Sugen på glutenfria havrepannkakor? Här kommer ett superenkelt recept som du dessutom enkelt gör mjölkfritt.
Det finns nog ingen maträtt som barnen uppskattar med än pannkakor. De blir sååå glada när man överraskar dem med plättar eller pannkakor att man vill göra det varje dag. …Eller nästan i alla fall.
Vi brukar variera mellan bananpannkakor, fluffiga plättar med bovetemjöl och dessa havrepannkakor. Och jag tycker dessa är absolut enklar och snabbast att göra!
Havremjöl och kokosolja
Detta recept innehåller glutenfritt havremjöl. Kanske inte så lätt att hitta i alla butiker, jag köper glutenfritt havremjöl här [adlink] men det går även utmärkt att använda vanliga glutenfria havregryn och köra i matberedaren till ett fint mjöl.
Jag tycker om att steka i kokosolja som tål höga temperaturer. Vill man inte ha kokossmak pannkakorna kan man välja kokosolja utan smak [adlink]. Det går även utmärkt att steka i smör eller ghee.
Glutenfria havrepannkakor
(2 portioner)
2 ägg
1,5 dl havremjöl
2 dl nötmjölk eller annan mjölk
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
Smör eller kokosolja till stekning
Gör så här:
– Börja med att blanda ihop havremjölet med hälften av nötmjölken (eller den typ av mjölk du valt).
– Vispa i resten av nötmjölken, äggen, salt och vaniljpulvret.
– Stek ca 4-5 stora pannkakor eller ett gäng små plättar.
Vill du ha dem lite fluffigare – blanda i en tesked bakpulver i smeten.
Servera med till exempel färska bär, hackade nötter och kokosflingor. Eller gör en hemmagjord chiasylt genom att koka upp bär och blanda i en matsked chiafrön och en nypa vaniljpulver.
Jag gjorde dubbel sats och la in i kylskåpet under natten – och de var precis lika goda när barnen år dem snabbt uppvärmda till frukost i morse.
Glutenfria pannkakor utan spannmål
I detta recept har jag använt havremjöl. Även om det är glutenfritt är det ett spannmål så vill man göra pannkakor helt utan spannmål – kolla detta recept.
Följ mig här:
För inspiration, tips och recept, följ mig gärna på Facebook och Instagram och missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet!
3 kommentarer
[…] Mest besökta receptet i veckan: Havrepannkakor. Klicka här för recept […]
Nu har jag gjort både pannkakor och ugnspannkaka från det här receptet så många gånger att jag måste passa på att tacka för det! Använder samma mängd havregryn och mixar med stavmixer. Använder bakpulver och gör alltid dubbel sats för att mätta hela familjen! Brukar äta med keso, rivna morötter och rårörda lingon. Idag hade vi även tunnskivad banan och kanel.
Hej,
Kan man göra dessa pannkakor utan ägg?