”kokosnötsskålar”
ekologiska ägg

Äggkonsumtionen i Sverige ökar och fler och fler konsumenter väljer ekologiska ägg

Såhär skriver Svenska ägg:
Äggkonsumtionen i Sverige har ökat generellt, men i sommar har många konsumtenter bokstavligen sett tomma hyllor där det vanligtvis står ekologiska ägg. Efterfrågan har ökat mycket snabbt och flera av våra medlemmar ställer nu om sin produktion.

En del ställer om sin konventionella produktion och en del bygger helt nytt. Omställningstiden är flera månader från beslut till att äggen som produceras hamnar i butiken. Bara att kläcka fram och föda upp ekologiska unghöns tar cirka fem månader. Dessutom behövs tid för om- eller nybyggnation av stall för hönsen.

Fakta om ekologiska ägg
Ekohönan ska kunna röra sig fritt i stallet och hon måste ha möjlighet att gå ut i en beteshage. Där kan alla hönor krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs när vädret tillåter. Hönsen kan även sprätta och “bada” i ett strömaterial, sand, kutterspån eller liknande på golvet inne i stallet.

  • Andelen ekologiska ägg av den totala äggproduktionen är i dagsläget drygt 12%.
  • Ekologiska värphöns ska ha möjlighet att gå ute när vädret tillåter.
  • Varje höna ska ha fyra kvadratmeter utomhus.
  • Minst 95 % av fodret ska vara ekologiskt odlat
  • Ekologiska höns hålls frigående och har lite mer plats inomhus än de konventionella.


Fakta, bild: Svenska Ägg

 

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*