julkalendern ceciliafolkesson Matsmart

Lucka 17 – Vinn presentkort värt 1000:- hos Matsmart.se

av Cecilia Folkesson

– Luckan presenteras i samarbete med Matsmart.se – 

 


Tävlingen är avslutad och luckans vinnare är Lisa! Missa inte att vara med och tävla i kommande luckor. Du hittar dem på ceciliafolkesson.se klockan 06:00 ända fram till julafton!

 

I dagens lucka tävlar du om ett presentkort värt 1 000:- hos Matsmart.se

Hos Matsmart.se hittar du mat med upp till 90% rabatt! Mat som i många fall annars hade slängts på grund av bland annat:

– Överproduktion
– Kort eller passerat bäst före-datum
– Säsongsvaror
– Förpackningsbyten

Länge leve maten!

 

Så här är du med och tävlar:

Vad är ditt bästa tips för att minska matsvinn i hemmet?
Skriv ditt tävlingsbidrag i kommentarerna nedan så är du med och tävlar!

Tävlingen avslutas ikväll (17:e december) klockan 23:59 och vinnaren presenteras dagen efter i detta inlägg. Du kan självklart vara med och tävla igen imorgon, även om du redan vunnit en lucka.

Lycka till!

 


Vinstvärde: 1 000:-. Juryns beslut går ej att överklaga. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Du måste var över 18 år och bosatt i Sverige för att delta.

 

108 kommentarer
0

Du kanske även gillar detta

108 kommentarer

Johanna 17 december, 2018 - 06:54

Mina bästa tips på att minska matsvinn är att lukta på maten och inte gå efter datum plus att jag har höns och en hund som gärna äter de få rester som vi får över.

Svara
Marie Jander 17 december, 2018 - 22:27

Använd rester i en soppa, eller tärna resterna direkt och lägg i en datum märkt burk i frysen, enkelt att ta fram när den är full och stfk en pyttipanna på.

Lökskal och blast och grönsaksbitar som börjat skrumpna kokar jag buljong på.

Svara
Lovisa 17 december, 2018 - 07:25

Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att spara alla matrester och använda de till nya måltider. Att äta matresterma som smårätter och plocktallrik.

Svara
Jenney 17 december, 2018 - 07:26

Vi gör jämt middagar av de rester som vi har kvar. Vi hade till exempel en julmiddag här för en vecka sedan och av all julmat har det blivit laxpytt med rödkål, skinkrullader med grönkål och ädelost och sambon fick köttbullar i tomatsås med julkryddor. Perfekt när man har mycket mat över och inte vill slänga någonting.

Svara
Ellen 17 december, 2018 - 07:27

Åh Matsmart är ju bästa hemsidan/butiken på nätet! De gör verkligen en god insats för klimatet!

Det finns så många sätt att minska sitt matsvinn på. Förutom att köpa mat med kort bäst före och sedan frysa ner, är mitt absolut bästa tips att hitta på nya rätter av de rester man har. Köttfärssås kan bli till lasagne eller soppa, linsgryta är lätt att blanda med ägg (eller valfri ersättning för veganskt), och eventuellt nya kryddor för att stekas till biffar och överblivna grönsaker kan läggas i paj, omelett, gryta eller soppa. Möjligheterna är oändliga!

Svara
Daniela lilius 17 december, 2018 - 07:31

Mitt bästa tipps är att använda ”rester” till någon ny rätt. T.ex så går det att använda mycket som pålägg på pizza. Man behöver inte heller alltid äta samma. Idag t.ex äter jag fiskgratäng från igår, min man halloumigryta från en annan dag och barnen köttbullar från i lördags!

Svara
Daniela Lilius 17 december, 2018 - 07:32

Min Mail blev fel

Svara
Malin Nystrand 17 december, 2018 - 07:34

Vi köper ofta livsmedel med kort hållbarhet. Sparat ett par kronor och anpassar matlagning efter det som finns. Vi kör även matlådor varje dag på jobb, och mycket “pyttipanna” 🙂

Svara
Sofie 17 december, 2018 - 07:41

Gör en soppa och släng i matresterna. Eller en omelett, eller en pyttipanna. Eller plocka ihop alla rester och ät plockmat. Det är ju egentligen så himla enkelt att minska matsvinnet! Och handla inte för mycket på en och samma gång, bättre att småhandla när det behövs.
Älskar för övrigt Matsmart 🙂

Svara
Michaela Irehall 17 december, 2018 - 07:48

Mitt bästa tips kallas planering! Varje vecka planerar vi upp exakt vad som ska lagas varje dag och handlar färskvaror därefter. Det gör att det faktiskt väldigt sällan slängs mat här hemma. Ibland lämnar vi även en lucka i planeringen där vi äter rester om vi vet att vi lagat mat som blir mycket av.

Det är verkligen skillnad här hemma sen vi började planera och man slipper det dåliga samvetet när man slänger massa mat, man inte ens använt!

Svara
Malin Wennberg 17 december, 2018 - 07:56

Mitt bästa tips är att inte köpa hem mer varor än de som man med säkerhet kommer att använda. Inte luras av butikens erbjudanden och köpa varor för att det är billigt utan endast köpa det som kommer till användning för att minska matsvinnet!

Önskar dig en fin jul!
KRAM!

Svara
Caroline 17 december, 2018 - 07:58

Att minst ett par dagar i veckan laga mat av bara sånt som finns hemma så att kylen blir tom. Man har alltid mycket mer än man tror. Många springer på affären var och varannan dag och det måste vara fullt jämt.
Jag gör ofta ugnsgrönsaker på allt som är ”kvar” tex. Detta kan sen användas som tillbehör till allt som lagas kommande dagar.
Grönsaksbiffar är också gott och blir spännande att smaka när man stoppat i något nytt. Annars går det alltid att laga och sen frysa in till exempel. Sen köper vi gärna halva priset-varor på affären om det finns. Och vi äter a l l t i d matlådor på resterna. Många slänger bara maten. Slutligen har vi faktiskt blivit delägande grisbönder på sommaren. Det blev vi för att få kött utan socker, nitriter och andra tillsatser. Men en grymt () bra bieffekt är att de äter allt! Potatisskal, melonskal, citronskal, matrester mm. Det märks tydligt i soppåsen! Har funderat på att testa Bokachi under vinterhalvåret.
Det finns hur mkt som helst att göra!

Svara
Malin sandberg 17 december, 2018 - 08:07

Vi kollar alltid kort datumdisken i affären, sparar vi och så hjälper vi affären med att dem slipper slänga mat. Vi är noggranna med att lukta på maten och inte bara gå på kort datum, vi använder alltid våra rester till att skapa nya middagar så verkligen inget går till spillo. Håller tummarna för att jag vinner!

Svara
Birgitta 17 december, 2018 - 08:17

Vi gör alltid matlådor på det vi har i kylen. Det kan bli olika rätter till oss för att inte slänga något. Blir det ändå mat kvar in i frysen med det. Rester kan användas i omelett, soppor och plocktallrikar. Luktar alltid på maten, oftast går den att använda efter bäst före datum.

Svara
Jenny Theander 17 december, 2018 - 08:24

Jag kombinerar flera delar för att minska matsvinnet. Ledorden är ordning och reda, planering och kreativitet.

– Ordning och reda – när det är ordning i kylskåp och frys ser man lättare vad som finns och man vet vad man har att utgå ifrån inför middagar och handling. Bra med glasburkar i kylen som gör allt mer synligt!

– Planering – veckomatlista är A och O -då köps inget onödigt som sen behöver slängas. Om jag hittar något i “matsvinnslådorna” i affären med kort datum, planerar jag om i matschemat för att dessa varor ska kunna användas så tidigt som möjligt i veckan!

– Kreativitet – matrester blir hos oss ofta en god pastasås eller gryta.

Svara
Ida 17 december, 2018 - 08:46

Storhandla inte! Man köper alltid mer än en behöver. Gå inte på “köp tre betala för två”. Köper ofta mat med utgånget datum, aldrig nåt fel på de varorna. Slänger inte mat utan gör plockmat av rester eller använder i en soppa. En överbliven potatis, vissna morötter mixar jag ned när jag bakar bröd. Blir så saftigt. Frys in mat och gör matlådor. Planera veckans mat så slipper man spontanhandla vilket aldrig blir bra. Handla inte hungrig

Svara
Maja Andersson 17 december, 2018 - 09:10

Att skriva lista till handlingen för att inte köpa mer än man behöver men även att ha bra matlådor för att kunna spara rester i, håller på att byta ut mina plastlåtor till glas

Svara
Malin Karlsson 17 december, 2018 - 09:10

Försöker laga nya rätter på det som blir “över” så man hela tiden strävar efter att göra slut på produkter så de inte behöver slängas i slutändan! Alltid uppskattat (från min sida) att inte behöva åka till affären i onödan!

Svara
Tova 17 december, 2018 - 09:27

Jag handlar alla mina torrvaror på matsmart <3 Bäst före datum på sådan är väldigt missledande, torrvaror håller mycket längre. Färska saker köper jag inte mer än vad vi kommer äta, jag storhandlar inte saker att ha hemma "bara ifall" Dålig ekonomi har vart bra för planeringen där, vi har i princip inget matsvinn =)

Svara
Sandra R 17 december, 2018 - 09:43

Mitt bästa tips är att stoppa in rester i brödbak. Kokt potatis som man mosar blir till exempel supersmarrigt i brödet.

Svara
Anna 17 december, 2018 - 09:58

Jag kyler/fryser in mat som blivit över och “återanvänder” som lunch eller gryt bas till nya maträtter med tillägg av grönsaker, bönor och annan kryddning osv. Grönsaksrens stoppar jag i frysen och använder i buljonger, soppor, grytor osv. På så vis blir det nästan inget svinn och det lilla som blir går till biogas. Mitt bästa matsvinnstips är dock att bara köpa så mkt som går åt!

Svara
Madeleine 17 december, 2018 - 10:07

Om någon vara börjar bli dålig brukar jag frysa in den så är det vara att ta fram sedan när man är sugen på den.

Svara
Ellen 17 december, 2018 - 10:26

Mitt bästa tips är nog att inte köpa mer än vad jag behöver. Och är jag mätt men har mat kvar i matlådan t.ex. så äter jag tusan upp ändå. Jag haaatar att slänga mat och gör det (typ) aldrig. Sen så luktar, smakar eller tittar jag på maten hellre än att läsa på datumet faktiskt. Det ska man inte vara rädd för! 🙂

Svara
Sylvia Hällgren 17 december, 2018 - 10:27

Göra matlådor och frysa in eller göra nya rätter av matrester t. ex. tacofärs kan bli en god pastasås eller paj.

Svara
Malin Svensk Björck 17 december, 2018 - 11:03

Jag planerar alltid mina inköp och vad vi ska äta under veckan. Tror det är bra att börja där för att minska matsvinn.
Sen ser jag till att laga maten innan den blir dålig, provsmakar och luktar och går inte bära efter bäst före datum.
Rester, oavsett mängd sparas och äta antingen dagen efter eller fryses in.
Så vi slänger i princip aldrig mat.

Svara
matilda 17 december, 2018 - 11:05

Jag kör på entaktik som minskar matsvinn och får mig att spara pengar. Och det är att planera vad som kommer ätas under veckan och sen ha matbutik förbud. Jag har annars ett härligt tips och det är att se https://www.svt.se/matraddarna/ på SVT play är också ett hett tips! Ps ett tips är också att få med de ofrälsta på spåret.

Svara
Alexandra 17 december, 2018 - 11:08

Ser till att man tar mindre portioner så att det ej slängs något. Planerar matlagning och inköp noggrant så att allt används.

Svara
Emma W 17 december, 2018 - 11:42

Anpassa menyn efter vad som finns i kylskåp och frys. Ha koll på sånt som stått ett tag som såser och liknande på burk och tub och se till att använda innan de går ut. Jag har ganska lite i kylskåp och frys och då är det ju lättare att ha koll, ingen vits med att samla på sig massa mat tycker jag.

Svara
Maja Bednarcuk 17 december, 2018 - 11:52

Jag planerar och gör matlådor (har med mig matlårdoe till jobbet varje dag), det som blir över försöker jag att äta dagen efter eller kanske få ner det i min smoothie eller ångkoka det! Jag söker att frysa in maten också, det går att frysa in så mycket saker, som tex mjölk! Det finns alltid någon bra sätt att använda maten och matrester! Om inte det kommer till användning i matlagningen så försöker jag att använda/ge maten till fåglarna! Om jag ändå inte hinner äta upp det så delar jag med mig av till andra,’har en granne som är en gammal dam som uppskattar när jag kommer med maten över till henne!

Svara
Linda 17 december, 2018 - 12:17

Att frysa den mat som blir över för att sedan göra pyttipanna eller grytor. Eller ge till hönsen.

Svara
Karin 17 december, 2018 - 12:24

Mitt bästa tips för att minska på matsvinnet är planering! Vad finns i kylen/frysen? Vad kan vi göra av det? Fyll sen på med fler matvaror som behövs för veckan. Väl i affären köper vi gärna varor som snart går ut, äts i det närmaste eller fryser ner som går, ex. ost eller kött. Blev nog två svintips då, planering för svinnet hemma och köpa varor som snart går ut som kommer slängas i butiken.

Svara
Anna-Karin 17 december, 2018 - 12:36

Jag är noga med att spara matrester som blir över efter en måltid. Har dock märkt att resterna ibland har en tendens att “försvinna” eller glömmas bort i kylen i omärkta plastlådor. Har därför avsatt en särskild plats i kylen för rester och införskaffat glaslådor så att man lätt och snabbt ser vad som finns. Matsvinnet hos oss är nu nästintill obefintligt! 🙂

Svara
Petra Wendel 17 december, 2018 - 12:37

Mitt bästa tips för att minska på matsvinnet är att skriva matsedel varje vecka och använda frysen flitigt. Skulle det ändå finnas rester över så har man ju världens chans att knåpa ihop något av detta och upptäcka en helt ny rätt!

Svara
Emma 17 december, 2018 - 12:39

Att om det blir mat kvar på tallriken spara det i en matlåda oavsett hur mycket eller lite det är, så kan man äta det till frukost dagen efter! 🙂

Svara
Emelie 17 december, 2018 - 12:41

Åh, jag älskar matsmart!
Mitt bästa tips är att handla ofta! Handla det som du vet ska användas så riskeras inga färskvaror bli liggandes till att bli gamla. Och sen som alla andra skriver, gör nya rätter av gamla!

Svara
Jonna 17 december, 2018 - 12:58

Laga bara mat på det som faktiskt finns hemma i kylskåpet!! Handla vad du vill men var sen kreativ med det som finns. Både kul och superbra!

Svara
Malin Björck 17 december, 2018 - 13:16

Jag använder mig utav rester för att hitta på nya maträtter och händer väldigt sällan att jag slänger mat.

Svara
Petra W 17 december, 2018 - 13:30

Finns så mycket fiffigt man kan göra. En favorit är smoothie på frukt och grönt som börjar bli lite ledsna, eller grytor, det mesta går ner i en rensakylskåpet-grytor.
Vi kompostera ocks0 så det vi slänger kommer tillbaka till oss i form av näringsrik jord som vi använder i vårat land som vi odlar mat i. Fiffigt va

Svara
Emma 17 december, 2018 - 13:32

Mitt bästa tips (förutom att handla på matsmart vilket jag gör flera gånger i månaden, älskar deras hemsida, produkter och grundidé) är framförallt att inte handla mer än nödvändigt. Skriver alltid handlingslista för då vet jag exakt vad och hur mycket jag behöver för tex den veckan jag handlar för. Att vara kreativ och laga nya rätter av de varor som finns hemma är ett superbra och roligt sätt att minska matsvinnet på. Jag har hittat Såå många nya favoritmaträtter just genom stt improvisera på det som finns i kylskåpet. Finns många sätt att minska matsvinnet på. Det viktiga är egentligen inte hur det görs bara ATT det görs. Värna för miljön är viktigare än mycket annat.

Svara
Sara L 17 december, 2018 - 13:57

Laga mat på recept och ät upp maten 🙂 Matkasse är inte så dumt alltså.

Svara
Sophia Andersson 17 december, 2018 - 14:17

Bästa tipset är att göra en lista innan handling så att man bara köper det man behöver och i rätt mängd.

Svara
Emelie 17 december, 2018 - 14:25

Mitt bästa tips är att planera och frysa in den mat som inte kommer att hinnas ätas upp innan den blir dålig. Spara alla rester och göra nya maträtter av dem.

Svara
Lisa 17 december, 2018 - 14:27

Vi har ”svinn tävlingar” med kompisfamiljer. Vi började med en vecka, men nu det sista kör vi 3 månader. Sen tar vi 1veckas paus, men då har barnen tänker inne. Barnen blir så motiverade när dom tävlar mot kompisar. Vi väger vårt släng. Så himla inspirerande. Dessutom lär sej barnen på vägen varför man ska se till att ta vara på rester. Vinnarfamiljen blir bjudna på middag

Svara
Cecilia Folkesson 18 december, 2018 - 10:16

Grattis Lisa! Du är vinnare av dagens lucka

Mer info kommer via mail

God Jul <3

//Cecilia

Svara
Lise-Lotte 17 december, 2018 - 14:30

Att vara noga med att bara tillaga och köpa så mycket mat som familjen behöver. Men om det ändå blir rester över vara duktig nog att på detta ta till vara! Tänka på att inte slänga utan att så mycket som möjligt spara! Frysa in, göra grytor, pizzor eller pyttipanna! Kanske laga något som räcker länge i långpanna! 2019 kan bli en nystart där man lovar att leva mera mat – och klimatsmart!

Svara
Li 17 december, 2018 - 14:34

Göra matlådor och att frysa mat innan den blir gammal är nog bästa tipset. Och att inte ha mer mat i kylen än man har koll på så att inte det ligger en massa mat och glöms bort innerst på en hylla.

Svara
Anne Siberg 17 december, 2018 - 14:35

Mitt bästa tips är att ha en “rensdag” i veckan å man äter det som finns kvar i kyl och frys. Ex rester eller sådant som har en förmåga att bli kvar och inte användas.

Svara
Veronica Johansson 17 december, 2018 - 14:49

Mitt bästa tips är faktiskt frysen. De går att frysa nästan allt. En halv burk tacosås, en snutt upphackad purjolök, frukt till smoothies eller 1 dl grädde.

Sen är de bara att köra ner i en gryta eller så 🙂 Så himla bra att kunna ta reda på småbitarna som alltid blir över.

Svara
Camilla,a Wiklund 17 december, 2018 - 15:01

Mitt bästa tips är att ha en speciell hylla i kylskåpet, där man ställer allt som måste ätas upp snart. Då hamnar inget längst bak i kylen och blir bortglömt.
Det är extra viktigt i familjer som vår, där vi alla åter olika slags kost (glutenfri, Vegansk, sockerfri, japp vi har olika allihop!) då det alltid finns mycke olika produkter hemma och år lite trångt och rörigt i skåpen.

Svara
Sofie 17 december, 2018 - 15:09

Om man som jag älskar rotfrukter så blir det en hel del skal som slängs. Istället kan man blanda dem med kokosolja och lite örtsalt och in ugnen och göra rotfruktschips som blir kanongoda. (Man bör då givetvis köpa ekologiska råvaror)

Tack för en fin och inspirerande sida.
Kram

Svara
Alice 17 december, 2018 - 15:16

Mina bästa tips är att göra matlådor, ha koll på bäst före datum och planera maten utefter dem. Ha mycket I frysen. Sedan: lukta och smaka på mat som passerat bäst före datum innan de slängs. Mycket är bra även efter att de gått ut.

Svara
Matilda 17 december, 2018 - 15:16

Mitt bästa tips för att minska matsvinn är att köra ”resttorsdag”. Då äter vi rester från veckan och tömmer kylen på varor med kort hållbarhet , innan vi fyller på med nytt inför helgen. Tapas på rester, helt enkelt!

Svara
Lisa 17 december, 2018 - 15:53

Jag verkligen älskar Matsmart!

Bästa tipset är att försöka tillaga något där det inte spelar någon roll om grönsakerna är lite mjuka eller frukten lite brun. Rosta grönsakerna i ugnen, gör pytt i panna, frys in frukt och använd i smoothie. Släng ner i Crock-Pot och gör grytor. Koka buljong av räkskal eller kycklingben. Möjligheterna är oändliga och jag tror knappt vi slänger någon mat längre.

Svara
Isabel Ringqvist 17 december, 2018 - 16:11

Att planera. Använda söndagen eller någon passande dag till att göra matschema. Ställa de rätter som börjar passera bäst-före synligt så att man blir påmind om att äta upp dem. Samt bjuda på stormiddag ifall man inte hinner äta upp allting (roligt och klimatsmart!) att inte helt och hållet gå på bäst före datum utan lukta och smaka på produkten innan man väljer att slänga den. Så många varor håller bra mkt längre än bäst före datum. Exempelvis laktosfria mejerier brukar jag äta en vecka längre än bäst före. Att komma ihåg att det är en rekommendation som måste sättas men inte behöver avgöra om varan är för gammal eller inte. Att göra soppor där man kan ha i grönsaker etc som börjar bli gammalt

Svara
Åsa Juhlin 17 december, 2018 - 16:27

Blir det rester över går det att trolla o du får en supergod ny rätt dagen efter.Jag gör ofta pytt har i allt möjligt” så gott “mina tränande tonåringar tycker det är bästa maten annars fryser jag ner matlådor.Perfekt!!Mums

Svara
Heléne 17 december, 2018 - 16:44

Hönorna får en del som blir över och i gengäld ger de oss goda ägg. Gör även matlådor av resterna. Slänger sällan någon mat.

Svara
Paola 17 december, 2018 - 16:53

Kasta ALDRIG rester, hur lite det än är. Vi har en utmaning här hemma som består i att komma på nya rätter med just rester. Vi gör det till en tävling, barnen & jag, och den som vinner (oftast barnen förstås) brukar få något litet extra till helgen. En rätt som vi har kommit på är ”rest-grillmackor”. Det kan bli helt nya – och oväntade smakkombinationer! T.ex. rester av grillmiddagen: kött eller korv läggs på brödskivor bredda med senap & och majonnäs + tomat, rödlök och sallad (ja, det är gott med varm sallad) + valfri ost. och kanske några droppar Tabasco eller ketchup. Grilla i våffel- eller mackjärn och servera med sallad. Ett annat tips är risotto med rester av kyckling, fisk och kött – lite som paella fast risotto! För övrigt brukar jag aldrig kasta ost (förutom vaxet såklart). Jag brukar i stället frysa in de sista bitarna och använda närhelst riven ost ingår i receptet. På så sätt får man också goda blandningar av ost! I frysen har jag en ”restlåda” där jag lägger allt jag fryst in, i plastpåsar med noggrann märkning så att man vet precis vad som finns. Så gör vi i vår familj, och det funkar jättebra och är dessutom roligt.

Svara
Alexandra 17 december, 2018 - 16:55

För att minska marsvinet så tar jag såklart alltid hand om all lagad mat! Gör matlådor av rester och så vidare. Men jag har även börjat tänka mer på de delar som jag av vana annars brukar skära bort på tex grönsaker! Jag använder HELA löken istället för att skära bort roten, jag tvättar rotsakerna istället för att skala dem och slänga skalet. Jag skär ner stammen till broccolin och äter den också istället för att slänga! I kylskåpet har jag börjat ställa saker med kort datum i ögonhöjd för att jag lättare ska komma ihåg dem, istället för att det göms längst in någonstans där det står och blir gammalt.

Svara
Camilla Nilsson 17 december, 2018 - 17:09

Mina tips är att ha ordning i kylen, var sak på sin plats. En hylla för rester och sånt som behöver ätas snart. Gör soppa alt allt på en plåt av det som finns.

Svara
Frida Eriksson 17 december, 2018 - 17:23

Försöker använda hela råvaran.tex när jag skalar potatis,släng in skalet i ugnen med olja och salt..mums knapriga chips

Svara
Anna S 17 december, 2018 - 17:27

Att en gång i veckan ha inplanerat att laga middag av den mat man har som behöver ätas upp och ser ledsen ut, vilket kan bli en blandning av lite blandat men brukar smaka oförväntat gott. 🙂 Pl

Svara
Marlene 17 december, 2018 - 17:34

Att äta gårdagens middag till frukost. Om en inte ska ha den som matlåda på jobbet då förstås.

Svara
Emma 17 december, 2018 - 17:47

Mitt bästa (och så enkla!) tips är att göra matlådor och att förvandla kylskåpsrens till tapas! Allt smått och överblivet kan användas och inget slängs, kan varieras så in i norden 🙂
Kram!

Svara
Magie 17 december, 2018 - 18:02

Bästa är att försöka att inte handla mer än det man behöver. Annars är det så lätt i ett stressigt liv med jobb och småbarn att glömma vad man har i kylen. Samt ordning och reda i kylskåp och skafferi för bättre koll.

Svara
Linn 17 december, 2018 - 18:45

Hos mig åker halvskruttiga frukter, rotfrukter och ev “tråkig” sallad ner i en juice eller smoothie. Gott för både mage och plånbok! 🙂
Kram

Svara
ida 17 december, 2018 - 19:33

GRYTOR!! Gör en grönsaksgryta med säsongens grönsaker på måndag, som du på tisdag kan lägga i en form och täcka med ost och ha som gratäng, på onsdag kan du ha i bönor och äta med hemgjort tortillabröd, på torsdag kan du servera den med bönpasta och på fredag har du massa olika grönsaker och ugnsbakade sötpotatischips till-fredagstaco!
i grytorna kan du dessutom utgå från det du har hemma, vad som är i säsong eller som finns till halva priset i butik!

Svara
Malin Näfstadius 17 december, 2018 - 19:37

Det känns lite för basic att skriva att man alltid tar hand om sina rester och att man luktar o smakar på allt som passerat bäst före datum, det har vi gjort i min familj så länge jag kan minnas, för vi hade helt enkelt inte råd att kasta någon mat. Nu som vuxen och funktionshindrad så kan jag inte gå och handla själv, utan måste lita på att hemtjänsten ska få med sig allt jag behöver den enda dagen i veckan de gör inköp. Det har gjort att jag måste planera alla måltider i förväg, lära mig åtgång, och ha ständig koll på vad som finns i kylen.
Men de bästa hjälpmedlen är Google, sök på de råvaror som finns hemma och världen kommer ge dig hur många idéer som helst för hur du kan ta hand om dem, och FRYSEN! Allt som inte kommer hinnas ätas upp åker in där, och som kroniskt sjuk är det ofta en räddning när man är för svag för att laga mat

Svara
Linda Börjesson 17 december, 2018 - 19:38

Göra veckomatsedel, handlar bara det vi behöver till veckans mat. Blir det mat över så blir det matlådor eller in i frysen till något annat tillfälle.

Svara
Emma Vuckovic 17 december, 2018 - 19:40

Vi använder rester eller sådant som håller på att bli gammalt antingen till smoothisar eller till wokblandningar

Svara
Tilda Bengtsson 17 december, 2018 - 19:46

Mitt bästa matsvinn tips är att leta efter recept som kan lagas där man använder hela matprodukten du vill använda. Så att du använder upp ex broccoli-stammen till broccolisoppa, potatisskalen till potatischips eller gamla mack-kanter till krutonger. Där kan man spara massor med kronor såväl som matsvinn!

Svara
Anna Mellberg 17 december, 2018 - 19:46

Jag skriver alltid inköpslista och veckomeny. När jag är i butiken köper jag bara det jag skrivit upp = köps inget onödigt på impuls. Sen gör jag en kylskåpsrensning några gånger i månaden där jag lagar mat på det som håller på attbä bli dåligt.

Svara
Linda Nilsson 17 december, 2018 - 19:55

Mitt bästa tips för att minska matsvinnet är att jag har en ”sopp-burk” i frysen. Där slänger jag i slattar med grönsaker, purjolök, överbliven potatis och örter som håller på att vissna m.m. När den sedan börjar bli full gör jag soppa på innehållet i burken.

Svara
Maria 17 december, 2018 - 19:56

Mitt bästa tips är att köra en “köpfri” vecka varje månad och bara laga mat av det man har hemma i kyl, frys och skafferi. Man får använda upp det man har hemma, inget står och blir gammalt och man får en bra överblick över vad man har hemma och minskar risken för dubbelinköp 🙂

Svara
Evelina stahlen 17 december, 2018 - 19:58

Mitt absolut första och största tips är att planera. Köp bara hem sådant som du vet går åt, låt dig inte lockas av nedsatta prislappar eller 3 för 2. Nyttja frysen för att ta vara på slattar av alla de slag. Använd dig av hela grönsakerna, gör chips av potatisskal eller ät potatisen med skalet på. Och sist men inte minst, tänk mer som ett barn och var inte rädd för nya smakkombinationer. Våga prova dig fram! Det kan ju faktiskt bli en riktig smaksensation

Svara
Tina Lindsjö 17 december, 2018 - 19:59

Är inte rädd för utgånget datum på produkter. Luktar och smakar på det trots det passerat bäst-före-datum ….
Köper inte på mig massa mat såvida det inte är storkok. Planering är bra.

Svara
Linda 17 december, 2018 - 20:18

Jag köper ofta mat med kort bäst-före-datum och lagar eller fryser ner. När jag handlar gör jag storhandling så jag slipper åka till affären flera gånger. Slänger sällan mat då jag ALLTID luktar och smakar. Och de bästa maträtterna är ju de där kokihopen som uppkommer när man gör en rensning 🙂

Svara
Lena S 17 december, 2018 - 20:23

Letar ständigt efter användbara tips på maträtter, tillbehör och bröd där man använder sådant som man annars skulle slängt. T ex att göra fruktmos genom att mixa hela den ekologiska frukten ( inkl pinne och kärnor) med aprikos. Riva hela moroten oskalad. Eller om man skalar, göra Chips av skalet. Mixar ledsna kokta grönsaker och använder det i sås, som soppa eller som grytbas. Bruna bananer blir tillsammans med ägg en jättegod ugnspannkaka. Man kan också bjuda hem trevliga vänner och äta buffé av det som finns i kylen. En god paj av rester kan man alltid fixa till : )

Svara
Linda 17 december, 2018 - 20:27

Ofta blir det lite mat över från alla middagar i veckan, jag tar alltid med matlåda men ibland blir det över ändå så vi brukat ett par ggr i månaden ha “restfest”, då tar vi fram alla rester från kyl och frys och man får välja något som man vill ha. En liten buffé av din egengjorda mat! Hur bra som helst!
Sen är det ju det som många andra skrivit , läs inte bäst-före-datum utan lukta och smaka, oftast håller maten mycket längre än det står.
,

Svara
Camilla Sandmark 17 december, 2018 - 20:29

Det är att försöka att inte handla mer än vad som går åt. Att ha kylen nedskruvad någon grad extra. Att vara duktig på att använda frysen och bara ta fram de portioner som går åt och det som ändå blir över; använd det i nya maträtter som hembakad pizza, en soppa, paj eller pytt i panna.
camillasandmark@gmail.com

Svara
Rebecca Karlsson 17 december, 2018 - 20:30

Vi planerar och handlar för veckan och så kör vi resttorsdag då vi äter upp det som finns i kylen innan vi handlar för helgen. Så gör vi föt Att ta vara på maten och minska svinnet!

Svara
Linda 17 december, 2018 - 20:30

Att veckohandlat utifrån en bestämd veckomatsedel tycker jag har minskat på matsvinnet. Även att göra lunchlådor av rester så man tar tillvara på allt. Att köpa hem den mängd som behövs…inget onödigt. Har även handlat en del på Matsmart faktiskt.

Svara
Stina 17 december, 2018 - 20:43

Mina bästa tips är att laga mindre portioner, köper jag en stor förpackning med något så delar jag upp den för att frysa in det jag inte använder! Sen planerar jag alltid in dagar för att äta rester…sen att inte hela familjen får samma mat den dagen får man lixom ta =P

Svara
Hanna Olsson 17 december, 2018 - 20:53

Gör en matsedel och köp ingredienser för hela veckan vid ett tillfälle. Om det är svårt så ta hjälp av tex undertian.com för att få färdiga inköpslistor. Gör matlådor av den maten som blir över (frys in om de inte ska ätas dagen efter).

Svara
Malin 17 december, 2018 - 21:01

Mitt bästa tips är att verkligen vara rädd om maten. Se till att skriva upp vad du har hemma och använd upp det du har köpt. Även om det bara blir lite rester kvar från middagen så kan ju faktiskt överbliven paprika och broccoli bli basen till en paj eller kanske en spännande soppa dagen efter. Lite avslagen cola/julmust är faktiskt väldigt gott att göra sås av. Tråkigt och lite hårt bröd kan man gå som nytt genom att pensla mjölk på det och ha inne i ugnen på 100 grader en liten stund. Om en liten del av ett bröd, en ost eller en frukt blivit dålig – släng inte hela frukten utan skär bort det dåliga (just detta lever jag dock inte själv efter just nu, då jag är gravid och man ska vara extra noga med att inte få i si minsta lilla som är för gammalt – men när jag inte är preggo så lever jag absolut efter det). Hoppas att du gillade mina tips så mycket att du vill ge mig och min familj bästa vinsten!

Svara
Noelle 17 december, 2018 - 21:18

Storhandla EN dag i veckan och sluta småhandla. Då tvingas man använda den mat man köpt. Det kräver både planering och att man inte ger efter för lättja när humöret tryter. I slutändan är jag övertygad om att man sparar både tid och pengar.

Svara
Eva 17 december, 2018 - 21:21

Använd allt på grönsakerna, även stjälk och blast. Och när tex rotfrukter börjar bli mjuka, skär ner dem och gör en gryta.

Svara
Rebecca Stövegård 17 december, 2018 - 21:24

VÅGA testa nya kombinationer av sådant som finns i kylskåpet! Endast FANTASIN kan sätta STOPP…

Svara
Jessica Karlsson 17 december, 2018 - 21:43

Jag minskar matsvinn genom att inte handla för mycket ”onödigt”.. håller mig till veckomatsedel.. gör handlingslista och går sällan utanför!
Sen fryser jag ner mycket rester..
kokar fonder på skal o annat ”rest”!
O sen fokuserar jag inte på datumet på maten..
lukta, smaka, känn ☺️

Svara
Malin Alvarsson 17 december, 2018 - 21:44

Om du ska resa iväg och har mat kvar i kylen (som kommer att bli gammalt) – knacka på hos grannen och lämna över en foodiebag ✨

Då gör du någon annan person glad, ökar trivseln bland grannarna PLUS gör genom insatsen även dessa personer medvetna om kampen om matsvinnet – som förhoppningsvis blir mer medvetna. 3 flugor i en smäll! 🙂

Svara
Mona W 17 december, 2018 - 21:53

Att komma på nya och innovativa sätt att göra nya rätter av resterna! 😀

Svara
ella 17 december, 2018 - 21:56

Gör vad du gör men SLÄNG INTE MATEN!

Svara
Frida 17 december, 2018 - 21:56

Göra matsedel och handla efter den, då blir det inte så mycket råvaror ”över”.
Ser till att kolla igenom kylen ordentligt och använda upp det äldsta först.
Tråkiga rotfrukter och andra grönsaker blir kanon som ugnsbakade!

Svara
Linnea 17 december, 2018 - 21:58

Bästa tipset är att planera inköp efter antalet personer och portioner.
Mindre tallrikar är ett annat tips på typ julbord, bufférestaurang och knytis mm. Då ryms endast det man gillar mest och man får ta fler gånger och känner efter om man verkligen orkar. Än att lämna kvar det man lassat på i tron att man orkar och vill ha.

Svara
Beatrice 17 december, 2018 - 22:05

Mitt bästa tips är att istället för att slänga övermogen frukt som många annars slänger, så fryser jag in den (t.e.x fryser in bruna bananer och mixar till glass senare), eller gör något annat av den, till exempel sylt och mos av övermogna äpplen. Det som går att ha i en juice slänger jag i mixern eller råsaftcentrifugen! Och dessutom ett annat tips är att hålla koll i kylen!! Jag ställer alltid öppnade burkar/förpackningar längst ut i kylen så att de syns och inte blir bortglömda, och oöppnade konserver som håller länge längst in i kylen!

Svara
Elina Östfjord 17 december, 2018 - 22:07

Absolut så ska man ta vara på rester, men jag vill slå ett slag för frysen och listor. Att frysa in tex grönkåls och broccoli stammarna, för att sedan ha i smoothies och andra maträtter, eller frysa in den mat som du vet med dig inte kommer att klara sig. Det minskar rejält på matsvinnet hemma hos oss!
Med listor menar jag att planera! Vad ska vi äta? Hur många ska äta? Osv. Med en lista i mataffären blir det enkelt och lätt att köpa de varor som man faktiskt behöver och inte de varor som är onödiga!
Jag tycker att det är såå viktigt att minska på matsvinnet, och vill bli ännu bättre på det!

Svara
Maria B 17 december, 2018 - 22:12

Bästa tipset, att planera inköpen, sen att äta maten efter hållbarhet, det med kortast hållbarhet äter vi först osv, alltid äta upp tester.
Även göra storkok och frysa in i matlådor.
Äta av det som finns hemma innan man köper ny mat, inte handla för att mer sugen på nåt annat och då slänga de man har hemma…….
För att kortfatta, planera och ät upp!!

Svara
Charlotte 17 december, 2018 - 22:14

Mitt bästa tips är att planera varje vecka vad man ska äta. Handlar sällan hem mer än vi behöver och vi slänger nästan aldrig mat. Blir det rester över så gör vi matlådor och fryser in. Bra att ha när det krisar någon gång. Man kan ju även minska butikernas matsvinn genom att välja tex mejerier med kort datum även fast det finns nyare.

Svara
Monica Hagel 17 december, 2018 - 22:15

Vi minskar på svinnet i vårt kök,
Genom att ta till vara minsta lilla lök
Vi sparar alla rester
Till stora och små fester
Matsmart gör livet och matpengen lätt
Valet av mataffär känns alldeles rätt
Att på nätet vinna en peng så stor
Vore toppen för min son och hans mor!

Svara
Mirna 17 december, 2018 - 22:19

Jag sparar allt som blir över, även de minsta slattarna, sen slänger jag ihop allt i en inlett! Perfekt sätt att ta tillvara på de små resterna som inte räcker till en matlåda.

Svara
Matilda 17 december, 2018 - 22:20

Mitt tips för att sluta svinna
(Som kanske kan få mig att vinna)

Är att varje söndag bjuda alla vänner
De människor jag gillar allra mest
Laga mat så det nästan bränner
Och ha en riktig RESTFEST!!

Svara
Ida Lindborg 17 december, 2018 - 22:20

Mitt bästa tips är att göra en planering för veckan. För att ha koll på vad som behövs och vad som finns hem. I affären att inte falla för olika lockpriser t.ex. köp 2 creme fraiche för 40 kr.

Svara
Linnea H 17 december, 2018 - 22:42

Släng inte maten utan att smaka eller lukta på den, den håller oftast längre än datumet.

Svara
Matilda Berlin 17 december, 2018 - 22:50

Men alltså WOW vilken fantastisk tävling!! Självklart vill jag vara med! Mitt bästa tips är att inte kolla på bäst-före-märkningen utan att alltid se, lukta och sen smaka innan något kastas =) KRAM <3

Svara
Adeline 17 december, 2018 - 23:06

Det första är självklart att inte handla eller mer än vad du kommer äta Men sen tycker jag det är super att baka bröd på linser, ris,kokta eller råa grönsaker t.om pasta, gröt som blir över. Där kan man även slänga i ett rivet äpple eller annan frukt on den börjar se lite vissen ut. Annars är ju en paj kanon när det gäller att ta till vara på resten. Bara lägga i det man har och på med en äggstanning. God jul!

Svara
Becky 17 december, 2018 - 23:10

Alltid planera,gör matlådor,lukta och smaka på varor innan du beslutar dig för att hälla ut eller kasta den.Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt!Gå regelbundet igenom vad som finns i frysen och planera för att äta upp maten i tid. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys i!
Becky bibi1212@hotmail.se

Svara
Maria 17 december, 2018 - 23:23

Finns så många härliga tips på vad man kan göra åt sitt matsvinn!! 🙂
Planering är A & O. Göra en veckomatsedel på vad man ska ha till middag + ha med handlelista till affären & handla det som står på lappen (eller iallafall försöka haha), handla hem dom sakerna & självklart kan man byta på två dagar om man inte är sugen på just den rätten den dagen.
Frysa in mat som blir över så den håller tills man ska äta den igen, annars blir det lätt att den bara står där i kylen & blir gammalt.
Lukta & smaka på maten viktigt!! Bara för att de står ett visst utgångsdatum behöver inte de betyda att maten är dålig.

Ett bra tips om man som jag tycker det är härligt att både göra hemmagjorda smoothies & juicer är att t.e.x ha grönkålsbladen i smoothien & spara stjälkarna till att juica med så att ingenting slängs. 🙂

Juica frukt/grönsaker som börjar bli lite bruna men som går utmärkt att juica.

Göra grytor & soppor på slantar som är kvar på olika grönsaker, blir förhoppningsvis en himla trevlig mix & säkerligen en ny kombo ingen annan gjort förut!

Sista tipset!
Att alltid kolla kylen/frysen innan man går och handlar så man inte köper dubbletter, lätt hänt annars.

Svara
Eva S 18 december, 2018 - 00:00

Det är katastrofalt att så mycket som 1/3 av all mat som produceras slängs i någon del av kedjan! Alla initiativ som leder till minskat matsvinn är jättebetydande för världens matförsörjning och våt strävan att minska den totala klimatpåverkan!
Tack Matsmart, nu är så bra-känns oehört rätt att uppmuntra till att konsumera mat med kortare hållbarhet som annats hade behövts slängas.
Mitt bästa sätt för att bidra till att hålla nere min familjs egna svinn är att inte handla för mycket färska råvaror som vi inte kan ta tillvara på, använda alla rester från tillagade måltider, frysa in för längre hållbarhet och visa våra barn ett tänk i köket som bygger på att allt ätbart ska användas- man behöver i princip inte slänga någon mat alls!
Det hade varit så uppskattat med ert presentkort på Matsmart till vår familj eftersom vi under jullovet kommer att ha huset fullt av barn – 3 egna och en hel drös kusiner och klasskompisar som ska bo hos oss vilket blir superkul!

Svara
Emelie 18 december, 2018 - 10:37

Spara rester och gör nya maträtter, släng ner i en soppa, gryta, ett bröd, omelett eller vad som helst som du är sugen på. Handlar sånt vi använder mycket av när det är billigt, kort datum, ofta på matsmart. Luktar på maten istället för att kolla datumet. Köper ofta frukt och grönt i den där billiga lådan på Ica ni vet.

Svara

Skriv en kommentar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More