Höstiga soppor – här hittar du tre goda recept!
Nu är snart hösten här och vad är då godare än soppor? Enkla att göra och du kan använda mycket av det du redan har hemma!
Här hittar du tre goda recept på höstiga soppor – är du sugen på grytor hittar du fyra favoriter längre ner.
Rödbetssoppa
(ca 3 port)
- ca 500 gram färska rödbetor
- 1 gul lök
- 1 msk färsk ingefära
- 2 klyftor vitlök
- 1 ekologisk citron
- 6 dl vatten
- 1 dl kokosgrädde
- 2 msk buljong
- Salt & nymald svartpeppar
- Kokosolja eller smör att steka
Topping
- Torrostade pumpakärnor
- Persilja
- Citronzest
- Nymald svartpeppar
Gör såhär:
- Skala rödbetorna och skär i bitar, hacka löken och skala vitlöken.
- Fräs rödbetor, lök och pressad vitlök i olja eller smör i en kastrull.
- Skala och skiva ingefäran.
- I med ingefära och slå på vattnet.
- Låt puttra under lock tills rödbetorna är mjuka, ca 15-20 minuter.
- Mixa med stavmixer eller häll i blender och mixa.
- Häll tillbaks i kastrull och slå på kokosgrädde. Koka upp och smaka av med salt, nymald svartpeppar, pressad citron och citronzest. Spara lite zest till servering.
- Rosta pumpakärnor i torr stekpanna.
- Toppa soppan med persilja, pumpakärnor, lite citronzest och svartpeppar.
Klar grönsakssoppa med linser
(ca 3-4 port)
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- Olja/smör att steka i
- 1 msk tomatpuré
- ca 1 liter vatten
- 2 msk buljong
- 1 dl kikärtor (förkokta)
- 1 dl gröna linser (förkokta)
- 1 näve cocktailtomater
- 1 knippe storbladig persilja
- 4 blad svartkål
- 1/2 citron
- Salt & svartpeppar
Gör såhär:
- Ansa svartkål (grönkål funkar också bra) och fräs snabbt i smör eller olja och tomatpuré tillsammans med hackad lök och vitlök.
- Slå på vatten och i med linser, kikärter, tomater och hackad persilja. Låt koka upp, tillsätt buljong och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
- Klart att servera!
Morotssoppa med linser
(4 port)
- 3 morötter
- 3 potatisar (eller sötpotatisar)
- 1 dl röda linser
- 2 klyftor vitlök
- 1 bit ingefära
- 2 msk grönsaksbuljong
- 1 förp. kokosgrädde
- 1 lime
- Salt + svartpeppar
- Vatten
Gör såhär:
- Skala morot och potatis och skär i tärningar.
- Hacka vitlök, skala och riv ingefära.
- Koka morot, potatis, ingefära, vitlök och linser i en kastull med vatten och buljong (så vattnet täcker) tills morötter och potatisar är mjuka.
- Slå på kokosgrädden, pressa i lime och smaka av med salt och svartpeppar.
- Kör i blender eller med stavmixer, späd med mer vatten om det behövs.
- Toppa gärna med fröer och ringla över lite kokosgrädde
Sugen på grytor?
Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Missa inte receptarkivet
Besök mitt receptarkiv för hundratals nyttiga glutenfria frukostar, mellanmål, efterrätter smoothies mm.
Följ mig här
Här kan du följa mig för fler tips, recept och inspiration: