
Vilken probiotika äter Sid?vh
Johanna

Svara
Cecilia Folkesson 5 maj, 2017 - 15:02

Holistics och helhetshälsas. Har inte klurat ut vilken som är bäst…
varierar dessa två.

Svara
Mirella 22 oktober, 2016 - 17:40

Har följt din blogg ett bra tag och måste bara säga att jag älskar den. Du sätter ord på så mycket jag själv känner och upplever. Håller mina rätt allvarliga allergier i schack med hjälp av kosten och kan inte inta koffein, socker, gluten eller mejeri i för stora mängder. En gång är ingen gång men jag blir täppt i näsan:) det har varit svårt att acceptera och jag har gjort revolt ett par gånger eftersom jag älskar latte eller kardemummabullar. Vilket jag så klart blev sjuk av. Tack för din blogg och alla bra recept. Uppskattar det mycket.
Kram Mirella

Svara
Cecilia Folkesson 23 oktober, 2016 - 22:34

Hej Mirella!
Åh vad glad jag blir! Härligt för dig att du insett vikten av kost vid sjukdom. Väldigt främmande för många tyvärr.
Kram!

Svara
Henrik 12 augusti, 2017 - 23:39

Hej,
Är en svensk man som är 36 år. Jag har(hade) alopecia arealis. Tappade ca 25% av mitt hår under en nio månaders period. Sen började jag äta gluteanfritt och efter snart 6 månader glutenfri kost har nästan allt vuxit tillbaka.
Jag äter inte strikt glutenfri kost, utan gör mindre avsteg ibland.
Mejerier äter jag relativt mycket av och anser mig ha en vanlig kost i övrigt, med betoning på hemlagat och husmanskost.

Bara att höra av sig till min mail vid frågor

Henrik.g.j.eriksson@gmail.com

Svara
Cecilia Folkesson 16 augusti, 2017 - 09:29

Hej Henrik!
Kul att höra! Jag tror absolut antiinflammatorisk mat hjälper.
Och tack, det ska jag 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Vickan 4 mars, 2018 - 20:47

Hej Cecilia, intressant! Har tappat för några år sedan femkronors fläckar ( troligen stressrelaterade). Har efteråt fått hypotyreos och b12 brist. Har gluten i släkten, min far samt bror och faster samt kusiner. Borde lägga om min kost till glutenfritt efter denna läsning. Vad är din erfarenhet kring hypotyreos? Det är ju såsom diabetes, gluten även autoimmun sjukdom. Hade varit trevligt att i framtiden slippa äta levaxin. Tack för bra blogg. / Vickan

Svara
Cecilia Folkesson 5 mars, 2018 - 14:27

Hej Vickan,
Jag har tyvärr dålig koll på hypotyreos, men jag vet att många lagt om sin kost (skippat framför allt mjöl och socker, men gärna även mjölk) och blivit betydligt bättre. Kanske värt att testa?

Tack <3

Ha en fin vecka,
// cecilia

Svara
Vickan 5 mars, 2018 - 18:51

Ok, bättre är ju alltid något åt rätt håll. Tack snälla & det samma 🙂

Svara
Cecilia Folkesson 6 mars, 2018 - 08:31

Eller hur?!

Ha en fin dag 🙂
Kram

Svara
Maria 23 april, 2018 - 17:59

Hej Cecilia, tack för en jättefin blogg. Vår dotter som är snart 12 år började tappa hår för 4 månader sedan och nu har hon tappat ungefär 30% av håret. Det kommer hela tiden nya fläckar. Har direkt efter att jag läste din blogg (ca 2 veckor sedan) tagit bort gluten och laktos från hennes kost. Hur lång tid tog det för din son tills håret växte ut igen? Hon har också börjat med probiotika. När vi var hon läkaren så sa läkaren att detta var nonsens och att hon absolut inte tänkte skriva ett intyg till skolbespisningen för gluten och laktosfri mat. Men jag följer ditt råd och tänker fortsätta att utesluta det i hennes mat. Finns det något annat som du kan rekommendera? Hur är det med din son nu, har han fått tillbaka sitt hår igen?

Svara
Maria 4 september, 2018 - 10:20

Hej! Vill tacka för ditt tips och att dudelar med dig. Min dotter fick en fläck stor som en femkrona våren 2017. I början av detta år var fläcken jättestor ch hon fick diagnosen Alopecia areata. Eftersom jag läst din blogg bestämde jag mig för att testa glutenfritt denna sommar då vi själva kontrollerade maten. Sex veckor senare var hälften på väg tillbaks och nu ca 10 veckor senare ser det ut som att resten är på väg tillbaks med. Den helt kala fläcken är nu väldigt liten. Jag hade tur och har en förstående skola så det löser sig med maten. Fortsätter framstegen och allt hår kommer tillbaks kommer jag återkoppla detta till vården. Kanske kan utvecklingen gå snabbare då. Tack! Med vänlig hälsning, Maria

Svara
Kia 27 mars, 2019 - 22:35

Hej, och tusen tack för ditt inlägg! Som många andra skriver – igenkänning på detta! Min 7 åring ha senaste månaderna tappat närapå hälften av sitt hår. Läkaren sa direkt att det var aa det rörde sig om. Direkt när jag fattade misstanke gick vi över till veganskt och glutenfritt. Skolan och matintygen är desto svårare att lösa. Läkare tycker saknas tillräckligt med evidens. Behöver kunna peka på studier och forskning. Vad har ni funnit för studier som pekar på samband som stödjer gluten och laktosfri kost?

Svara
Siw ek 26 november, 2020 - 18:17

Tack för bra information.Jag började tappa hår i våras och nu har jag tappat allt inklusive allt kroppshår. Har börjat äta laktos och glutenfritt .

Svara
MARIE 13 februari, 2023 - 22:43

Hej! Min son,13, tappade allt sitt skalphår när han var liten och det har inte vuxit tillbaka. Det var strax efter en massa doser vaccin som han började tappa håret. Känner starkt att det är orsaken men man måste ju också vara öppen för eventuella diet relaterade orsaker. Det var ju också runt den tiden som han började äta vanlig mat men han har aldrig haft några allergier eller raktion på någon matprodukt. Vad var det som du läste, baserade beslutet att ta bort gluten och mjölkprodukter på? Det är ju ganska stor omställning när man är tonåring och älskar all mat…..speciellt om det inte är anledningen. Ett allergi test borde visa detta kanske innan?

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More