Ekologiska-natpasar
glutenfria Sötpotatisplättar

Vi har drabbats av höstens never-ending-förkylning. Alla är dåliga i omgångar och speciellt Otis verkar tappat matlusten. Bananpannkakor går alltid hem, men det går ju inte äta bananer hela tiden. Testade en ny variant; sötpotatisplättar. Det gick hem! (Trots den något skeptiska minen.)

Superlätt att göra och med få ingredienser. Både ägg och sötpotatis har lång hållbarhet, så bara att bunkra upp kylen. Perfekt!

 

Sötpotatisplättar

1 sötpotatis
2 ägg
1 klick smör eller kokosolja
0,5 tsk kanel
1 nypa salt

 

glutenfria Sötpotatisplättar

Gör så här: Skala sötpotatisen, tärna och koka tills den är mjuk. Stavmixa eller mosa med lite smör eller kokosolja. Vispa i ägg och kryddor. Jag körde allt med stavmixern. Stek små plättar på svag värme. Ju mindre plättar, desto enklare att vända. 

 

1 kommentar

 1. Hej Cecilia,
  jag har också experimenterat för att få till goda och nyttiga plättar. Skickade in ett förslag som jag var särdeles nöjd med till till nya matmagasinet Matkärlek och chefredaktören Anne Aobadia provlagade och gillade dem och tog med dem i tidningen, (5/2015, sid 71). Hon kallade dem Allemansplättar.
  De är baserade på ägg och keso. De är väldigt snabba och enkla att laga och min dröm är att de ska kunna lagas av barnen själva efter skolan och på äldreboenden och sjukhus och förstås även som lunch i skolor kanske tillsammans med stekt fläsk och lingon. Lika goda med bär och grädde. Så här är receptet (ca 12 st; 3-4 portioner) om du eller någon vill prova ett alternativ till dina sötpotatis/bananplättar:
  50 g smält smör eller 3 msk rapsolja
  250 g keso
  4 ägg
  1 dl mandelmjöl
  1/2 dl pofiber
  1/2 dl bovetemjöl
  1 tsk bakpulver
  1/4-1/2 tsk salt
  2-3 msk smör/olja till stekning
  Näringsvärde/portion (baserat på 4 portioner): 230 kcal, 20 g protein, 25 g fett och 8 g kolhydrater.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*