Jag har ätit äggfrukost i princip varje dag i snart 4 års tid. Men i slutet av graviditeten har det tagit emot. Allt som har med kött och varm att göra tar emot. Så frukosten har varit jobbig. Inga ägg? vad äter man då?
Jag har hittat chiapuddingen. Min räddning!!!
Chiapudding (1-2 port)
0,5 dl chiafrön
1,5 dl vätska (tex kokosmjölk, mandelmjölk, cashewmjölk)
1 krm vaniljpulver
Blanda noga och ställ i kylen några timmar. Servera med med nötter, bär, kokos och nötmjölk.
Tävling!
Vilken är din bästa äggfria frukost? Skriv din bästa frukost i kommentarerna. På måndag den 28 juli utses en vinnare. Bästa förslag belönas med en väska från shop.ceciliafolkesson.se
Lycka till : )
30 kommentarer
Själv fått lite problem med ägg på senare. Har lite mer paleoinspirerad kost än LCHF och har märkt att något som funkar riktigt bra är:
1 avocado
1 banan (fryst för lite fastare och kallare “yoghurt”)
Lite citronsaft eller limesaft
Mixa med stavmixer, klart!
(Receptet kommer egentligen från en paleokokbok, men är ändå mitt bästa tips!)
Nötter, kokos, tranbär eller frukt på det. Mättar riktgt bra och är supergott! 🙂
Mina bästa äggfria frukostar:
– Hälften keso, hälften grädde, vaniljpulver blandas. Serveras med exempelvis hallon, nötter eller bara lite kanel.
– Rysk yoghurt med nötter.
Annars funkar väl fröknäcke med massa pålägg eller dylikt. Fruktsallad med grädde skulle också vara gott, beroende på hur liberal man är.
Jag äter också äggfrukost varje dag, men när jag tröttnar på det så brukar jag istället slänga ihop en smoothie med Holistics proteinpulver. Min favorit brukar se ut såhär:
1/2 avokado
1 ekologisk kiwi
En stor näve ekologisk bladspenat
Några bitar honungsmelon
4 msk ekologisk turkisk yoghurt
2 dl vatten
1-2 skopa holistic proteinpulver vanilj
En mättande smoothie fullproppad med näring ger en perfekt start på dagen!
Avokadoyoghurt! En avokado som jag mixar med en skvätt nötmjölk och en näve valfria bär(frysta blir godast)Toppar med riven kokos, gojibär och bipollen. Snabbt, smarrigt, näringsrikt och mättande!
jag skulle ju ha skrivit chiapudding också men eftersom du redan gjort det så tar jag min andra favorit. jag äter nästan varje morgon yoghurt gjord på en banan, en näve hallon och lite kokosmjölk sedan mixar jag till en härlig konsistens. toppar med paleomüsli (ungsrostade nötter, frön, kokosflingor, kokosolja, kardemumma) och kokoschips. SÅ GOTT! en kopp med svart kaffe till också. kanske en klick kokosolja i så står jag mig länge på en god och bra frukost!
Mitt tips, “Fruktsallad med bovete och yoghurt”
bovete
nötter, kärnor eller frön
kanel eller kardemumma
naturell yoghurt
palmhonung
frukt och bär, t ex jordgubbar, nektarin, banan, persika, aprikos, körsbär, hallon, blåbär, vinbär, päron
Lägg bovete i blöt under natten i rikligt med vatten, skölj bort hinnan, dagen efter och låt rinna av i en sil. Men det går också bra att koka enligt anvisning på förpackning.
Skär frukten i bitar och blanda med bovete samt nötter eller vad du gillar. Lägg i skål och lägg på en klick yoghurt. Pudra över malen kanel eller nystött kardemumma! Så himla gott…
Jag har två favoriter; en är just chiapudding gjord på kokosmjölk med hallon, o den andra är att mixa avokado, banan, hallon o kokosmjölk till en “paleo-yoghurt”. Har man tex inte hallon el kokosmjölk hemma el om man inte äter banan, så går det bra att skippa, så länge avokadon är med! 🙂
Smoothie!!! Min man och jag har börjat dagen med en näringsrik smoothie i nästan 8 år nu! Ibland äter vi mer matig brunch men då saknar vi alltid morgonens smoothie, så det blir alltid att vi går tillbaka till det!! Vi använder kokosmjölk eller naturell yoghurt som bas och lägger i mycket fryst hackad EKO spenat (ibland varvar vi med broccoli eller grönkål), ibland en liten näve bär (lingon, blåbär, hallon eller liknande). Vi brukar även ha i lite ärtprotein, spirulina eller vetegräs för extra näring, kokosolja, och ibland lite kokosmjöl eller fiberhusk samt pyttelite stevia för att göra den godare (använder ju ytterst lite bär/frukt i så smakar inte så gott utan, haha). Med smoothies finns hur många varianter som helst så vi tröttnar aldrig och de måste inte vara packade med varken socker eller fruktos! Om vi ska hålla oss mätta extra länge någon dag tar vi ett frökex med något pålägg till. Lycka till att hitta fler frukostalternativ som passar dig under den sista delen av graviditeten! 🙂
Har samma problem med ägg men har nu hittat kesoplättar som blivit min standardfrukost! 1 ägg, en halv liten burk keso, en msk fiberhusk och lite salt stavmixas och steks på medelvärme. Jag äter plättarna som macka med olika pålägg. Favvon är ost, skinka och saltgurka 🙂 Eller så har man bär till! Gillas även av kidsen!
Den är äggfri, men med kött
En avokado mixas med en burk kokosmjölk och ev lite vaniljpulver och några solmogna jordgubbar. Med denna frukost har jag massa energi att träna löpning eller cykling med 🙂
Smoothies på: 1-2dl frusna hallon/blåbär, 1avokado, 1msk lecithin, 1tsk acai pulver, 1msk proteinpulver naturel (antingen kasein/vassle eller ärt/havre) och fyll upp med kokosmjölk/kokosgrädde – mixa med stavmixer. Toppa med Hampafrön, Chiafrön och Kokoschips
Min lyxfrulle består av 1 dl rysk yoghurt, 1/2 dl ekogrädde, 1 droppe flytande stevia, en nypa äkta vaniljpulver och så lite egenplockade hallon/blåbär på toppen! 🙂
min favorit är fröknäcke med massa bregott havssalt, prästost och en gurkskiva, några salamiskivor, ½ avokado sen maaaassa kaffe med kokosolja i !
Jeg har hele sommeren været helt vild med kold og æggefri morgenmad – og det selvom jeg ikke er gravid 🙂
Min favorit i øjeblikket er denne smoothie/greenie/paleo-yoghurt-sag. Den er toplækker og frisk om morgenen.
Jeg kører følgende i min blender:
1/2 avocado
1 stor håndfuld frossen broccoli
1 håndfuld friske hindbær
1 dl kokosmælk
ca. 1/2 dl koldt vand
1 spsk. hampefrø-protein pulver
1 spsk. koldpresset, økologisk sesamolie eller kokosolie
1/2 tsk. vanillepulver
et knsp. salt
Jeg topper typisk med friske bær, chiafrø, revet kokos og mandler. Jamen, det er gudespise altså! Den er i øvrigt også god med frossen ananas i stedet for hindbær og frossen spinat i stedet for broccoli.
Portionen ser sådan ud:
http://instagram.com/p/q6GGcbhc-U/?modal=true eller
http://instagram.com/p/q06vrXBc7V/?modal=true
Hallonfluff: frysta hallon, kokosgrädde eller det vita i kokosmjölken, kardemumma och ev en halv avocado eller några blötlagda cashewnötter. Toppad med chiafrön eller kokosflingor. Kan varieras i all oändlighet. Det bästa med den här är att den får utmärkt att frysa in och tas ut kvällen före den ska ätas. Perfekt som frukost på jobbet om man som jag inte får i mig något hemma.
Jag håller med att chiapudding är fantastiskt gott och jag äter det jämt med olika variationer.
– mixa ner avokado, toppa med hallon/ blåbär
– kanel, kardemumma, vaniljpulver
– banan, kakao, krossade linfrön
Annars tycker jag om kyckling klubbor och avokado till frukost.
Nötgröt som jag hittat på paleobloggen undervarttak.se. Gott som alternativ till varm kokosgröt nu när det är sommar:)
Nötgröt
1/2 dl mandel
1/2 dl kokosflingor
1 tsk linfrö
1 dl valfri mjölk – vanlig mjölk, kokosmjölk, mandelmjölk…
1/2 dl vatten
vaniljpulver
Mixa mandlar och linfrö, jag gillar när det är lite crunch kvar. Blanda med resterande ingredienser. Lägg i en burk i kylskåpet. Ta fram på morgonen och blanda runt försiktigt. Servera med ditt favoritbär och valfri mjölk. Om man vill variera sig kan man använda kanel eller kardemumma istället för vanilj.
Äter ofta äggfria frukostar och då ofta gårdagens rester 🙂 men vill jag ha något mer liknande frukostmat så mixar jag en avokado med en banan! Sedan toppar jag med kokosflingor, lite kokosmjölk och några bär, just nu med röda vinbär för det syrliga passar så bra ihop med det andra! Och självklart alltid med en kopp hemkokt buljong till!
Mejerifri och äggfri frukost!
En halv avaokado
Drygt en halv dl kokosmjölk
En näve fryst mango eller frysta bär (hallon ex)
Citronsaft
Drygt en matsked kokosolja
Eventuellt lite färsk ingefära
Stavmixa till “yoghurt” konsistens 🙂
Toppa med nötter, kokoschips, förska bär etc!
Världens bästa äggfria frukost!
2 fröknäcken, som pålägg, mosa en avokado ihop med örtsalt och hackad färsklök, detta tillsammans med en skål med två nävar frysta hallon mixat med mandelmjölk toppat med kokoschips och mandlar. Mums i magen 🙂 och helt veg men utan ägg 😉
Chiapudding
2msk chiafrön
1dl vatten
Får stå och svälla sen toppa med bär/frukt och müsli.
Eller
Mixa
1banan
1 avokado
Toppa med müsli
Linfrögröt med blåbär 🙂
3 msk linfrö
120 gram kokosmjölk
20 gram smör
1 tsk kokos olja
Blanda linfrö och kokosmjölken i en skål och in i micron i 30-40 sec
Blanda sedan i smöret , lite olja och strö på kanel och på lite blåbär , vinbär eller hallon 🙂
Min bästa äggformade frukost är en halv mosad(funkar med en hel också, blir lite sötare då) banan och en avokado som jag mixar ihop med lite kokosolja. Till det en god paleomüsli och lite bär. Underbart!!
Hahahahaaa! ÄGGFORMADE!!! Nej! ÄGGFRIA ska det ju vara! Stavningsprogrammet från avgrunden! Skickat från mobilen och råkade toucha “skicka kommentar”….sorry.
Mvh, Heléne
Jag brukar göra egen yoghurt. Jag tar en banan, ca 0,5 dl kokosgrädde och 1,5 dl frysta hallon och blåbär. Mixa allt och smaksätt ev med vaniljpulver. Sen kan man ha på musli, jordgubbar, riven kokos, bipollen eller vad man nu gillar.
Vill man ha lite mer nyttigheter i yoghurten kan man blanda i en tesked Super booster greens från tex Superfruit.
Åh, upptäckte detta med nyss och åt min första chiapudding igår till frukost. Gjorde en variant med kakao som smakade chokladpudding, lite för mycket efterrätt för mig. Imorse mixade jag istället med frysta hallon, smakar som hallonsorbet och toppade det hela med kokoschips 😉 Testa!
Ca 2-3mskkokosgrädde, lite lakrispulver och hett vatten mixas ihop. Mums eller turkisk yoghurt med nötter och frön.
Min äggfria (och lite höst/juliga) frukost är:
Keso toppad med kanel och skivad apelsin till.
Mums! Smakar typ julig efterrätt, så kanske inte världens bästa tips i sommarvärmen, men ville ändå dela med mig 🙂
I live abroad so I’m writing in English, it’s easier because I don’t have any swedish letters. Annars blir det sahar! I thought it wasn’t recommended to eat more than 2 matskedar/spoons of chia per serving and in England it’s not recommended to eat while pregnant as there is no official study on it. What is your views on that.
Tack