cecilia folkesson samarbeten

De absolut dummaste dieterna jag testat

av Cecilia Folkesson

Som fyrtioåring har man hunnit testa en hel del olika dieter och sätt att äta på. Och tyvärr oftast med syftet att gå ner i vikt.

Jag har aldrig behövt gå ner i vikt – förutom efter graviditeten med Sid då jag frossade loss och åt allt som kom i min väg och lite till. Jag gick upp (o)härliga 30 kilo och hade 14 kilo kvar efter graviditeten. Det kan man jämföra mot när jag var gravid med Otis, åt hälsosamt, tränade och gick upp 14 kilo totalt. Med samma ursprungsvikt.

 

Vitt bröd och lightdrycker

vitt bröd lightdryck Det var nog under högstadietiden hela mat-hetsen började. Ska tillägga att jag aldrig haft någon ätstörning som jag mått dåligt över, utan har mer varit väldigt vikt– och kroppsfixerad.

Så vad gör man när man växt upp i ett fettskämt samhälle och tror att fett gör en fet? Man skippar fett och äter vitt bröd. “För det är ju bara luft och vatten”. (Ni som minns, minns…) Till detta drack man gärna en light-dryck. Tänk om man vetat bättre. Då hade man sluppit gå hungrig med ett extremt sockerbegär. Förmodligen en av anledningarna att jag inte kan hantera socker idag.

 

Proteinpulver med sojamjölk

När jag bodde i USA dracks det sojamjölk. Alla hade för längesedan insett att mjölk var fullt med hormoner och var allt annat än bra att dricka. Det här med soja och att det heller inte är speciellt bra för oss, var det ingen som riktigt hade koll på.

Så man hoppade helt enkelt över lite måltider då och då och drack proteinpulver. Eller tuggade rättare sagt. Det hade man snappat upp – tuggar man sätter man fart på matsmältningen.

 

Tofu-epidemin

På Maui bodde jag i en liten by som heter Paia. En väldigt härlig hippie-by där man hade stor “Tofu-Get-Together” varje vecka och käkade tofu. Det marinerads, grillades och åts kallt i sallader. Även där – soja. Men det skulle vara vegetariskt – all in.

Och det körde jag på i många år, tills det avslutades på ett oönskat abrupt sätt. Läs mer om den incidenten här.

 

Sockerfritt och rawfood

Mitt uppe i allt detta (fortfarande Hawaii) pratades det mycket om socker. Jag uteslöt allt socker under sex månader. Och herregud vilken upplevelse! Mitt hetsiga och ofta aggressiva beteende vände till det bättre. Jag mådde så bra!

I samma veva började alla äta rawfood och gå på bikramyoga. Läraren, som också bodde i byn var stenhård och gav onda fingret så snart han såg en med vinflaska, kaffe eller mat som inte var köpt i den lokala hälsokostbutiken. Detta var runt 2001 – alltså alldeles för längesen och vid en för ung åder för att fatta att detta upplägg var kanon!

 

LCHF

lchf gräddeEfter jag gick upp alla de där kilona med Sid upptäckte jag LCHF. Även där skippade jag helt sockret. Inte ens en bit frukt slank ner. Inte på många år. Jag är väldigt tacksam för att jag hittade LCHF – även om det inte ät något jag äter idag. Jag utbildade mig till kostrådgivare i denna vevan och lärde mig hur kroppen fungerar.

Men att undvika rotfrukter och tomater för att istället halsa grädde – väldigt tveksamt.

 

Så äter jag idag

lammgryta quinoa myntayoghurtIdag äter jag en mer varierad kost. Jag äter noll gluten, jag undviker spannmål, äter endast mjölprodukter vid enstaka tillfällen och skippar vitt raffinerat socker. Jag äter kött – men väljer då gärna gräsbetat och naturligt kött.

Jag väljer ekologisk och naturligt i den utsträckning det går.

Frukt kan jag äta som/i dessert, allts inget jag äter när jag är hungrig. Och jag mår superbra av denna kost!

 

Din sämsta diet?

Har du följt någon tveksam diet? Berätta!

 

 

 

5 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

5 kommentarer

Effie 24 maj, 2019 - 09:48

Konstiga dieter? O ja.
I tonåren trodde jag också på att fett var farligt, så det undvek jag så mycket det bara gick. Inget fett på mackorna, inget fett i matlagningen. Men inte vitt bröd utan fullkorn (vad jag trodde var fullkorn, i alla fall), och inte light-drycker utöver lättmjölk. Många extrakilon blev det på vikten…
Prövat viktväktarna. Prövat varannandagsfastepaket med dr vad-han-nu-hettes-vetediet. Provat vanlig fasta också. Provat en grötbantning jag hittade i en hälsokostbutik: sju små påsar med gryn; koka en påse på morgonen och smaksätt på olika sätt. Nutrilett, eller om det var något annat pulver. Gjorde eget pulver, enligt något recept jag hittade (kakao, torrmjölk och havrekli). Provat (och äter fortfarande) lchf. Provat blodgruppsdieten (eftersom min blodgrupp äter i princip LCHF, men en del konstiga anpassningar. Gick upp i vikt och mådde inte bättre). Och den tvåveckors som påstås komma från något sjukhus, med 1 kg bananer måndag o tisdag, och sedan ökar på maten tills man på söndag äter biffar och dricker konjak. Funderat på den där där man äter bara frukt på förmiddagen, och bantarsoppa och säkert en hel del till…men man hinner inte testa allt här i livet.
F n testar jag Anna Halléns ALP. I grunden LCHF, med en del justeringar.
Fast LCHF, med grönsaker, kan man inte kalla en konstig diet.

Svara
Bo 27 maj, 2019 - 11:52

LCHF-are halsar inte grädde dom använder det i matlagning.

Svara
Monica Ögren 9 december, 2019 - 06:34

Jag har provat en del olika dieter, men den jag gick fullständigt bet på var Keto – att äta en riktigt fettrik kost med mycket proteiner och i princip inga grönsaker, frukter eller bär. Jag provade och jag var så trött att jag till slut inte fungerade, jag klarade inte av att sköta mitt arbeta. det är möjligt att jag skulle kommit igenom det här nålsögat om jag haft tålamod, om jag hade sjukskrivit mig eller tagit ledigt från jobbet, Men eftersom det inte känns naturligt för mig att äta på detta viset, så avbröt jag detta experiment. Dock kan jag gärna rekommendera andra med t ex epilepsi, lipödem, långvarig smärta eller annat att prova denna diet. För mig passade det inte.

Svara
Eva 1 augusti, 2020 - 09:50

Keto tog mej till sjukhuset där jag låg inne i en vecka med mycket värk . Läkarna skannade hela kroppen men tror att jag hade en gallsten som var fast i levern men jag blev bra utan nån operation.
Det var för mycket fett i keto för min lever.

Svara
Emma Li 24 januari, 2021 - 04:42

Schysst att du har hittat rätt i kosten för egen del och det här att du har valt bort LCHF – det är väl individuellt vad man trivs bäst med? Men varför sprider du bilden att man enligt LCHF ska skippa rotfrukter och tomater för att istället halsa grädde? Märkligt omdöme från en kostrådgivare, det finns visst utrymme för både tomater och rotfrukter inom LCHF. Det beror ju vilken nivå man lägger sig på. En LCHF-grupp på fejjan som har mer än 50 000 medlemmar har rotfrukter som gruppbild och en frukt ibland som naturligt godis kan vara helt okej. De brukar också varna för att säga att man ska vara försiktig med mejerier, så ingen är för att man ska halsa grädde direkt. Inte ett dugg som du beskriver. Live and let live. <3

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More