Fick detta tips från Lina som bloggar på paleolina.wordpress.com
Att aktivera pumpakärnor innebär alltså att man blötlägger dem och med saltets hjälp aktiverar enzymerna i kärnorna så de blir mer lättillgängliga för kroppen. Sedan torkar man dem varsamt i ugnen för inte förstöra de aktiva enzymerna.
Aktiverade pumpakärnor
400 g pumpakärnor
Vatten
Himalayasalt eller havssalt
– Blötlägg pumpakärnorna över natten tillsammans med 1 tsk salt.
– Häll ut på en bakplåtsklädd plåt och strö två kryddmått salt över.
– Ha ugnen på lägsta temperatur och låt kärnorna torka i några timmar. (Är man otålig kan man öppna ugnen och släppa ur fukten samt röra runt så går det lite fortare)
2 kommentarer
Jag skrev ett ganska ingående inlägg om olika antinutrienter som finns bland annat i pumpakärnor och hur man kan komma runt det genom blöttläggning, fermentering, ångkokning och så vidare om du är intresserad.
Finns här: http://www.halsasomlivsstil.com/2013/09/antinutrienter-i-mat-behover-jag-bry-mig-html/
/Johan
Jag brukar visserligen blötlägga kärnorna över natten ,men strunta i saltet.
Och då äter jag kärnorna au naturelle, som dem är. Direkt.
Vad exakt gör saltet och är det effektivare nedbrytning av fytinsyra med (himalaya)-salt?