3 glutenfria luncher! Idétorka i köket? Här får du tre glutenfria luncher som är både enkla att laga och väldigt goda.
Det behöver inte vara svårt att komma på nya vardagsrätter. Alla recepten är glutenfria, lättlagade och perfekta när du vill ha ny inspiration i köket.
Från paj med potatisbotten och bakpotatis med tonfiskröra till en supergod nudelsallad!

Glutenfri paj med potatisbotten
Ett smart och supergott lunchtips – glutenfri paj där botten görs av kokt potatis. Snabbt och enkelt!
Fyllningen går att variera efter vad du har hemma, men här är min favorit med spenat, tomat, oliver och fetaost.
Botten:
- Kokt potatis
- Olivolja
- Salt & svartpeppar
Fyllning:
- Hackad spenat
- Tomater
- Oliver
- Fetaost
- Ägg + en skvätt valfri grädde (eller yoghurt)
- Salt & svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck ut den kokta potatisen i botten av en pajform. Pensla med lite olivolja och förgrädda i ugnen i ca 15 minuter.
- Vispa ihop ägg med en skvätt grädde (eller yoghurt). Krydda med salt och peppar.
- Lägg spenat, tomater, oliver och fetaost i pajskalet. Häll över äggblandningen.
- Grädda i ugnen i ca 15–20 minuter, tills pajen har stannat och fått fin färg.

Ugnsbakad sötpotatis med tonfiskröra
Det här är en riktig vardagsfavorit – ugnsbakad sötpotatis fylld med en supergod tonfiskröra.
Vegetariskt alternativ: Fräs ihop kikärtor, hackad grönkål och smulad fetaost. Krydda med salt och peppar. Fyll de bakade sötpotatisarna och gratinera sen i ugnen ca 10 minuter.
Du behöver (2 port):
- 2 sötpotatisar
- 1 burk tonfisk i vatten
- ½ rödlök, hackad
- 1 knippe dill, hackad
- 2 msk kapris
- 1 dl yoghurt eller crème fraîche
- 1 msk majonnäs
- Rivet skal av citron (zest) efter smak
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Stick några hål i sötpotatisarna med en gaffel.
- Ugnsbaka i 45–60 minuter, beroende på storlek.
- Rör ihop tonfisk, rödlök, dill, kapris, yoghurt/crème fraîche och majonnäs. Smaka av med citronzest, salt och peppar.
- Tips: röran blir ännu godare om den får stå i kylen en stund innan servering.
- Snitta upp sötpotatisarna och fyll med tonfiskröran.

Risnudelsallad
En fräsch och smakrik rätt som passar lika bra till vardag som till helg. Risnudlarna serveras med kryddig kycklingfärs, fräscha grönsaker och en syrlig dressing med lime och sesam. Självklart kan du byta ut kycklingfärsen mot annan färs och använda de grönsaker du redan har hemma.
Tips! Du kan även göra denna med halloumi och jordnötsdressing. (Se recept längre ner)
Kycklingfärs:
- 500 g kycklingfärs
- 1 bit färsk ingefära (ca 1 msk)
- 2 klyftor vitlök
- ½ röd chili
- 1 msk japansk glutenfri soja
- Olja till stekning
Dressing:
- 2 msk japansk glutenfri soja
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 1 msk honung
- Saften av ½ lime
Till servering:
- Risnudlar
- Strimlad rödkål
- Picklade morötter
- Gurka
- Salladslök
- Rostade sesamfrön
- + Dressingen
Gör så här:
- Stek kycklingfärsen i lite olja tills den nästan är genomstekt.
- Tillsätt hackad ingefära, vitlök och chili. Stek ytterligare någon minut.
- Smaka av med soja.
- Rör ihop alla ingredienser till dressingen.
- Koka risnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
- Lägg upp nudlarna i skålar och toppa med kycklingfärs, grönsaker och dressing.
- Avsluta med rostade sesamfrön och lite extra salladslök på toppen.
Jordnötssås:
- 1 dl jordnötssmör
- 1 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 0,5 msk riven ingefära
- 1 klyfta riven vitlök
- ca 0,5 dl hett vatten (späd lite i taget tills såsen får lagom konsistens)
Missa inte receptarkivet
Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration:


2 kommentarer
Tack tack för dina recept! Jag gillar sötpotatis så jag ska testa ditt recept
Hej! Tack snälla för super fina recept som är glutenfria.