periodisk fasta

Läsarfråga: Paleo eller LCHF?

av Cecilia Folkesson

En av de vanligaste frågor jag får: Vad funkar bäst, paleo eller LCHF?

 

Kort om paleo
Paleo är samma som stenålderkost. Man äter det som fanns på stenåldern. Man skippar spannmål, raffinerat socker, baljväxter och mejeriprodukter.

Kort om LCHF
LCHF betyder lite kolhydrater mycket fett. Här undviker man ungefär det samma som paleo, fast mejeriprodukter är okej och man skippar frukten istället. Allt för att hålla blodsockret på en låg och jämn nivå. Man håller sig mätt länge och ofta räcker det att äta 3 gånger per dag.

 

Så vad är bäst?

Jag hade sagt att det är individuellt. Har man kommit så långt att man börjat utesluta spannmål och socker ur sin kost har man kommit en väldigt bra bit på vägen mot den perfekta kosten.

 

Vem passar LCHF?

Om man har ett starkt sockerbegär kan LCHF vara det bästa. Man utesluten socker (även fruktsocker) vilket gör att man blir av med sockersugen efter ett tag. Man håller sig mätt länge och tänker inte på mat lika ofta. Är man överviktigt är LCHF också kanon. Man slipper det fettlagrande insulinpåslaget som högt blodsocker ger.

 

Vem passar paleo?

Om man tränar mycket tycker jag paleo passar bäst. Man äter lite oftare, bra mellanmål då och då, vilket gör att man får lite extra energi. Speciellt om man tränar högintensivt. Har man problem med magen är paleo bra då det oftast är en renare kost jämfört med LCHF. En fälla i paleo-kosten är frukt och naturlig sötning. Bara för att det är “tillåtet” att äta detta inom paleo äter många för mycket av det. Och fruktsocker påverkar blodsockret på samma sätt som vanligt, vitt, raffinerat socker.

 

Summering:

Ren, ekologisk mat är bäst. Fritt från spannmål, socker, mejerier och tillsatser. Återhållsamt med frukt och naturlig sötning. Alltså LCHF utan mejerier, eller paleo med lite frukt.

 

Följ mig här:

För inspiration, tips och recept, följ gärna på FacebookBloglovin’ eller Instagram

 

 

Du kanske även gillar detta

2 kommentarer

Maja 24 februari, 2016 - 16:25

Jag kör en variant av lchf / paleo som jag tycker passar mig bäst. Så som sagt det gäller hitta vad som är bäst för dig själv.
Mer bär å rotfrukter än lchf, mer mejerier och animaliskt fett än paleo. Men viktigast inget spannmål och inget socker. Utan honung som sötning och ibland glutenfri havregryn.

Svara
Cecilia Folkesson 24 februari, 2016 - 21:54

Låter bra! lsom du säger, det gäller att hitta det som passar en själv bäst 🙂

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More