nyckelhålsmärkning

Denna nyckelhålsmärkning!

av Cecilia Folkesson

Jag var med Zion på BVC (barnavårdcentralen) i veckan. Överallt ser jag planscher på vad man ska ge sitt barn att äta. Mina barn äter inte LCHF men jag tänker på vad jag ger dem. Jag försöker minska på socker och gluten och laga mat från grunden. Men när man väl sitter där och blir rekommenderad att servera margarin istället för smör… Då är det är svårt att hålla tyst. Jag är rätt säker på att många anställda på BVC äter smör hemma och bojkottar light.

Jag ringde till livsmedelsverket för ett tag sen för att diskutera det här med margarin vs smör, då mina barn blir serverade margarin på förskolan. Det var ett intressant samtal på 1,5 timma. Jag blev runt-kopplad några gånger för att tillslut få prata med “margarin-experten”.

 

Så här tyckte Livsmedelsverkets “Margarin-expert”:

Jag fick detta som svar: “Om man serverar smör till barnen finns det inget utrymme för fet mat i resten av måltiderna. Man kan t.ex. inte servera både smör och korv på samma dag för då får barnen i sig för mycket fett/energi.”

Så detta kompenseras genom att fylla ut dagen med massa kolhydrater och fettsnål mat. Enligt nyckelhålsmärkningen, så klart!

Margarin-experten berättade även att margarin är en bra fettkälla för det innehåller bra och naturliga vegetabiliska oljor. När jag undrade hur transfetter och omestrat fett kunde vara naturligt och bättre än smör fick jag till svar att studier visar att en ko också innehåller transfetter?!

Ungefär där tog vårt samtal slut.

 

Visst, margarin innehåller inte lika mycket transfetter som det gjorde förr, men det är fortfarande en onaturlig kemisk produkt med massa omega 6 och fullt av palmolja.

 

Slutsaten från Livsmedelsverket:

Margarin är bättre för barn för att det är en “naturlig fleromättad fettkälla”.
Att sedan margarinet framställs så här kvittar visst:

 

margarin

 

Jaja. Jag väljer smör. Och det hoppas jag fler och fler gör.

 

Du kanske även gillar detta

12 kommentarer

Linna 11 november, 2012 - 21:56

Tycker det där är så jobbigt. Jag har ju läst på så mycket jag kan och därför känns lchf med lite frukt som det jag kommer ge till Liten. Men samtidigt ska ju ungen dels till BVC och liknande, men sen även dagis och skola. Kan bara hoppas att man orkar slåss lite för att iallafall slippa halvfabrikat så långt det går.

Svara
Angelica - Vardagsliv med LCHF 11 november, 2012 - 21:56

Det gör jag också!!

Svara
Therese 11 november, 2012 - 23:28

suck! vad ledsamt det är! här hemma serveras det bregott och smör och inget annat…

Svara
Annlouise 12 november, 2012 - 06:32

Hej!
Man blir så upprörd över att det finns så inkompetent personal både på BVC om Livsmedelsverket! Det är människor som man ska lyssna på och som ska vara kunniga! Du skulle skicka dit bilden på margarintillverkningen.
Jag skulle aldrig ge mina barn margarin. Tack för en bra hemsida med massa bra mattips

Svara
Susanna Svanerö 12 november, 2012 - 09:34

Bvc är gör sig själva till slavar under livsmedelsverket. Det är lättare att hänvisa till andra. Samtidigt måste en viss enighet råda men margarin gjorde även mig förbannad när jag fick det i ansiktet.

Vi har också rekommenderats margarin då vi talat om att våra barn inte äter “modern kost”, (vi äter liberal/LCHF ). Margarin motiverades som bra fett pga vikten av omega 3!!! Vid ett tillfälle påtalades även vikten av SNABBA kolhydrater och inte bara kolydrater i sig. Ytterligare oroar sig vår Bvc sköterka att energiintaget skall bli för LÅGT och att våra barn inte får i sig tillräckligt med energi.

Gällande våra barns aptit har äldsta dottern, tre år, alltid haft mycket god aptit och detta spår följer lillasystern som är nio månader. Att de inte skulle få i sig tillräckligt med energi för att vi inte ger spannmål och ris har jag därför mycket svårt att se. På vikten syns det i vart fall inte. Det är inte heller med anledning av vikten vi äter LCHF, utan strävan efter en mer naturlig kosthållning där våra kolhydrater kommer från grönsaker ovan och under jord, bär, nötter, mjölkprodukter och någon frukt.

Att rekommendera margarin är för mig helt vansinnigt! Att till råga på allt hänvisa till omega tre är ytterst ett tecken på okunskap. Fisk är ett klart mer naturligt livsmedel!

Svara
Evelina 12 november, 2012 - 10:03

När ska dom lära sig skillnaden?? Som Lars-Erik Litsfeldt skriver i sin bok Diabetes? Nej tack!

“Det som kan vara intressant att nämna är att intag av naturligt transfett som kommer från produkter från idisslare (kor) i studier visat sig ha ett (om än icke signifikant) samband med bättre hälsa. Konstgjorda transfetter som finns i storköksmargarin, kakor etc är dock farligt för hälsan. Det är alla överens om, även Livsmedelsverket. Men de vet inte att det är skillnad på konstgjorda transfetter och naturliga och vill heller inte ha någon lagstiftning om högsta mängd transfetter i livsmedel”

Irriterande.

Svara
Sol y Sombra 12 november, 2012 - 19:09

Hej, Cecilia! Du har helt rätt i att du inte vill ge dina barn margarin. Ge dem smör och strunta i margarin och nyckelhålsmärkning. Det är ju du som har ansvaret för deras hälsa och du vet säkert bättre än att ge dem margarin.

Angående transfetter i mejerier, så stämmer det faktiskt att mejerier innehåller ett naturligt (!) transfett – det gäller trans-palmitoleic acid (jag vet inte om det heter transpalmitoleinsyra på svenska) och det är en fettsyra som är bra och nyttig och lär minska risken för metabol syndrom och diabetes. Se dessa länkar: http://www.theheart.org/article/1166821.do, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21173413.

Svara
Cecilia Folkesson 12 november, 2012 - 20:30

Tack för länkarna! / Cecilia

Svara
Jessica 12 november, 2012 - 21:38

Hej!
Till att börja med vill jag säga att jag gillar din blogg även om jag inte äter LCHF. Ett av dina inlägg som riktigt satt sig i huvudet på mig är det där du skrev om att välja att äta efter en viss diet är som att vara vegan eller gluten allergiker. Ingen säger ju “idag kan du unna dig en köttbit”. SKITBRA skrivet och det är så sant.

Men nu till att ge sina barn lchf, jag jobbar inom vården och ser varje dag patienter med högt blodtryck och höga blodfetter, patienter som INTE ätit LCHF men ändå har detta. Jag tycker att varje VUXEN människa får göra som dom vill, äta lchf eller ej. Men då det finns väldigt lite forskning om vad lchf gör i längden med våra kärl (pga att lchf är en relativ ny diet) tycker jag det är dumt att ge ett barn lchf kost. Om 20 år kanske, med betoning på kanske, det visar sig att lchf är boven bakom allt högt blodtryck och höga blodfetter och då tycker jag man gjort sina barn en otjänst genom att ha gett dom lchf kost.

Barn borde kunna äta av alla näringsämnen utan att bli överviktiga, tror inte att problemet ligger i kosten utan att våra barn rör sig för lite idag jämfört med för 20 år sen. Uppmuntra till mera utomhuslek, eller som CrossFit Kids som onyx har och låt barnen bestämma själva när dom är stora nog vilken diet just dom vill följa!

Mvh!

Svara
Cecilia Folkesson 12 november, 2012 - 22:21

Hej jessica! Roligt att du gillar bloggen!

Jag tror många missuppfattar vad Lchf innebär. Många tror att man trycker i sig fett. Jag äter nog inte mycket mer fett än en icke-Lchf:are gör. Det handlar med om att äta ren mat och skippa det som vi inte är skapta för att äta. Tex spannmål och tillsatser. I detta fallet margarin.
Och det här med förhöjda blodfetter av naturligt fett.. Jag testade mina triglycerider efter 2 år på Lchf och dom hade nästan halverats. När började vi bli feta? Ca 20-30 år sedan sedan. När kom nyckelhålsmärkningen och lightprodukterna? För 20-30 år sedan. Naturfolk som äter nästan uteslutande mättat fett har inte ens hjärt och kärlsjukdomar. Varför inte?

Jag försöker ge mina barn mindre socker, spannmål, tillsatser och inget matgarin. Det är jag bombsäker på att dom mår bättre av.

Och självklart ska man röra på sig. Jag ser inte Lchf som en diet eller bantningskur. Jag ser det som en sund livsstil. Och till en sund livsstil hör träning. 🙂

Hälsningar Cecilia

Svara
Annica 5 juni, 2013 - 12:19

LCHF står ju för Low carb, High fat och innebär per definition att man begränsar intaget av alla kolhydrater och ersätter mer ett högt intag av fett. Det blir en förvirrande diskussion när man säger LCHF men egentligen menar att man undviker vissa produkter. Det går att äta enligt nordiska näringsrekommendationer samtidigt som man utesluter snabba kolhydrater, margarin och spannmål.

Svara
Sol y Sombra 13 november, 2012 - 08:22

Hej, Jessica,

Jag tycker inte att motion har så mycket att göra med övervikt. Själv blev jag överviktig vid 2-3 års ålder. Sedan var jag överviktig tills jag fyllde 34 – då hade jag börjat äta lågkolhydratkost och röra på mig och jag tror att både kosten och motionen bidrog till att jag gick ner i vikt (sammanlagt 28 kg på tre år). Men var det brist på motion som fick mig att bli överviktig när jag var så pass ung/liten? Det tror jag absolut inte. Men jag tror att det var andra faktorer som spelade in: 1. jag ammades väldigt kort, 2. jag fick välling med banansmak (Nestle), 3. senare fick jag kolhydratrik mat, i synnerhet mycket socker (syltar och sockrade drycker). Jag tror inte jag var för lat på den tiden och inte ville motionera. Jag tror jag hade fallenhet för rubbningar i ämnesomsättningen (vi har ju diabetiker i släkten) och så fick jag fel mat.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More